Java: OOP — Referans ve Temel Veri Tipleri Arasındaki Fark

Java Programming
2 min readOct 10, 2018

--

Merhaba Arkadaşlar,

Bu yazıda Java’da ki değişken tanımlamalarından bahsedeceğiz.

Java’da 2 tip değişken tanımlaması vardır. Bunlar Primitive(Temel) ve Referans Veri Tipleridir.

Temel Veri Tiplerinden burada bahsetmiştik. Referans tiplerde değişkenlerin adresleri tutulur. Java’da pointer kavramı yoktur. Bu yüzden referans değişkenler kullanılır.

Her değişken, bir değeri tutan bir bellek yerini temsil eder. Bir değişken bildirdiğimizde, derleyiciye değişkenin ne tür bir değer tutabileceğini söyleriz. Temel veri tipindeki bir değişken için, değer temel veri tipindedir. Bir referans tipi değişkeni için, değer, bir nesnenin bulunduğu yere referanstır.

Bir temel veri türünün bir değişkeni, temel veri türünün bir değerini tutar ve bir referans türünün bir değişkeni, bir nesnenin belleğe depolandığı yere bir referansı tutar.

Bir değişkeni diğerine atadığımızda, diğer değişken aynı değere ayarlanır.

🔵 Bir temel veri türünün bir değişkeni için, bir değişkenin gerçek değeri diğer değişkene atanır.

Temel veri tipindeki j i’ değişkenine kopyalandı.

🔵 Bir referans tipi değişkeni için, bir değişkenin referansı diğer değişkene atanır. Aşağıda gösterildiği gibi, c1 = c2 atama ifadesi referans değişkenleri için c2'nin referansını c1'e kopyalar. Atamadan sonra, c1 ve c2 değişkenleri aynı nesneyi ifade eder.

Şekilde gösterildiği gibi, c1 = c2 atama ifadesinden sonra c1, c2 ile referans verilen aynı nesneyi işaret eder. Daha önce c1 tarafından başvurulan nesne artık kullanışlı değildir ve bu nedenle artık çöp olarak bilinir. Çöp, bellek alanını kaplar, bu nedenle Java çalışma zamanı sistemi, çöpleri algılar ve otomatik olarak kapladığı alanı geri alır. Bu sürece çöp toplama denir.

--

--