Op een stakingsdagje merk je het verschil

Stad zonder bussen

frank willemse
3 min readNov 24, 2014
Check de trailerhttp://youtu.be/fMdKI5r3WLM

Op 24 november, de eerste in een rij stakingsdagen, is officieel maar 1 op de 10 bussen van de De Lijn uitgereden in Antwerpen. Zeer vervelend voor mensen die het openbaar vervoer gebruiken, dat is zeker. Maar ook een zegen voor de fietsers (en automobilisten) in de stad. Die krijgen plotseling alle ruimte en rust. Voorlopig blijft ‘Antwerpen zonder bussen’ beperkt tot stakingsdagen maar in de toekomst zouden ze binnen de Singel grotendeels verdwijnen. Toch volgens de plannen.

Niks tegen bussen. Het is voor veel mensen het enige vervoermiddel om zich van A naar B te verplaatsen en in vergelijking met auto’s nemen ze ontzettend weinig plaats in het verkeer in. Voor fietsers zijn ze echter — zeker in de stad — een ramp. Ze zijn niet alleen groot, luid en lang en daardoor intimiderend voor fietsers. Hun dieselwalmen blazen ook alle kanten uit, hun dodehoeken zijn legendarisch en bus-chauffeurs zijn vaak zo gehaast en ongeduldig dat ze vergeten dat ze her en der de rijbaan delen met fietsers die geen gelede twintigtonner onder hun gat hebben.

Met dank aan de piketten

Pikketen houden 118 bussen gevangen. Busstelplaats Zurenborg.

Op de stakingsdag is maar 1 op 10 van de bussen van De Lijn uitgereden in Antwerpen en dat merk je gelijk in de stad. In de wijk Zurenborg waar dagelijks 118 bussen de ganse dag heen en weer rijden van en naar hun stelplaats en die doorkruist wordt door busroutes, viel het vanochtend gelijk op. Stil, rustig, fris. Met dank aan het piket van de vakbonden. De straten zijn gelijk een stuk aangenamer en veiliger om in rond te fietsen. Ook al omdat er meer fietsers zijn op zo’n dag zonder openbaar vervoer waardoor auto’s gelijk wat gas terugnemen. Een groep maakt nu eenmaal meer indruk dan een groepje of enkeling.

Op de Turnhoutsebaan

Ook op de Turnhoutsebaan valt gelijk het verschil op tussen een stad met bussen en eentje zonder bussen. Niet dat er geen enkele tram of bus meer langsdendert. Maar eentje is geen tien. En tien geen honderd. Enzovoort.

Turnhoutsebaan. De 421 van 9:15 is aan de piketten ontsnapt.

Het is niet de eerste keer dat de Turnhoutsebaan ervaart hoe het is om zonder bussen te bestaan. In 2013 werd ook al eens het in- en uitgaande busverkeer verbannen, toen wegens werken aan de Carnotstraat. En als de plannen ooit worden uitgevoerd zou dat in de toekomst een eeuwige ervaring worden.

Bussen naar de rand

Check het mobiliteitsrapport van de stad Antwerpen. http://www.antwerpen.be/docs/Stad/Bedrijven/Stadsontwikkeling/SW_OpDomein/Voorontwerp_mobiliteitsplan_20140404.pdf

Zowel in het mobiliteitsontwerp als in het ruimtelijk structuurplan Antwerpen staat de intentie om de terminus van streekbussen uit de stad te halen en te verplaatsen naar de rand. Trams en kleinere, milieuvriendelijke stadsbussen vervangen ze. De facto zou het aantal bushaltes aan de Rooseveltplaats gedecimeerd worden en in de plaats komen busrotondes, toegankelijk vo0r stadsbussen.

De plannen voor de Rooseveltplaats. http://www.operaplein.be/rooseveltplaats

Volgende staking

De plannen voor de Noorderleien.

Dat is echter allemaal toekomstmuziek al is de start van de werken aan de Noorderleien voorzien in 2015. Hoe snel de rest gerealiseerd wordt is niet op te maken uit alle plannen behalve dat het niet voor morgen zal zijn. Voorlopig zullen fietsers die dromen van een stad zonder bussen dus nog even op hun honger blijven. Op 15 december is er alvast een nieuwe nationale stakingsdag en zullen we weer een stad zonder bussen hebben. Geniet ervan maar wen er voorlopig niet aan.

--

--