Varför tar du inte avstånd från antisemiter, Kaplan?

Ingen har nog missat veckans skandal kring bostadsminister Mehmet Kaplan (MP). Förra året närvarade statsrådet på en middag med det turkiska civilsamhället i Sverige. Närvarande var också den islamistiska organisationen Millî Görüş och Sverigerepresentanten för de fascistiska Grå Vargarna.

Gråvargarna är en mycket våldsam rörelse. De misstänks ligga bakom ett hundratal mord. Våldet riktas främst mot Turkiets kurdiska och armeniska minoriteter. Men de opererar inte bara i Turkiet. I Tyskland hamnar de ofta i bråk med landets kurder. De har tidigare utfört bombdåd mot minnesmoment i Frankrike för offren i det armeniska folkmordet. De misstänks ligga bakom terrorattentatet i Thailand förra året. Till och med påven har varit ett mål för dem.

Kaplan har tagit avstånd från dessa våldsamma fascister och menade att det var ett misstag att han vara på samma tillställning. Men det först efter att hans pressekreterare ilsket skällt ut journalister som ville ha en kommentar från statsrådet. Pressekreteraren gjorde även bisarr jämförelse med Bert Karlsson.

Men sen dök ett pressmeddelande upp på Miljöpartiets hemsida. Med caps lock på full effekt skriver de följande: “MILJÖPARTIET TAR ALLTID FULLT AVSTÅND FRÅN ALLA TYPER AV HÖGEREXTREMA ORGANISATIONER OCH YTTRINGAR”.

Gott så. Men det återstår fortfarande ett problem. Kaplan vill inte ta avstånd från Millî Görüş. Ingenstans i Miljöpartiets pressmeddelande nämns islamisterna i Millî Görüş.

Enligt SVT har Kaplan träffat Millî Görüş flera gånger. När bostadsministern frågades ut i Aktuellt ville han inte ta avstånd från islamisterna: “Det här är en organisation som inte på något sätt är våldsbejakande, men jag har varken varit medlem eller är medlem där. Precis som jag har väldigt bra kontakter med många andra organisationer är det här en organisation som jag av och till har haft kontakter med”. Vidare menade Kaplan att organisationen “arbetar för integration”.

SVT beskriver Millî Görüş som “en islamistisk organisation som uppfattar islam som en allomfattande politisk ideologi”. Den amerikanska tankesmedjan Hudson Institute har skrivit följande om Millî Görüş och grundaren Necmettin Erbakan: “Erbakan vigorously opposed Western culture. Erbakan also viewed international politics from an anti-colonial and anti-imperialist perspective: Turkey and the Islamic world were being exploited by the West, which in turn was controlled by a global Zionist world conspiracy. In Erbakan’s posthumously published memoirs, anti-Semitic conspiracy theories occupy a central place, just as they play a crucial role in the movement’s ideology.”

Och inte blir det bättre när man läser Erbakans politiska manifest från 1969: “As with many other Islamist revivalist tracts, the manifesto called for a radical rejection of secular “Western” values and opposition to all kinds of “infidel” economic and political ideas. The manifesto was notable for its deep intolerance toward all Muslims who did not share this vision of Islamist revival and reform.”

Inför det turkiska valet 2007 sade Erbakan att “sionisterna” styr världen och trycker dollarsedlarna. Vidare menade han att judar låg bakom korstågen, Irakkriget och protestantismen. Som om det inte var nog med antisemitiskt skitsnack: han sade även att den industriella utvecklingen i Indien och Kina finansierades med judiskt kapital, och därmed också kontrollerar länderna i fråga.

Det slutar inte där: “In an interview with the London-based Al-Sharq al-Awsat, Erbakan stated, “Do not consider the Jews and Christians as patrons [for Islam]. How can any person who deals with the Jews be a real Muslim?” In a 2010 speech before an audience of Milli Görüs members in Duisburg, Germany, Erbakan reportedly stated that there were only two kinds of human beings: one kind actively supports the cause of Milli Görüs, and the second group does not.

Det blir allt tydligare att antisemitismen genomsyrar Millî Görüş. Det är en organisation som tar avstånd från västerländsk kultur och värderingar. Dess grundare har inte visat någon vilja för integration eller samförstånd kulturer och religioner emellan. Millî Görüş verkar i stället bara arbeta för sin tolkning av islam.

Hur detta kan vara tecken på att de arbetar för integration, som Kaplan sa i SVT Aktuellt, går bortom mitt förstånd. Och vad säger det om Miljöpartiet, som gärna profilerar sig som ett antirasistiskt parti, att deras minister har haft samröre med en organisation vars företrädare uttalat sig grovt antisemitiskt?

Visst, Kaplan har uttryckt att han inte delar organisationens värderingar och politiska innehåll. Men varför besöker han dem? Om han nu är så mån om att bekämpa rasism varför ha ett samröre med en organisation vars grundare och högsta företrädare uttryckt sig antisemitiskt? Eller är det en form av rasism som är okej att förbise? Att blunda för?

Något säger mig att Kaplan inte hade velat ha samröre med en organisation vars företrädare uttalat sig grovt afrofobiskt eller islamofobiskt. Eller om det varit en renlärig, svensk nazistorganisation. Men när det gäller Millî Görüş antisemitism är det tydligen okej med undantag?

Det här är inte acceptabelt för ett statsråd. Som minister har Kaplan ett extra stort ansvar att inte umgås i kretsar som är problematiska. Millî Görüş är en sådan organisation, vars värderingar och åsikter, inte är att leka med.

Hur kan man vara miljöpartist och ha samröre med islamister? Är man som miljöpartist inte progressiv? Antirasist? Feminist? Demokrat? Hur kan man vara progressiv och umgås med islamister som klart och tydligt tar avstånd från västerländska värderingar och som menar att man inte är en rättfärdig muslim om man umgås med judar?

Det är dock ännu märkligare är att Miljöpartiet inte agerar. Är Miljöpartiet verkligen emot rasism? Då kan man inte ha en minister som inte vill ta avstånd från en antisemitisk rörelse.

Bollen är hos miljöpartisterna nu. Så länge de inte gör något åt Kaplan, kommer de aldrig ha någon trovärdighet i frågor rörande rasism, mänskliga rättigheter eller extremism.