Реаговање на текст у Куриру од 14. марта 2016.

Update 1: Политика је објавила чланак на исту тему.

Update 2: Курир наставља да шири погрешна тумачења светске медицинске заједнице. Овог пута су лажно цитирали документ Светке Здравствене Организације (WHO, оригинални документ можете наћи овде) на свом Јутјуб каналу.

Понедељак јутро. Кафа и листање најновијих вести на worldnews секцији Reddit-a. Овог пута ми је пажњу привукла вест из Србије која се нашла у самом врху по популарности. Слободнији превод наслова чланка би био нешто налик на ”Полицијски пас налази две противоклопне ракете на лету за Портланд”. Све би то било мање чудно да лет који се спомиње није био карго-лет Ер Србије преко Београда. Ево и линка ка оригиналном чланку кога интересује.

Брзо сам поотварао неколико српских сајтова (B92, N1) како бих зазнао нешто више о овоме, али ниједна од наведених медијских кућа није имала ништа на насловној страни у вези са летом Ер Србије. Затим сам немилице завршио на сајту Курира трагајући за било каквим детаљима овог догађаја и мислећи да је ово добар кандидат за вест у жутој штампи. Оно што сам тада затекао на наславној страни Курира је и повод да напишем овај чланак.

Извор: Курир, http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/americkavlada-vakcine-za-bebe-su-opasne-clanak-2172009

Цео текст можете да нађете овде. Нисам имао прилику да прочитам штампани примерак, тако да ћу се фокусирати на оно што сам могао да прочитам у веб издању.

Кроз цео чланак се провлачи извештај америчке агениције HRSA (Health Resources and Services Administration, у слободнијем преводу, Завод за ресурсе и услуге у здраству) о програму која та агенција води званом VICP (Vaccine Injury Compensation Program, у слободнијем преводу Програм за одштету у случају повреде током вакцинације).

Један од уводних параграфа Курировог чланка је следећи одсечак:

Ovaj zastrašujući zvaničan podatak američke agencije HRSA, koja je deo Ministarstva zdravlja SAD, bio je decenijama tajna strogo čuvana od celokupne svetske javnosti!

Свако са приступом Интернету може да посети сајт HRSA агенције и да download-ује најсвежије податке које агенција редовно ажурира.

U vešto skrivanim podacima, do kojih je Istraživački biro Kurira ekskluzivno došao, stoji činjenica da je američki Federalni sud od 1989. do početka 2016. morao da isplati više od tri milijarde dolara odštete za 4.481 porodicu kod koje je dokazano da su njeni članovi zbog vakcinacije oboleli od autizma, epilepsije, encefalitisa, cerebralne paralize ili su čak umrli! Praktično, to znači da su američka vlada i sudstvo priznali da vakcine (u nekim slučajevima) mogu biti opasne, čak i smrtonosne!

Документ до којег је ”Истраживачки биро” Курира “ексклузивно” дошао можете наћи овде (овде је и Гугл превод на српски). Овај PDF фајл је редован годишњи извештај који је јавно свима доступан на сајту HRSA агенције. У истом документу се нигде не спомиње врста болести од којег су поједина лица оболела/умрла као што то Курир наводи.

Кратко ћу се само задржати на следећем цитату из Курировог чланка:

MMR i autizam

Devedesetih godina prošlog veka povela se žestoka diskusija o mogućnosti pojave autizma kod dece prilikom primanja vakcine MMR (cepivo protiv rubeola, malih boginja i zaušaka), koju je pratio niz publikacija i studija koje su tvrdile da ta veza postoji. Ustanovljeno je da se autizam javlja kod dece koja prime MMR vakcinu u rasponu od 0,7 do 21,1 odsto na 10.000 vakcinisanih (u proseku 5,2 dece na 10.000 vakcinisanih).

Иако више студија (ова и ова) наводе да не постоје докази за везу имеђу аутизма и вакцинације, иако је сам аутор иницијалне дискредитоване студије повукао своје истраживање, Курир наставља да шири неистините тврдње и обмањује родитеље без информација о изворима на основу којих износи своје ставове.

Хајде да се сада вратимо на наш ”строго чуван” HRSA извештај. Погледаћемо мало детаљније сам извештај и покушати да прикажемо ”вешто скриване податке” на мало приступачнији (графички) начин.

Фокусираћемо се на следећа три питања:

  1. Колико је захтева за одштету заправо поднето?
  2. За које вакцине су поднети захтеви за одштету?
  3. За које вакцине су захтеви за одштету прихваћени?

Хајде да погледамо укупан број захтева за одштету који је HRSA добио у периоду од почетка рада VICP програма (1988. године) па све до данас.

Укупан број захтева за одштету је 16794 у последњих 28 година. Овај број укључује захтеве за одштету услед повреде/обољења и смртног случаја након вакцинације. Овај број не представља број прихваћених захтева за одштету (о томе мало касније).

Амерички институт CDC (Центри за контролу болести и превенцију, Centers for Disease Control and Prevention) води евиденцију да је само у периоду од 2006. до 2014. године у САД, дистрибуирано 2.6 милијарди доза вакцина које подлежу VICP програму.

У горе наведеном периоду (од 2006. до 2014.) поднешено је 3389 захтева за одштету од којих је 2146 прихваћено. То би значило да је у просеку на 1 милион вакцинисаних, једно лице добило одштету од VICP програма (извор).

Према истом извештају се наводи да у 80% случајева није било могуће доказати директу везу обољења/смртног случаја и вакцине, већ су стране достигле правни договор о нагодби.

На следећем графикону можете видети преглед броја поднетих захтева за одшету (због повреде/обољења или смртног случаја) од почетка рада VICP програма (1988.) па до данас по врсти вакцине.

Након што се захтев поднесе, покреће се судски поступак како би се утврдила истинитост оптужбе и потенцијалне могућности новчане одштете.

Куриров чланак почиње следећим исечком:

Više od 16.000 osoba u SAD (recimo, čitava opština Ljig) umrlo je ili teško obolelo u poslednjih 27 godina posle primljene vakcine! Od novorođenčadi do odraslih.

Извор: Курир, http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/americkavlada-vakcine-za-bebe-su-opasne-clanak-2172009

На исечку HRSA извештаја могу се видети две бројке које су наглашене у чланку Курира. Ако отворите сами HRSA извештај, можете прочитати да бројка од 15545 лица (15608 у моменту писања овог чланка) представља број укупних поднетих захтева за одштету због наводног обољења након примања једне од вакцина које су део VICP програма. Исто тако, бројка од 1184 лица (1186 у моменту писања овог чланка) представља број укупних поднетих захтева за одштету због наводног смртног случаја након примања једне од вакцина које су део VICP програма. Од укупног броја захтева (16794), 4526 случаја је добило право на одштету док је 9915 захтева за одштету одбијено. Претпостављам да је разлика од 2353 случаја још увек под судским поступком. Ово су подаци за последњих 28 година.

Дакле, бројка од 1184 захтева за одштету због смртног случаја од вакцинације која се спомиње у Курировом исечку нема званичну потрвду у HRSA извештају. Нажалост, за 4526 захтева који јесу добили право на одштету, не постоји тачан податак о расподели на повреде/оболеле и смртне случајеве, тако да би доношење било каквих закључака било чисто шпекулисање.

У наставку анализе HRSA извештаја можемо видети преглед исхода захтева за одштету.

Следећи преглед исхода је за краћи период од 2006. до 2014, али овог пута графикон укључује детаљније податке за вирус инфлуенце.

Овај чланак има два циља:

  • Да скрене пажњу на приступ који би требало да се примењује када се воде јавне дискусије на тему вакцинације, а то је да сви аргументи за и против треба да буду јасно изнешени и да потичу из кредибилних извора (са линковима истих). HRSA извештај који је Курир поделио са нама је заиста врло интересантан и штета што те новине нису ушле у његову дубљу анализу, већ су се определиле за аматерски и таблоидски приступ.
  • Да подстакне развијање критичког мишљења о темама које се тичу целог друштва, поготову у условима у којима се сервирају информације у Србији (кратак формат, без контекста и проверених извора).

ex-Skyper, half-marathon runner, charity hacker and self-driving car technology enthusiast.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store