OSI Katmanları Nelerdir Ve Özellikleri Nedir?

Mustafa GÜNDOĞDU
2 min readJun 19, 2019

--

OSI modeli Bilgisayar ağları oluşturulurken amaç bilgisayarlar arasındaki iletişimin nasıl olucağını tanımlamaktır. Osi modeli, ağ türleri ‘ne ya da donanımlara göre değişiklik göstermez.

OSI KATMANLARI

1-Fiziksel Katman(Physical layer)

Fiziksel Katman kablo olarak alınacak veriyi tanımlar ,veriler bit olarak iletilir. Bu katmanda 1 ve 0 ların nasıl elektrik,ışık ya da radyo sinyallerine çevrileceği tanımlanır.

2-Veri Bağlantı Katmanı(Data link layer)

Bu katmanın asıl amacı veriyi kendi protokolleri’ne uygun olarak çalıştırarak fiziksel ve ağ katmanı arasında iletişim sağlamaktır.Bu katmanda ethernet ya da Token ring olarak bilinen erişim yöntemleri çalışır.

3-Ağ Katmanı(Network layer)

Bu katmanda verinin başka bir ağa gönderilmesi gerektiğinde router’ların (yönlendiricilerin)kullanacağı bilginin eklendiği katmandır.Bu katmanda verinin en kolay ve ekonomik yoldan iletimi kontrol edilir.Ayrıca bu kısımda ağ trafiği ve yönlendirme gibi işlemlerde yapılır.Ve IP protokolü Bu katmanda çalışır.

4-Taşıma Katmanı (Transport layer)

Taşıma katmanı ise üst katmanlardan gelen veriyi ağ paketi boyutunda parçalara böler.TCP,UDP,SPX protokolleri bu katmanda çalışır.Taşıma katmanı ağın servis kalitesini arttırarak veriyi üst katmanlara taşıma servisi sağlar.Ayrıca verinin hata kontrolü ve zamanında ulaşıp ulaşmadığı da kontrol edilir.

5-Oturum Katmanı(Session layer)

Bu katmanın görevi ise iki bilgisayardaki uygulama arasındaki yapılması ve kullanılması sağlanır.Bir bilgisayar birden fazla bilgisayar ile iletişimde olduğu zaman gerektiğinde doğru bilgisayar ile iletişim kurulması sağlanır.

NetBIOS ,RPC,Named Pipes ve Sockets gibi protokoller bu katmanda çalışır.

6-Sunuş Katmanı(Presentation layer)

Bu katmanın en önemli görevi yollanan verinin karşı bilgisayar tarafından anlaşılacak şekilde çevrilmesidir.Bu sayede farklı programların birbirlerinin verisini kullanması mümkün olur. Sunuş katmanı uygulama katmanına veriler yollayarak bu veriler üzerinde düzenlemeler yapar.Ayrıca verinin şifrelenmesi açılması ve sıkıştırılması bu katmanda yapılır.

7-Uygulama Katmanı(Application layer)

Bu katman Bilgisayar uygulaması ve ağ arasında bir arabirim sağlar diyebiliriz.Uygulamaların ağ üzerinden çalışması sağlanır. SSH,telnet,FTP,TFTP,SMTP,SNMP,HTTP,DNS protokolleri ve tarayıcılar bu katmanda çalışır.

--

--