Левица

Со оглед на фактот што Левица со тесно мнозинство одлучила да не коалицира со СДСМ, а според најновите информации внатрепартиските “победници” веќе јакобински ги стигматизираат нивните сопартијци што не се согласуваат со нив, јасно е дека коалиција со СДСМ била многу можна и посакувана опција.

Ако на тоа се додадат малите идеолошки разлики, заедничката цел, заедничкото учество во протести, лесно се извлекува заклучокот дека гласачите на Левица би гласале за нив дури и ако Левица влезеше во изборна коалиција со СДСМ. Можеби мал дел би се разочарале со таква одлука, но со оглед на фактот што во таков случај Левица мудро и вешто би повикала на сплотеност во борбата против режимот, јасно е дека многу мал процент од нивното гласачко тело не би гласало за нив поради евентуална коалиција со СДСМ.

Знајеќи го горенаведеното, сега бидејќи Левица одат сами на избори, чинам во пет ИЕ, гласовите за нив во секоја ИЕ ќе бидат фрлени во ветер ако нема барем по еден избран пратеник од Левица во тие ИЕ. Конкретната штета што ќе ја направи Левица може да се измери само после избори во смисла ако хипотетички би биле во коалиција со СДСМ дали и колку пратеници би можеле да се добијат во тој случај на контото на опозицијата со неискористените гласови на Левица.

На пример ако Левица освои еден пратеник во ИЕ1, а во останатите четири добие вкупно 28.000 гласови, а поради донтовиот метод не освои пратеници во тие ИЕ, тогаш штетата може да се измери во додавање на тие 28.000 гласови на контото на опозицијата и да се види во колку пратеници се преточуваат тие. Не дали ќе се преточат туку во КОЛКУ.

И не заборавајте. Донтовиот метод го фаворизира победникот. Секој добиен пратеник за победникот, намалува барем двајца кај губитникот.