Find på nye ord for “aflytte” og “overvåge” — de er dybt forældede

Bliver du aflyttet? Så må du hellere passe på med, hvad du siger i telefonen. For med på linjen sidder jo Betjent Jensen, og noterer sig det, hvis du og din veninde planlægger et bankrøveri eller en demonstration for Tibet.

Eller gør betjenten nu det?

I en newspeak-æra, hvor ord ofte er foran sin betydning og bruges til at præge samfundets udvikling, er vores brug af ordet »aflytning« håbløst bagud. Så længe vi taler om aflytning, holder vi vores opfattelse af overvågningssamfundet fast i fortiden.

Ikke kun mistænkte bliver nu aflyttet. Alle borgeres brug af telefoner, SMS’er, email-konti, Facebook, chat-programmer, hjemmesider med mere bliver registreret af en hær af servere og lagret i datacentre i årevis. Og om et par år — når softwaren til ansigtsgenkendelse er blevet lidt bedre — vil vi let kunne findes frem i gamle videooptagelser fra gågader og butikker og i obskure YouTube-videoer, hvor vi måske bare står i baggrunden. Men det har ikke noget med aflytning at gøre, for langt størstedelen af det registrerede data vil ingen nogensinde “lytte” til.

Når nogen kommer i ordensmagtens søgelys, slår betjent Jensen personens navn op på computeren og gennemgår personens historik på tværs af alle platforme. Først da bliver der lyttet, læst og set.

I parentes bemærket er der måske et par procent af de få, som følger Edward Snowden på Twitter, der har dækket deres webkameraer til, oprettet en PGP-nøgle og bruger Signal til SMSer. Men gjorde de også det for et par år siden?

Sikkerhedsindustrien har på orwellsk vis forgrebet udviklingen og bruger nu ordet “tryghedskamera” i stedet for “overvågningskamera”. Men ordet overvågning er da også mindst lige så misvisende som ordet aflytning, for ingen våger rigtigt over os.

Det er da tankevækkende, danskerne bruger et ord, som på ingen måde beskriver det, der foregår. Egentlig aflytning i realtid er sikkert uhyre sjælden nu om dage. Der mangler et ord.

Det er på tide, danskerne finder et bedre ord for det, vi bliver gjort til genstand for i overvågningssamfundet. For hvis newspeak kan styrke staten, hvordan kan mangel på ord så ikke svække borgeren?

Ovenstående blev i forkortet form bragt som et læserbrev i Information d. 11. februar 2017. Dagbladet Information bringer mange artikler om overvågning for tiden. Giv dem et klik for det!