Nee, adverteerders luisteren je niet af via je smartphone

Adverteerders zijn gewoon erg goed geworden in de juiste doelgroep bereiken

Lucas Wuyts
4 min readJan 2, 2019

--

Het is misschien wel ter sprake gekomen aan de feesttafel: familieleden die vrezen dat Facebook, Google en andere techgiganten je afluisteren door gebruik te maken van de microfoon in je smartphone. De reden? Kort nadat je over een product praat, zien mensen er plots reclame van voorbijkomen op hun telefoon. Toeval?

Ik ging bij Jason van Geekster langs om het te hebben over adverteerders. De aflevering van Kleine Castard kan je hier beluisteren:

Iedereen zal ondertussen al wel een gelijkaardige situatie hebben meegemaakt. Je praat met iemand over een product(categorie) en niet veel later zie je er reclame over verschijnen op Facebook of op een ander sociaal netwerk. Mensen raken (terecht) in paniek en verdenken techgiganten er van hen af te luisteren. Door de privacyschandalen van het afgelopen jaar is het goed dat consumenten zich vragen beginnen stellen bij de macht van Zuckerberg en co. De reden dat ze die reclame zien, heeft echter weinig te maken met afluisteren. Wel met alle data die je geeft aan een platform zoals Facebook en die het op zijn beurt gaat gebruiken in de vorm van lookalike audiences.

Facebook genereerde in 2017 net geen 40 miljard aan advertentie-inkomsten, een stevig bedrag. Adverteerders zoeken hun toevlucht tot het platform omdat Facebook het merendeel van de data die het van consumenten heeft, beschikbaar maakt voor adverteerders. Geen paniek, een adverteerder zal het feit dat je Niels Destadsbader volgt op Facebook niet kunnen terugbrengen naar jouw account, maar het kan wel die kennis gebruiken om advertenties op je los te laten of je te gaan ‘targetten’. Gelukkig anonimiseert Facebook de data voor het die beschikbaar maakt voor adverteerders.

Waar momenteel echter een goudmijn ligt voor adverteerders op Facebook, is bij zogenaamde Lookalike audiences. Dat zijn groepen mensen die Facebook automatisch samenstelt op basis van gelijkaardige kenmerken. Een adverteerder heeft bijvoorbeeld data van iedereen die zijn/haar pagina liken en beslist dan om aan de hand van die data een lookalike audience te gaan maken. Je krijgt twee doelgroepen die erg op elkaar lijken, maar één doelgroep heeft waarschijnlijk nog nooit gehoord van je product. Adverteerders kunnen die doelgroep dan gaan bestoken met advertenties omdat de kans groot is dat er een affiniteit is met het product door de gedeelde kenmerken.

Wat heeft dat in hemelsnaam te maken met het mogelijk afluisteren van je telefoon door Facebook? Wel, alles eigenlijk. Facebook luistert je niet af, ze maken gebruik van die lookalike audiences om de juiste mensen te bereiken. Wanneer je praat met een vriend(in) over bijvoorbeeld een nieuwe koffiemachine die die persoon recent kocht, zal Facebook dat weten. Ze weten niet wat het onderwerp van het gesprek was, wel dat jullie een gesprek hadden. Je was misschien verbonden via hetzelfde WiFi-netwerk of je hebt beide toestemming gegeven om je locatie bij te houden. Facebook kan zo zien dat jullie samen waren en in combinatie met het feit dat die persoon misschien de koffiemachine kocht op een website die data geeft aan Facebook, word jij plots een mogelijks interessant persoon voor advertenties voor een koffiemachine. Dat websites data geven aan Facebook is trouwens helemaal niet zo raar. Check maar eens de privacyverklaringen van websites die je vaak bezoekt en je zal merken dat heel wat bedrijven die data maar al te graag doorgeven aan het netwerk. Gelukkig kan je dit door GDPR voorkomen.

Bedrijven zoals Facebook zijn de laatste jaren erg goed geworden in het verfijnen van doelgroepen aan de hand van data. De kans dat ze je echter afluisteren is klein, vooral omdat Facebook al enkele keren met klem ontkende dat het zich zou bezig houden met die praktijk. Gezien de schandalen van het afgelopen jaar, zou dit een ramp betekenen voor het bedrijf van Mark Zuckerberg moest toch blijken dat ze je gesprekken zonder medeweten gebruiken. En wat Facebook nu zeker niet kan gebruiken, is slechte persaandacht.

Update: 08: 23 07/01/2019 — URL toegevoegd naar aflevering van podcast ‘Kleine Castard’ over online adverteerders en Facebook.

--

--