Smoo barlang — Skócia

A Durness falu keleti szélén találhatjuk a Smoo barlangot. Ez Skócia legészakibb partja. A Durness nyelvének egyetlen útján helyezkedik el, mely drámai gyönyörűségű. A mészkősziklákból álló Smoo barlang elég nagynak mondható a 60 méter hosszával és 40 méter szélességével. Bejáratának magassága 15 méter.
 
 A barlanghoz legendák is kapcsolódnak. Úgy gondolják, hogy a barlang az alvilág kapuját őrző lelkek lakhelye. Állítólag a Mackay klán vezetője többször is találkozott az ördöggel, és jobbá vált tőle. Ez nem tetszett a sötétség hercegének, ezért a klán vezért követte Durness-be és a barlangnál megpróbálta kirabolni. Mielőtt bement volna a barlangba a klán vezért, beküldte kutyáját. A kutya szőrtelenül, üvöltve tért vissza, melyből rájött mi vár rá a barlangban. Egy pillanatra megtorpant és abban a pillanatban felkelt a nap. A napvilágban az ördög erőtlenné vált és a barlangot a tetején keresztül hagyta el, ahol ma három lyuk található.
 
 Egy másik legenda szerint a retteget autópálya gyilkos, McMurdo neve fűződik a barlanghoz. A 16. Században McMurdo, áldozatait a barlang orrnyílásán dobálta le. McMurdo sírját meg is lehet tekinteni a Balnakeil Templomnál, amely a Balnakeil öbölre néz.
 
 A következő legenda szerint, 1720 körül a Gunn klán, a Sutherland határából egy váratlan rajtaütést mért Durness-re. A lakosokat váratlanul érte a támadás, ezért nem volt más választásuk, cselhez folyamodtak: úgy tettek mintha menekülnének és becsalták a támadókat a barlangba. A menekülők elrejtőztek a barlang mélyedéseiben és hasadékaiban, így észrevétlenné váltak. A gyanútlan Gunn klán tagjait így egytől egyig levágták rejtekhelyeikről.
 
 A barlanghoz nem csak legendák, de sokrétű élővilág is kötődik. A barlangban megtalálhatunk 7 madárfajtát, és 4 emlős is. Egy tekintélyes barlangtó és zuhatag is kapcsolódik a barlanghoz. A csónakázás és a belső látvány lenyűgöző. A Smoo egy igazi tengeri barlang, melynek hátsó része mészkőből és dolomitokból épül fel.

Click to Post

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Bakancslista.Club’s story.