Covid-19, η κοινότητα σου και εσύ-Μια προοπτική της επιστήμης των δεδομένων

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στις 9 Μαρτίου 2020 από τους Jeremy Howard και Rachel Thomas. Αποτελεί ελεύθερη μετάφραση από εμένα με σκοπό να διαδοθεί και να διαβαστεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για μια ασφαλέστερη και καταλληλότερη ενημέρωση όσων αφορά το μείζον ζήτημα του κορονοϊού (Covid-19). Δεν διεκδικώ κανένα δικαίωμα σε αυτό το άρθρο όπου εδώ μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο.

Είμαστε επιστήμονες δεδομένων — δηλαδή, η δουλειά μας είναι να καταλαβαίνουμε πώς να αναλύουμε και να ερμηνεύουμε δεδομένα. Όταν αναλύουμε τα δεδομένα γύρω από το covid-19, ανησυχούμε πολύ. Τα πιο ευάλωτα μέρη της κοινωνίας, οι ηλικιωμένοι και οι φτωχοί, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά ο έλεγχος της εξάπλωσης και του αντίκτυπου της ασθένειας απαιτεί από όλους μας να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας. Πλύνετε τα χέρια σας σχολαστικά και τακτικά, αποφύγετε ομάδες και πλήθη, ακυρώστε εκδηλώσεις και μην αγγίζετε το πρόσωπό σας. Σε αυτή την ανάρτηση εξηγούμε γιατί ανησυχούμε, και θα έπρεπε να το κάνετε κι εσείς. Για μια εξαιρετική σύνοψη των βασικών πληροφοριών που πρέπει να γνωρίζετε, διαβάστε το Corona in Brief από τον Ethan Alley (πρόεδρο ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που αναπτύσσει τεχνολογίες για τη μείωση των κινδύνων από πανδημίες).

Μεταφράσεις

Χρειαζόμαστε ένα λειτουργικό υγειονομικό σύστημα

Τώρα, ας μιλήσουμε για τον covid-19, και για το τι μπορεί να συμβεί στους ανθρώπους στην κατάσταση της Rachel τις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες. Ο αριθμός των ατόμων που βρέθηκαν να έχουν προσβληθεί από covid- 19 διπλασιάζεται κάθε 3 έως 6 ημέρες. Με ρυθμό διπλασιασμού τριών ημερών, αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ατόμων που διαπιστώνεται ότι έχουν μολυνθεί μπορεί να αυξηθεί 100 φορές σε τρεις εβδομάδες (δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο απλό, αλλά ας μην αποσπαστεί η προσοχή μας από τεχνικές λεπτομέρειες). Ένας στους 10 μολυσμένους ανθρώπους χρειάζεται νοσηλεία για πολλές εβδομάδες, και οι περισσότεροι από αυτούς χρειάζονται οξυγόνο. Αν και είναι πολύ νωρίς για αυτόν τον ιό, υπάρχουν ήδη περιοχές όπου τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει εντελώς, και οι άνθρωποι δεν είναι πλέον σε θέση να λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονται (όχι μόνο για τον covid-19, αλλά και για οτιδήποτε άλλο, όπως η φροντίδα διάσωσης που χρειάστηκε η Rachel). Για παράδειγμα, στην Ιταλία, όπου μόλις πριν μια εβδομάδα αξιωματούχοι έλεγαν ότι όλα ήταν καλά, τώρα 16 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση (ενημέρωση: 6 ώρες μετά τη δημοσίευση, η Ιταλία έθεσε ολόκληρη τη χώρα υπό κράτηση), και σκηνές όπως αυτή στήνονται για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της εισροής ασθενών:

Image for post
Image for post
Ιατρική σκηνή που χρησιμοποιείται στην Ιταλία

Ο Δρ. Αντόνιο Πεσέντι ( Dr. Antonio Pesenti), επικεφαλής της περιφερειακής μονάδας αντιμετώπισης κρίσεων σε μια σκληρά πληγείσα περιοχή της Ιταλίας, είπε, “Είμαστε τώρα αναγκασμένοι να στήσουμε εντατική θεραπευτική αγωγή σε διαδρόμους, χειρουργεία, αίθουσες αποκατάστασης… Ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας στον κόσμο, στη Λομβαρδία είναι ένα βήμα μακριά από την κατάρρευση.

Αυτό δεν μοιάζει με γρίπη

Το να προσπαθούμε να κατανοήσουμε διαισθητικά μια εκθετικά αυξανόμενη εξέλιξη στον αριθμό των μολυσμένων ατόμων δεν είναι κάτι που οι εγκέφαλοί μας είναι σχεδιασμένοι να χειρίζονται. Πρέπει λοιπόν να το αναλύσουμε αυτό ως επιστήμονες, όχι χρησιμοποιώντας τη διαίσθησή μας.

Image for post
Image for post
Πού θα είναι αυτό σε 2 εβδομάδες; 2 μήνες;

Για κάθε άτομο που έχει γρίπη, κατά μέσο όρο, μολύνουν άλλα 1,3 άτομα. Αυτό ονομάζεται “R0” για τη γρίπη. Εάν ο R0 είναι μικρότερη από 1,0, τότε μια λοίμωξη σταματά να εξαπλώνεται και εξασθενεί. Αν είναι πάνω από 1,0, εξαπλώνεται. Ο R0 επί του παρόντος είναι 2–3 για το covid-19 εκτός Κίνας. Η διαφορά μπορεί να ακούγεται μικρή, αλλά μετά από 20 “γενιές” μολυσμένων ατόμων που μεταδίδουν τη λοίμωξή τους, ένας R0 με 1,3 θα είχε ως αποτέλεσμα 146 λοιμώξεις, αλλά ένας R0 με 2,5 θα είχε ως αποτέλεσμα 36 εκατομμύρια λοιμώξεις! (Αυτό είναι, φυσικά, κάπως πρόχειρη εικασία και αγνοεί πολλές επιπτώσεις στον πραγματικό κόσμο, αλλά είναι μια λογική απεικόνιση της σχετικής διαφοράς μεταξύ του covid- 19 και της γρίπης, με όλα τα άλλα να είναι ίσα).

Σημειώστε ότι ο R0 δεν αποτελεί θεμελιώδη ιδιότητα μιας ασθένειας. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ανταπόκριση και μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου^2. Κυρίως, στην Κίνα ο R0 για το covid-19 έχει μειωθεί σημαντικά, και τώρα πλησιάζει το 1,0! Πώς, θα διερωτάστε; Θέτοντας σε εφαρμογή μέτρα σε κλίμακα που θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ — για παράδειγμα, κλειδώνοντας εντελώς πολλές γιγάντιες πόλεις, και αναπτύσσοντας μια διαδικασία δοκιμών που επιτρέπει τη δοκιμή περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων την εβδομάδα.

Ένα πράγμα που εμφανίζεται πολύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (και από πολύ δημοφιλείς λογαριασμούς όπως του Έλον Μασκ ( Elon Musk)) είναι μια παρανόηση της διαφοράς μεταξύ της υλικοτεχνικής (logistic) και εκθετικής ανάπτυξης. Η “υλικοτεχνική” ανάπτυξη αναφέρεται στο “σχήμα s” (s-shaped) πρότυπο ανάπτυξης της επιδημικής εξάπλωσης στην πράξη. Προφανώς, η εκθετική ανάπτυξη δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα, διότι διαφορετικά θα υπήρχαν περισσότεροι άνθρωποι προσβεβλημένοι από τους ανθρώπους στον κόσμο! Επομένως, τελικά, τα ποσοστά των λοιμώξεων πρέπει πάντα να μειώνονται, οδηγώντας σε ένα ρυθμό ανάπτυξης σχήματος s (γνωστό ως sigmoid) με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, η φθίνουσα ανάπτυξη συμβαίνει μόνο για κάποιο λόγο- δεν είναι μαγικό. Οι κύριοι λόγοι είναι:

 • Μαζική και αποτελεσματική κοινοτική αντίδραση, ή
 • Ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ατόμων έχουν μολυνθεί, ώστε υπάρχουν λιγότερα άτομα που δεν έχουν μολυνθεί για να εξαπλωθούν

Επομένως, δεν έχει λογικό νόημα να βασιζόμαστε στο λογιστικό σχέδιο ανάπτυξης ως έναν τρόπο “ελέγχου” μιας πανδημίας.

Ένα άλλο πράγμα που δυσκολεύει την διαισθητική κατανόηση των επιπτώσεων του Covid-19 στην τοπική σας κοινότητα είναι ότι υπάρχει μια πολύ σημαντική καθυστέρηση μεταξύ μόλυνσης και νοσηλείας. γενικά περίπου 11 ημέρες. Αυτό μπορεί να μην φαίνεται για πολύ καιρό, αλλά όταν το συγκρίνεις με τον αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σημαίνει ότι μέχρι να παρατηρήσετε ότι τα νοσοκομειακά κρεβάτια είναι γεμάτα, η κοινοτική μόλυνση βρίσκεται ήδη σε ένα επίπεδο που θα υπάρχουν 5–10 φορές περισσότεροι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν.

Σημειώστε ότι υπάρχουν ορισμένες πρώιμες ενδείξεις ότι ο αντίκτυπος στην τοπική περιοχή σας να εξαρτάται τουλάχιστον κατά κάποιο τρόπο από το κλίμα. Το άρθρο Η ανάλυση της θερμοκρασίας και του γεωγραφικού πλάτους για την πρόβλεψη της πιθανής εξάπλωσης και της εποχικότητας για τον COVID-19 επισημαίνει ότι η νόσος έχει μέχρι στιγμής εξαπλωθεί σε ήπια κλίματα (δυστυχώς για εμάς, το εύρος της θερμοκρασίας στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ζούμε, βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το εύρος; καλύπτει επίσης τα κύρια πληθυσμιακά κέντρα της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου.)

Το “Μην πανικοβάλλεστε. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.” δεν βοηθάει

Ωστόσο, η “διατήρηση ηρεμίας” μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε αποτυχία προετοιμασίας και απόκρισης. Στην Κίνα, δεκάδες εκατομμύρια τέθηκαν υπό κράτηση και δύο νέα νοσοκομεία κατασκευάστηκαν μέχρι τη στιγμή που έφτασαν στα στατιστικά στοιχεία που έχουν τώρα οι ΗΠΑ. Η Ιταλία περίμενε πολύ και μόλις σήμερα (Κυριακή 8 Μαρτίου) ανέφεραν 1492 νέα κρούσματα και 133 νέους θανάτους, παρά το γεγονός ότι περιόρισαν 16 εκατομμύρια ανθρώπους. Βάσει των καλύτερων πληροφοριών που μπορούμε να εξακριβώσουμε σε αυτό το στάδιο, μόλις πριν από 2–3 εβδομάδες η Ιταλία βρισκόταν στην ίδια θέση που βρίσκονται σήμερα οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο (όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία για τις λοιμώξεις).

Σημειώστε ότι σχεδόν τα πάντα για τον covid-19 σε αυτό το στάδιο είναι στον αέρα. Δεν γνωρίζουμε πραγματικά την ταχύτητα ή τη θνησιμότητα της λοίμωξης, δεν γνωρίζουμε για πόσο χρόνο παραμένει ενεργός στις επιφάνειες, δεν γνωρίζουμε εάν επιβιώνει και εξαπλώνεται σε θερμές συνθήκες. Όλα όσα έχουμε είναι οι καλύτερες υποθέσεις που βασίζονται στις καλύτερες πληροφορίες που μπορούν να συγκεντρώσουν οι άνθρωποι. Και θυμηθείτε, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των πληροφοριών είναι στην Κίνα, στα κινέζικα. Επί του παρόντος, ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουμε την κινεζική εμπειρία μέχρι στιγμής είναι να διαβάσουμε την εξαιρετική έκθεση της κοινής αποστολής ΠΟΥ-Κίνας για τη νόσο του Coronavirus 2019, βάσει κοινής αποστολής 25 εθνικών και διεθνών εμπειρογνωμόνων από την Κίνα, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Κορέα, τη Νιγηρία, τη Ρωσία, τη Σιγκαπούρη, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Όταν υπάρχει κάποια αβεβαιότητα, ότι ίσως αυτό δεν θα είναι μια παγκόσμια πανδημία, και ίσως όλα να περάσουν χωρίς να καταρρεύσει το νοσοκομειακό σύστημα, αυτό δεν σημαίνει ότι η σωστή απάντηση είναι να μην κάνουμε τίποτα. Αυτό θα ήταν εξαιρετικά υποθετικό και όχι η βέλτιστη απάντηση υπό οποιοδήποτε σενάριο μοντελοποίησης απειλών. Φαίνεται επίσης εξαιρετικά απίθανο χώρες όπως η Ιταλία και η Κίνα να κλείσουν αποτελεσματικά μεγάλα τμήματα της οικονομίας τους χωρίς κανένα λόγο. Επίσης, δεν συνάδει με τις πραγματικές επιπτώσεις που παρατηρούμε στην περιοχή σε μολυσμένες περιοχές, όπου το ιατρικό σύστημα δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει (για παράδειγμα, η Ιταλία χρησιμοποιεί 462 σκηνές για “προ-διαλογή” και εξακολουθεί να πρέπει να μετακινήσει ΜΕΘ ασθενείς από μολυσμένες περιοχές).

Αντιθέτως, η μελετημένη, λογική απάντηση είναι να ακολουθήσετε τα βήματα που συνιστώνται από τους ειδικούς για την αποφυγή της διάδοσης λοιμώξεων:

 • Αποφύγετε τις μεγάλες ομάδες ατόμων και το πλήθος
 • Ακύρωση εκδηλώσεων
 • Εργασία από το σπίτι, αν είναι δυνατόν
 • Πλύνετε τα χέρια σας όταν έρχεστε και φεύγετε από το σπίτι και συχνά όταν βγαίνετε
 • Αποφύγετε να αγγίξετε το πρόσωπό σας, ειδικά όταν βρίσκεστε έξω από το σπίτι σας (δεν είναι εύκολο!)
 • Απολυμάνετε τις επιφάνειες και τις συσκευασίες (είναι πιθανό ο ιός να παραμείνει ενεργός για 9 ημέρες σε επιφάνειες, αν και αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό με κανέναν τρόπο).

Δεν είναι κάτι που αφορά μόνο εσένα

Ακόμη και αν δεν βρίσκεστε σε επαφή με άτομα άνω των 50 ετών, είναι πιθανό να έχετε περισσότερους συναδέλφους και γνωστούς με χρόνιες ασθένειες από αυτούς που αντιλαμβάνεστε. Η έρευνα δείχνει ότι λίγοι άνθρωποι αποκαλύπτουν τις συνθήκες υγείας τους στο χώρο εργασίας, αν μπορούν να τις αποφύγουν, φοβούμενοι τις διακρίσεις. Και οι δύο μας είμαστε σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου, αλλά πολλοί άνθρωποι με τους οποίους αλληλεπιδρούμε τακτικά μπορεί να μην το γνώριζαν αυτό.

Και φυσικά, δεν πρόκειται μόνο για τους ανθρώπους που βρίσκονται άμεσα γύρω σας. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ηθικό ζήτημα. Κάθε άτομο που καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμβάλει στον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού βοηθά ολόκληρη την κοινότητά του να επιβραδύνει το ρυθμό της λοίμωξης. Όπως έγραψε ο Zeynep Tufekci στο Scientific American: “Η προετοιμασία για την σχεδόν αναπόφευκτη παγκόσμια εξάπλωση αυτού του ιού… είναι ένα από τα πιο προ-κοινωνικά, αλτρουιστικά πράγματα που μπορείς να κάνεις”. Συνεχίζει:

Πρέπει να προετοιμαστούμε, όχι επειδή μπορεί να αισθανόμαστε προσωπικά ότι διατρέχουμε κίνδυνο, αλλά για να μπορέσουμε να συμβάλουμε στη μείωση του κινδύνου για όλους. Δεν πρέπει να προετοιμαστούμε επειδή αντιμετωπίζουμε ένα καταστροφικό σενάριο εκτός του ελέγχου μας, αλλά επειδή μπορούμε να αλλάξουμε κάθε πτυχή αυτού του κινδύνου που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία. Σωστά, θα πρέπει να προετοιμαστείτε επειδή οι γείτονές σας χρειάζονται να προετοιμαστείτε — ειδικά οι ηλικιωμένοι γείτονές σας, οι γείτονές σας που εργάζονται σε νοσοκομεία, οι γείτονές σας με χρόνιες ασθένειες, και οι γείτονές σας που μπορεί να μην έχουν τα μέσα ή το χρόνο να προετοιμαστούν λόγω έλλειψης πόρων ή χρόνου.

Αυτό μας επηρέασε προσωπικά. Η μεγαλύτερη και πιο σημαντική πορεία που έχουμε ποτέ δημιουργήσει στο fast.ai, η οποία αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα των χρόνων εργασίας για μας, προγραμματίστηκε να ξεκινήσει στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο σε μια εβδομάδα. Την περασμένη Τετάρτη (4 Μαρτίου), αποφασίσαμε να κοινoποιήσουμε το όλο θέμα στο διαδίκτυο. Ήμασταν ένα από τα πρώτα μεγάλα μαθήματα που κινήθηκαν στο διαδίκτυο. Γιατί το κάναμε; Επειδή συνειδητοποιήσαμε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ότι αν κάναμε αυτό το μάθημα, ενθαρρύναμε έμμεσα εκατοντάδες ανθρώπους να συναντηθούν σε κλειστό χώρο, πολλές φορές σε μια περίοδο πολλών εβδομάδων. Η συγκέντρωση ομάδων σε κλειστούς χώρους είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να γίνει. Αισθανθήκαμε ηθικά υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε ότι, τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση, αυτό δεν θα συμβεί. Ήταν μια σπαρακτική απόφαση. Ο χρόνος που αφιερώσαμε στην άμεση συνεργασία μας με τους φοιτητές μας ήταν μία από τις μεγάλες απολαύσεις και τις πιο παραγωγικές περιόδους κάθε χρόνο. Και είχαμε μαθητές που σχεδίαζαν να πετάξουν από όλο τον κόσμο, τους οποίους πραγματικά δεν θέλαμε να απογοητεύσουμε^3.

Αλλά ξέραμε ότι ήταν το σωστό, γιατί διαφορετικά θα αυξάναμε την εξάπλωση της ασθένειας στην κοινότητά μας^4.

Πρέπει να ισοπεδώσουμε την καμπύλη

Image for post
Image for post
Το να παραμείνεις κάτω από αυτή τη διάστικτη γραμμή σημαίνει τα πάντα.

Ο Farzad Mostashari, πρώην Εθνικός Συντονιστής Πληροφορικής για την Υγεία, εξήγησε: “Καθημερινά εντοπίζονται νέες υποθέσεις οι οποίες δεν έχουν ιστορικό ταξιδιών ή σχέση με γνωστή υπόθεση, και γνωρίζουμε ότι αποτελούν απλά την κορυφή του παγόβουνου λόγω των καθυστερήσεων στις εξετάσεις. Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων θα εκραγεί… “ Προσπάθεια περιορισμού όταν υπάρχει εκθετική εξάπλωση στην κοινότητα είναι σαν να επικεντρώνεσαι στο να σβήσεις τους σπινθήρες όταν το σπίτι σου καίγεται. Όταν συμβεί αυτό, πρέπει να αλλάξουμε στρατηγικές για να μετριάσουμε τα προστατευτικά μέτρα ώστε να επιβραδύνουμε την εξάπλωση και να μειώσουμε τις μέγιστες επιπτώσεις στην υγεία”. Αλλά αν οι υποθέσεις έρθουν πολύ γρήγορα, τότε όσοι χρειάζονται νοσηλεία δεν θα την πάρουν.

Εδώ βλέπουμε πώς είναι τα πράγματα από μαθηματική σκοπιά, σύμφωνα με την ΛΙζ Σπιτ(Liz Specht):

Οι ΗΠΑ έχουν περίπου 2,8 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1000 άτομα. Με πληθυσμό 330 εκατομμύρια, αυτά τα κρεβάτια είναι περίπου 1 εκατομμύριο. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, το 65% αυτών των κρεβατιών είναι ήδη κατειλημμένα. Αυτό αφήνει περίπου 330 χιλιάδες κρεβάτια διαθέσιμα σε όλη τη χώρα (ίσως λίγο λιγότερα αυτήν την εποχή του χρόνου με τακτική περίοδο γρίπης, κλπ). Ας εμπιστευτούμε τους αριθμούς της Ιταλίας και ας υποθέσουμε ότι περίπου το 10% των περιπτώσεων είναι αρκετά σοβαρές ώστε να απαιτούν νοσηλεία. (Να θυμάστε ότι για πολλούς ασθενείς η νοσηλεία διαρκεί εβδομάδες — με άλλα λόγια, ο κύκλος εργασιών θα είναι πολύ αργός καθώς τα κρεβάτια θα γεμίζουν με COVID19 ασθενείς). Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση, περί τις 8 Μαΐου, όλα τα ανοικτά νοσοκομειακά κρεβάτια στις ΗΠΑ θα είναι γεμάτα. (Αυτό δεν λέει τίποτα, φυσικά, για το αν αυτά τα κρεβάτια είναι κατάλληλα για απομόνωση ασθενών με εξαιρετικά μολυσματικό ιό.) Αν κάνουμε λάθος με ένα συντελεστή δύο σχετικά με το κλάσμα σοβαρών περιστατικών, αυτό αλλάζει μόνο το χρονοδιάγραμμα του κορεσμού κρεβατιών κατά 6 ημέρες σε οποιαδήποτε κατεύθυνση. Αν το 20% των περιπτώσεων απαιτούν νοσηλεία, μας τελειώνουν τα κρεβάτια μέχρι τις 2 Μαΐου. Αν μόνο το 5% των περιπτώσεων το απαιτούν, μπορούμε να τα καταφέρουμε μέχρι τις 14 Μαΐου. Το 2,5% μας πάει στις 20 Μαΐου. Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει ότι δεν υπάρχει αύξηση στη ζήτηση για κρεβάτια από άλλες αιτίες (εκτός COVID19), κάτι που φαίνεται ως αμφίβολη υπόθεση. Καθώς το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης επιβαρύνεται όλο και περισσότερο, οι ελλείψεις σε Rx κλπ., άτομα με χρόνιες παθήσεις που συνήθως αντιμετωπίζονται καλά μπορεί να βρεθούν να περιέρχονται σε σοβαρές καταστάσεις ιατρικής δυσφορίας που απαιτούν εντατική περίθαλψη και νοσηλεία.

Η αντίδραση μιας κοινότητας κάνει όλη την διαφορά

Δεν πρόκειται απλά για υποθετική περίπτωση — εμφανιζόταν ξεκάθαρα στην πανδημία γρίπης του 1918. Στις Ηνωμένες Πολιτείες δύο πόλεις παρουσίασαν πολύ διαφορετικές αντιδράσεις από την πανδημία: Η Φιλαδέλφεια πραγματοποίησε μια γιγαντιαία παρέλαση 200.000 ατόμων για να βοηθήσει στην συγκέντρωση χρημάτων για τον πόλεμο. Αλλά το St Louis έθεσε σε εφαρμογή προσεκτικά σχεδιασμένες διαδικασίες για την ελαχιστοποίηση των κοινωνικών επαφών, ώστε να μειωθεί η εξάπλωση του ιού, μαζί με την ακύρωση όλων των μεγάλων γεγονότων. Ιδού πώς ήταν ο αριθμός των θανάτων σε κάθε πόλη, όπως φαίνεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences:

Image for post
Image for post
Επίδραση των διαφορετικών αποκρίσεων στην πανδημία γρίπης του 1918

Η κατάσταση στη Φιλαδέλφεια έγινε εξαιρετικά δύσκολη, ακόμη και όταν δεν υπήρχαν αρκετά φέρετρα κηδειών ή νεκροτομεία για να χειριστούν τον τεράστιο αριθμό νεκρών από τη γρίπη.

Ο Richard Besser, ο οποίος ήταν αναπληρωτής διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του 2009 H1N1, λέει ότι στις ΗΠΑ “ο κίνδυνος έκθεσης και η ικανότητα προστασίας κάποιου και της οικογένειάς του εξαρτάται μεταξύ άλλων από το εισόδημα, την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και το καθεστώς μετανάστευσης”. Επισημαίνει ότι:

Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο όταν η καθημερινή τους ζωή και τα συστήματα υποστήριξης διαταράσσονται. Όσοι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων αγροτικών και ιθαγενών κοινοτήτων, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τρομακτικές αποστάσεις σε περιόδους ανάγκης. Άνθρωποι που ζουν σε κοντινά διαμερίσματα — είτε σε δημόσιους χώρους, σε γηροκομεία, φυλακές, καταφύγια ή ακόμα και άστεγους στους δρόμους — μπορεί να υποφέρουν σε κύματα, όπως έχουμε ήδη δει στην πολιτεία της Ουάσινγκτον. Και τα τρωτά σημεία της οικονομίας των χαμηλόμισθων, με τους μη μισθωτούς εργαζόμενους και τα επισφαλή ωράρια εργασίας, θα είναι ορατά σε όλους κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Ρωτήστε το 60 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ που αμείβεται ανά ώρα πόσο εύκολο είναι να παίρνεις άδεια σε μια στιγμή ανάγκης.

Η Υπηρεσία Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ δείχνει ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των ατόμων με το χαμηλότερο εισόδημα έχουν πρόσβαση σε άδεια ασθενείας με αποδοχές:

Image for post
Image for post
Οι περισσότεροι φτωχοί στην Αμερική δεν έχουν άδεια ασθενείας, οπότε πρέπει να πάνε στη δουλειά.

Δεν έχουμε αξιόπιστη πληροφόρηση στις ΗΠΑ

Οι αριθμοί που συγκεντρώσαμε δείχνουν ότι η αμερικανική απάντηση στον covid-19 και η ασθένεια που προκαλεί, COVID-19, ήταν σοκαριστικά νωθρή, ιδίως σε σύγκριση με εκείνη άλλων ανεπτυγμένων χωρών. Το CDC επιβεβαίωσε πριν από οκτώ ημέρες ότι ο ιός μεταδόθηκε στην κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες — ότι μόλυνε Αμερικανούς που ούτε είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό ούτε είχαν έρθει σε επαφή με άλλους που είχαν. Στη Νότια Κορέα, περισσότερα από 66.650 άτομα εξετάστηκαν μέσα σε μια εβδομάδα από την πρώτη περίπτωση της κοινοτικής μετάδοσης, και γρήγορα κατάφερε να δοκιμάσει 10.000 άτομα την ημέρα.

Μέρος του προβλήματος είναι ότι αυτό έχει γίνει πολιτικό ζήτημα. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί να δει “τους αριθμούς” (όπως, τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στις ΗΠΑ) να παραμένουν χαμηλοί. Αυτό είναι ένα παράδειγμα όπου η βελτιστοποίηση των μετρικών παρεμβαίνει στην επίτευξη καλών αποτελεσμάτων στην πράξη. (Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα, ανατρέξτε στο άρθρο της Δεοντολογίας της Επιστήμης των Δεδομένων Το πρόβλημα με τα μετρικά είναι ένα θεμελιώδες πρόβλημα για την Τεχνητή Νοημοσύνη). Ο επικεφαλής της Google, Jeff Dean, έγραψε στο Twitter την ανησυχία του για τα προβλήματα της πολιτικοποιημένης παραπληροφόρησης:

Όταν εργάστηκα στον ΠΟΥ, συμμετείχα στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα για το AIDS (τώρα UNAIDS), το οποίο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τον κόσμο να αντιμετωπίσει την πανδημία του HIV/AIDS. Το προσωπικό εκεί ήταν αφοσιωμένοι γιατροί και επιστήμονες, οι οποίοι επικεντρώνονταν έντονα στη βοήθεια για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Σε καιρούς κρίσης, η σαφής και ακριβής πληροφόρηση είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει όλους να λάβουν σωστές και ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με το πώς να αντιδράσουν (χώρα, κράτος και τοπικές κυβερνήσεις, εταιρείες, ΜΚΟ, σχολεία, οικογένειες και άτομα). Με τις κατάλληλες πληροφορίες και πολιτικές για την ακρόαση των καλύτερων ιατρικών και επιστημονικών εμπειρογνωμόνων, όλοι θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις όπως αυτές που παρουσιάζονται από το HIV/AIDS ή από το COVID-19. Με την παραπληροφόρηση να ωθείται από πολιτικά συμφέροντα, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, με το να μην ενεργούμε γρήγορα και αποφασιστικά απέναντι σε μια αυξανόμενη πανδημία, και με το να ενθαρρύνουμε ενεργά συμπεριφορές που στην πραγματικότητα θα εξαπλώσουν την ασθένεια πιο γρήγορα. Όλη αυτή η κατάσταση είναι απίστευτα επώδυνη για να παρακολουθήσει την εξέλιξη.

Δεν φαίνεται να υπάρχει η πολιτική βούληση να αντιστραφεί η κατάσταση όσον αφορά τη διαφάνεια. Ο Γραμματέας Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, Άλεξ Αζάρ (Alex Azar), σύμφωνα με την Wired, “άρχισε να μιλάει για τις εξετάσεις που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης για να αποφασίσουν εάν κάποιος έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό. Η έλλειψη αυτών των εξοπλισμών είχε ως αποτέλεσμα την επικίνδυνη έλλειψη επιδημιολογικών πληροφοριών σχετικά με την εξάπλωση και τη σοβαρότητα της νόσου στις ΗΠΑ, η οποία επιδεινώθηκε από την αδιαφάνεια εκ μέρους της κυβέρνησης. Ο Azar προσπάθησε να πει ότι στο δρόμο βρίσκονταν περισσότερα τεστ, εν αναμονή του ποιοτικού ελέγχου.” Αλλά, συνέχισαν:

Τότε ο Τραμπ διέκοψε τον Αζάρ. “Αλλά πιστεύω, το πιο σημαντικό, ότι ο καθένας, τώρα και χθες, που χρειάζεται ένα τεστ παίρνει ένα τεστ. Είναι εκεί, έχουν τα τεστ, και τα τεστ είναι όμορφα. Όποιος χρειάζεται εξέταση, δοκιμάζεται”, ανέφερε ο Τραμπ. Αυτό είναι αναληθές. Ο Αντιπρόεδρος Πένς δήλωσε σε δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν αρκετούς εξοπλισμούς δοκιμών για να καλύψουν τη ζήτηση.

Άλλες χώρες αντιδρούν πολύ πιο γρήγορα και σημαντικά από τις “ΠΑ. Πολλές χώρες στην νοτιοανατολική Ασία έχουν μεγάλα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, όπου ο R0 έχει πέσει στο 0,3 τώρα, και της Σιγκαπούρης, η οποία προτείνεται ως Το Μοντέλο Αντίδρασης COVID-19. Δεν είναι όμως μόνο στην Ασία; στη Γαλλία, για παράδειγμα, απαγορεύεται κάθε συγκέντρωση άνω των 1000 ατόμων, και τα σχολεία είναι πλέον κλειστά σε τρεις περιοχές.

Εν κατακλείδι

 • Αποφυγή των μεγάλων ομάδων ατόμων και πλήθους
 • Ακύρωση συμβάντων
 • Εργασία από το σπίτι, εάν είναι δυνατόν
 • Πλένετε τα χέρια σας όταν έρχεστε και πηγαίνετε από το σπίτι και συχνά όταν βγαίνετε
 • Αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας, ειδικά όταν βρίσκεστε έξω από το σπίτι σας.

Σημείωση: λόγω της επείγουσας κατάστασης να ανακοινωθεί, δεν είμαστε τόσο προσεκτικοί όσο συνήθως μας αρέσει να είμαστε και να αναγνωρίζουμε το έργο στο οποίο βασιζόμαστε. Ενημερώστε μας εάν έχουμε χάσει κάτι.

Ευχαριστούμε τον Sylvain Gugger και τον Alexis Gallagher για τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους.

Υποσημειώσεις

 1. Δεν είναι τεχνικά αλήθεια. Ο “R0” αναφέρεται αυστηρά στο ποσοστό λοίμωξης απουσία ανταπόκρισης. Αλλά αφού αυτό δεν είναι ποτέ το θέμα που μας ενδιαφέρει, θα αφήσουμε τους εαυτούς μας να είναι λίγο απρόσεκτοι στους ορισμούς μας εδώ.
 2. Μετά την απόφαση αυτή, εργαστήκαμε σκληρά για να βρούμε έναν τρόπο να ακολουθήσουμε μια εικονική πορεία, η οποία ελπίζουμε ότι θα είναι ακόμα καλύτερη από την προσωπική εκδοχή. Έχουμε καταφέρει να το ανοίξουμε σε όλους στον κόσμο, και θα διευθύνουμε εικονικές μελέτες και έργα ομάδων κάθε μέρα.
 3. Έχουμε κάνει και πολλές άλλες μικρότερες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, όπως η άσκηση στο σπίτι αντί να πάμε στο γυμναστήριο, η μετακίνηση όλων των συναντήσεών μας σε βίντεο-διάσκεψη και η παράλειψη νυχτερινών εκδηλώσεων που περιμέναμε.

Physicist

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store