Bu yazımda DGS ile Yıldız Teknik Üniversitesi bilgisayar mühendisliğini nasıl kazandığımı anlatacağım umarım faydalı olur.
Lise son sınıfta YGS ve LYS sınavlarına yeteri kadar çalışmadığım için doğal olarak 4 yıllık bilgisayar veya yazılım mühendisliği kazanmıyordum ben de iki yıllık bilgisayar programcılığını tercih ettim. Uludağ Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı bölümünden 2019 yılında mezun oldum ve mezun olduğum yıl DGS ile Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğini kazandım.
Sosyal Ağ filmini izlediğimde beni en çok etkileyen sahnelerden birisi Mark Zuckerberg’in okulu hacklediği, insanların fotoğraflarını alıp facemash adında fotoğraflarını kıyaslandığı bir site yaptığı sahneydi. O sahnede bana ilginç gelen arkadaşı Eduardo Saverin’den satranç turnuvasında kullandığı algoritmayı istemesiydi. Algoritma sayesinde insanların fotoğraflarını derecelendirebilecekti. Arkadaşı Eduardo’da yurt odalarında ki pencereye istediği algoritmayı yazdı. Film bittikten sonra bu algoritmanın tam olarak ne olduğunu bilmediğim için birkaç araştırma yaptım ve adının Elo Derecelendirme Sistemi(Elo Rating System) olduğunu öğrendim. Öğrendiklerimi küçük bir örnek ile burada paylaşmaya karar verdim.
Elo derecelendirme sistemi satranç gibi sıfır toplamlı oyunlarda oyuncuların yetenek seviyelerinin hesaplanmasında kullanılmakta. …
Bu makale asıl olarak devto üzerinde paylaşılmıştır. Makalenin yazarı Ananya Neogi’den izin alınmıştır.
Bu yazıda CSS’in yapabileceği inanılmaz şeylerden bahsedeceğiz.
Not:Bazı özelliker bazı browserlarda destekten dolayı çalışmıyor. @support ile browserların desteğini kontrol edebilir ve yedek stiller ekleyebilirsiniz. Örnekleri görüntülemek için lütfen Chrome kullanınız.
Bu css özelliği bir elementin parçalarının birden çok satıra,sütuna veya sayfaya bölündüğünde nasıl görüntülenmesi gerektiğini belirtir.
Seçili elementin ilgili attribute’ünde ki veriye erişebilir ve kullanabiliriz. Bu method erişebilirlik amaçlandığında gerçekten yardımcı olabilir.
Bu css özelliği bir elementin arka yüzünün kullanıcıya döndüğünde görünür olup olmadığını ayarlar.
Gradient’ler harikalar. Arkaplan stillendirmede kullanmış olabilirsiniz peki conic-gradient
yardımı…
GitHub ve partnerlerinin öğrenciler için hazırlamış olduğu ücretsiz olarak tek bir yerden geliştirici araçlarına erişebilecekleri böylece yaparken öğrenebilmelerini sağlayacak olan hizmetin adı.
Yazının devamında GitHub Student Developer Pack başvurusunu ve öğrenciler için sağladığı ayrıcalıklardan bahsedeceğiz.
İlk olarak üniversite öğrencileri için nasıl başvuru yapabileceğinize bakacağız.
Bu makale asıl olarak devto üzerinde paylaşılmıştır. Makalenin yazarı Nero Adaware’den izin alınmıştır.
Scss, css’te olmayan özellikleri veren bir css ön işlemcisidir (css-preprocessor). Bu makalede bu özellikleri açıklayıp örnekler vereceğim.
(CSS değişkneleri desteklemekte) Scss ile kolayca değişkenler tanımlayabilirsiniz tek yapmanız gereken değişkenin önüne $
işareti koymanız ve bir css değeri atamanız yeterli.
Merhaba bu yazımızda dotnet core üzerinde HtmlAgilityPack(HAP) ile web scraping yapacağız.
Senaryomuza bakacak olursak. Crawlerımız “http://www.sks.yildiz.edu.tr “ adresine gidecek ve öğrenciler için olan öğlen ve akşam yemeği menüsünü bizim için getirecek. Bu sayede yazacağımız telegram bot’u ile öğlen ve akşam yemeğini öğreneceğiz. İlk olarak YtuYemekhane_TelegramBot adında bir console projesi oluşturuyoruz. Daha sonra projemize HAP’ı ekliyoruz.
Mdn’de ki tanıma göre border-image element etrafında bir resim çizer ve bunu elementin etrafında ki border ile değiştirir.
Bu yazıda angular’da componentler arasında veri paylaşımını anlatacağım. Senaryoya bakacak olursak parent ve child adında iki componentimiz olacak. Childin içinde bir buton olacak butonun text’i parenttan childa aktarılacak ve child üzerindeki butona tıklandığında değer artırma işlemi yapacak. Tıklama gerçekleştiğinde değer parent’a aktarılıp parent componenti içerisinde gösterilecek.
İlk olarak parent
ve child
adında iki adet component oluşturuyoruz. Daha sonra child.component.html içersine btn sınıfında bir div tanımlıyoruz divin içerisinde template syntax ile message değişkenini bağlıyoruz. Divimiz click olayı olduğunda increaseNumber
metodu ile event binding yapıyoruz.
<div class="btn btn-primary" (click)="increaseNumber()">{{message}}</div>
child.component.ts içerisinde @Input()
dekoratörü ile string tipinde message
değişkeni tanımlıyoruz. @Outout()
…
YTU Computer Engineering