Gezelligheid in Rio

Zat het internet af te struinen. Had wel zin om een leuke film te kijken. Via een site kwam ik terecht bij Braziliaanse films, nu wij toch in die sambasfeer zitten.

Omdat de 1e zo goed beviel, heb ik er uiteindelijk 2 films van gemaakt, beide waren deze films Braziliaans en hadden een verhaal over de jaren 90' en 00'. Het kern van beide verhalen waren min of meer hetzelfde, namelijk het extreme politiegeweld tegen de Braziliaanse bevolking.

Zo kwam onder meer de Candelaria slachting aan het licht. Dit was een politieoperatie waarin tientallen straatkinderen in slaap werden neergeschoten door de politie.

Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Rio de Janeiro. Je zou denken dat na vele protesten en internationale druk dit soort acties niet meer voor zouden komen. Maar laatste stuitte ik op een document van Amnesty International.

Dit rapport zegt dat tussen 2010 en 2013 in Rio de Janeiro 1275 geregistreerde moorden waren gepleegd door politie aan het werk. 99,5% waren mannen, 79% waren zwart en 75% tussen de 15 en 29 jaar.

Een belangrijke reden voor deze moorden was het feit dat de Olympische Spelen eraan kwamen. Hierdoor mochten er in Rio de Janeiro geen problemen ontstaan en al helemaal niet met de plaatselijke bevolking. Zo werden ook hele dorpen/favela’s verwoest voor dit 16 daagse evenement. En dan praat ik nog niet eens over de enorme schulden van de Staat Rio de Janeiro.

En wat lezen wij Nederlanders op onze nieuws apps? Dat Maurits Hendriks zo teleurgesteld is met een 11e plek? Dat Inge Dekker een week eerder naar huis moest, omdat anders de focus van andere sporters kwijtraakte.

Wees blij dat je deel mocht uitmaken van dit evenement! Een evenement waarin mensen letterlijk en figuurlijk hun leven voor hebben gegeven.