2017, het jaar waarin ik leiding nam over mijn leven

Het is 1 januari, tijd om terug te kijken naar het afgelopen jaar. In mijn terugblik van 2016 schreef ik het volgende: Ik merk dat als het op afstuderen en een baan vinden aan komt, ik snel geneigd ben om te denken dat ik het niet meer in de hand heb. Dat iemand anders zomaar eens voor mij dingen kan bepalen. Wat ik in 2017 wil, is dan ook de leiding nemen over mijn leven. Dus dat was mijn plan: de leiding nemen over mijn leven en alles in de hand houden wat er in de hand moet worden gehouden. Lead the way was dan ook mijn jaarthema van 2017.

Mijn jaarthema van 2017 — Lead the way

Wat gebeurde er zoal in 2017?

  1. 2017 is vooral het jaar waarin ik afstudeerde. Wat een afstudeeropdracht, wat een avontuur en wat ben ik trots op hoe ik het heb aangepakt. Ik had alles onder controle, juist omdat ik ook af en toe mijn opdracht links liet liggen. Nu ben ik Master of Science en hoef ik me op het gebied van studie alleen nog druk te maken over een klein beetje studieschuld.
  2. Ik ging mee op studietour, 5 dagen naar Sicilie met mijn dispuut, een weekend naar Keulen met mijn afstudeerbedrijf (ook wel bekend als het weekend waarin ik spierpijn kreeg van het dansen), op wijnweekend naar Frankrijk met mijn jaarclub, naar Valencia met een oud-studiegenootje en zag nog veel meer plekken. Dat was genieten en loslaten, tussen alle drukte door.
  3. Ik verliet Delft na bijna 2 jaar, verhuisde naar Utrecht en vond daar een plek om tussen de drukte door tot rust te kunnen komen. Met een roomie waarvan ik kan leren, waar ik op kan bouwen en waar alles vanzelf mee lijkt te gaan. Nieuwe stad, nieuwe kansen.
  4. Ik kreeg mijn eerste echte grotemensenbaan! EN HOE! Ik had al jaren het idee dat ik projectmatig werk wilde doen, mijn affiniteit voor marketing groeide en nu werk ik ineens voor bedrijven waar je U tegen zegt. Met een zootje mensen waar ik mezelf bij kan zijn, me bij kan ontwikkelen en mijn ding mag doen.
  5. Ik deed daarvoor ook nog even een traineeship, waarin ik erachter kwam dat ik slimmer ben dan ik denk. En sneller leer dan ik denk. En misschien ook wel meer awesome ben dan ik zelf inzag.
  6. Ik kwam in aanraking met grote dichters en dichtte uiteindelijk samen met een aantal op events. Iets wat ik niet durfde te dromen. En waar inmiddels iedereen om me heen een toekomst voor me in ziet. Ik moet er nog steeds aan wennen dat het schrijven zo makkelijk is (‘ik doe maar wat’) en dat ik niet snap waarom anderen mijn teksten dan ineens zo fantastisch vinden.
  7. Ik kocht een roze pak. Omdat het kan.
  8. Ik werd tante! Wat is het bijzonder om zo’n mini mensje in je leven te mogen verwelkomen en dat je zo’n mensje ziet groeien. Ik ben een enorme trotse tante en weet inmiddels hoe ik hem aan het lachen kan maken. Fan-tas-tisch.
  9. Doordat ik verhuisde naar Utrecht, werd het weer makkelijker om met vriendinnen af te spreken. Ik ben dankbaar dat zij er nog steeds zijn, dat ik nu zomaar een theetje kan gaan drinken met ze en dat ik ze vaker kan zien.
Mijn ‘best nine’ Instagram foto’s van 2017

Wat ik vond in 2017

In 2017 besefte ik dat hard werken niet gaat om alleen hard werken. Het gaat om balansen. Luisteren naar je lichaam. Naar je hoofd, naar je hart. Wat heb je nodig? Wat wil je doen? Met een helder doel voor ogen, iets wat je echt wil, zorg je er uiteindelijk toch wel voor dat het lukt. Daarvoor moet je soms ook even opzij stappen om nieuwe energie te krijgen.

Daarnaast zorgden vooral de laatste maanden van het jaar ervoor dat ik anders naar de wereld ben gaan kijken. Ik merk dat ik groei, dat ik volwassener word en bij alles besef: life is serious business. Er zijn mensen die opmerkingen maakten over dat ik mijn kennis en kunde wel wat serieuzer mag nemen. En inmiddels merk ik dat ik dat steeds meer aan het doen ben. Want dat is het waard.

Mijn focus van 2018

Ik heb dit jaar heel veel van mezelf gevraagd. Het is uiteindelijk ook allemaal gelukt. Ik had zulke grote doelen, die ik zo graag wilde. Maar ik vergeet soms dat ik ook wel eens de teugels mag laten fieren.

Een ding wat ik daardoor ‘mis’ ben gelopen is de liefde. Ik ben een leuker persoon als ik bij mannen mijn teugels laat fieren. Ontspannen ben, mijn planning loslaat en mee ga in het moment. Er was een dag aan het eind van 2017 dat ik weer voelde hoe dat was en toen pas besefte ik me hoe erg ik dat had gemist. Ik ben zo gewend aan het alleen doen, alleen strijden en alleen vechten. Maar samen is fijner.

Daarnaast heb ik mezelf zo aan mijn eigen regime gehouden dat ik minder spontaan dingen deed. Ik wil in 2018 verder blijven groeien, al hou ik me daar vanzelfsprekend wel mee bezig. Ik wil mezelf minder streng aanspreken, doen wat ik moet doen, maar ondertussen ook het spel des levens spelen. Dat is vastpakken en weer loslaten.

De afgelopen jaren heb ik zo hard gewerkt, aan mezelf en aan mijn toekomst, dat ik soms vergat te genieten. Daar wil ik ruimte voor maken. Mijn jaarthema wordt dan ook: Be. Zijn in het moment, doen wat ik wil, genieten. Want ik bén al Berry Awesome. Ik hoef alleen maar te zijn.

Ik ben blij dat 2017 is geweest en ik ben klaar voor 2018. Happy 2018, bring it on bitches! Wat vond jij van 2017?

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.