Ödemeler Dünyasında Yapay Zeka Çözümleri — Türkiye’den Örnekler

Ayse Orbay Kaya
Bankalararası Kart Merkezi
4 min readJul 16, 2019

Ödemeler Dünyasında Yapay Zeka Kullanımı” başlıklı önceki yazımda yapay zekaya en fazla uyum sağlayabilen sektörler arasında finansal servislerin bulunduğunu, ödemeler dünyasında operasyonel etkinlik, risk yönetimi ile büyüme ve inovasyon amaçlı yapay zeka çalışmaları yapıldığını aktarmıştım. Bu yazımda ise bu alanda yapılan çalışmalardan derlediğim örnekleri paylaşacağım. Elbette bu örnekler çoğaltılabilir ve tüm çözümler burada yer almamaktadır. Sadece Kuzey Amerika’da Finansal hizmet sunan şirketlerin 2020 yılında yapay zeka çalışmalarına harcayacağı paranın 11 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. 2017 yılı için ödemeler alanındaki operasyonlarda yapay zeka kullanım oranı %84 olarak raporlanmış durumda ki bunun en yakın sektörler olan IT’den 20 puan, finans ve Muhasebe alanından ise %44 daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Şimdi Türkiye’deki çalışmalardan medyada yer bulan bir kaç örnek sunalım:

  • Garanti BBVA, iki teknolojiyi öne çıkarıyor. Bunlardan ilki, doğal dil işleme teknolojisi. Müşterilerinin ses veya yazı ile aktardığı soru ya da sorunları anlamlandırıp, veri haline getirip cevap verme teknolojisi. İkincisi ise biyometri. Gözle tanıma ve sesle tanıma ile 3 saniye içerisinde o müşterilerinin doğru kişi olduğunu teyit edererk güvenli bir şekilde dijital ve diğer kanallarını kullanmalarını hatta kartlı ödemeyi mümkün kılıyorlar. Banka bir süre önce, sesli komutla finansal hizmet verebilen teknolojisini Ugi adında bir robot kahramanı ile duyurmuştu. Bu iletişimin her yerinde “insani değerler”e verilen önemin vurgulandığını belirtmek lazım.
  • İş Bankası geçtiğimiz yıl merkez şubesinde çalışmaya başlayacak olan robotu Pepper’ın müşterilerini karşılayacağını, sıra numaralarını vereceğini, müşterilerin sıra beklemeleri durumlarında ise müşteriler ile sohbet edeceğini duyurdu. Ayrıca, diyalog bankacılığı özelinde müşterilerden gelen sesli ve yazılı soru ve sorunlara çözüm bulacak kişisel asistan Maxi tanıtıldı. İş Bankası açık bankacılık alanında ise fintech’lerle iş birliği yapıp yeni nesil hizmetleri müşterilerine ulaştırmak için bir API portal hazırladı.
  • Yapı Kredi Bankası, yapay zekayı kredi sürecine entegre etti. Kredi başvurusunda bulunan kurumsal, ticari ve KOBİ müşterilerimizin finansal dökümanlarını analiz sürecimizi hızlandırmak amaçlı geliştirdiği proje ile firma analiz süreçlerini artık saniyeler içerisinde tamamlayabildiklerini ve KOBİ detaylı kredi değerlendirmesi için yüzde 53 oranında zaman tasarrufu sağladıklarını paylaştı. Bu çalışmanın yayınlarından Global Finance’in “Innovators 2019” ödüllerinde “Kurumsal Finans” kategorisinde ödül aldığını belirtelim. Öte yandan Yapı Kredi, yapay zeka kullanarak geliştirdiği Safir projesi sayesinde işlem sürelerini neredeyse yarı yarıya kısaltmayı başardığını da duyurdu.
  • Akbank, selfie ve mesajlaşmanın müşterilerinin hayatında giderek daha fazla yer almasından hareketle Chatbot teknolojisi ile para transferi özelliğini ve yüz tanıma özelliğini hayata geçirdi. Buna göre müşterileri; yüz tanıma ile uygulamaya kendini tanıtabiliyor, Akbank Asistan ile mesajlaşarak para transferi işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Banka geliştirdikleri mükemmeliyet merkezinde bazı operasyonel süreçleri robotlarla tamamlamak üzerinde çalışıyor, aynı zamanda Yapay zeka ile kendi kendini yöneten veri merkezi oluşturmanın hazırlıklarını yapıyor.
  • Perakende tarafında Migros “Yapay Zekâ Pazarlama Laboratuvarı” adını verdikleri merkezlerinde geliştirdikleri çözüm ile; derin öğrenme algoritmalarından faydalanarak, saniyeler içerisinde müşterilerinin tüm cihazlardaki aramaları, gezinmeleri, sepet alışkanlıkları ve diğer hareketleri analiz ederek ultra kişiselleştirilmiş reklamlar sunabiliyor. Migros’un açıklamasına göre, 2018 yılının Aralık ve 2019 yılının Ocak aylarında Migros Sanal Market web sitesi üzerinden bu çözüm ile sağlanan dönüşüm oranı, ortalamanın yüzde 140 üzerine çıkarken, sadece mobil web sitesi baz alındığında yüzde 227’yi aştı. Bu süre zarfında sitenin gelir ve sipariş oranında ise ortalama yüzde 6’lık ek artış sağlandı.
  • Aksigorta yöneticileri, geleceğin sigortacılık deneyimini sunmak amacıyla yılda 2 milyon işlem yapay zeka tarafından yönetileceğini açıkladılar. BU sayede acentelerden gelen taleplerin cevaplanma süresinin 2 saatten 2 dakikaya düşeceğini ve çalışanların katma değerli işlere odaklanacağını belirtiyorlar.

Türkiye’deki hemen hemen tüm bankaların, sigorta şirketlerinin, finansal servis sunan kuruluşların neredeyse tamamında süreç otomasyonu, müşteri tanıma, risk önleme başta olmak üzere yoğun çalışmalar olduğunu görebiliyoruz.

Başta da söylediğim gibi yapay zeka güçlü bir trend ve hem Türkiye’de hem de dünyada yüzlerce çalışma var. Her geçen gün; insan, süreç ve teknolojinin birlikte kullanıldığı stratejilerle daha inovatif ve efektif çözümler üretildiğini görecek olmamızın heyecanını taşıyorum.

--

--