Twitter’daki Arama Özelleştirme Kodları

Berk Yolaçan
3 min readFeb 4, 2020

--

Bir kaç kod ile Twitter’daki her şeye anında ulaşmanız mümkün. Gerçekten öyle bir özellik katıyor ki size, ilgilendiğiniz herhangi bir şeye anında “spesifik” olarak ulaşabiliyorsunuz. Günlük hayatta çoğumuz mobilden bağlanıyoruz. Mobilde arama detayı kodlarla sağlanıyor. Ayrıca çok sık kullandığınız arama sözcüğü ve kodlar olursa, bu arama sözcüklerini kaydederek daha sonra tek tıkla ulaşabilirsiniz.

drone” sözcüğünü örnek alırsak eğer;

  • drone near:us” yazarsanız, sadece Amerika’dan atılan tweet’lere ulaşırsınız.
    (near:tr, near:fr, near:gr)

Ayrıca şehir isimleri de kullanabilirsiniz. (near:istanbul, near:ny) Tabi bu ‘near’ kodu kişilerin profiline girdikleri ülkelere göre sıralanmakta. Bazı kullanıcılar İstanbul’da yaşayıp profiline başka ülke veya şehir isimleri yazabiliyorlar. Bu nedenle hata payı vardır.

  • drone lang:tr” yazarsanız, sadece Türkçe yazılan ve içinde drone geçen tweet’lere ulaşırsınız.
    (İki harfli dil kodlarını internetten bularak istediğiniz farklı dillerde aratabilirsiniz. Örneğin; lang:en, lang:hi, lang:de)

“deprem lang:en” yazdığınızda 'deprem' kelimesi İngilizce’de olmadığından, öyle aratılması mantıklı olmaz. İngilizce anlamına bakıp, “quake lang:en” kodu mantıklı olacaktır. Yani her ayrı dil kendi kelimesiyle aratılmalı.

  • drone filter:news” yazarsanız, drone sözcüğü geçen sadece paylaşılmış haberlere ulaşırsınız.
  • drone filter:follows” içinde drone sözcüğü geçen ve sadece takip ettiğiniz kullanıcılardan atılan tweet’lere ulaşıyorsunuz.
  • filter:follows -filter:replies” bu kodu direk yazdığınızda sadece takip ettiğiniz kişilerin paylaştıkları saf tweetlere ulaşıyorsunuz. Cevap tweet’leri ve beğendikleri tweet’leri göstermiyor. Sadece saf olarak paylaştıkları tweet’leri listeleniyor.
  • drone filter:verified” yazarsanız, drone hakkında sadece onaylanmış hesaplardan yazılanlara ulaşırsınız.

“filter:verified’’ kodunun önemi, dünya basınına ulaşabiliyor olmanız. Örneğin; “Turkey filter:verified’’ yazdığınızda dünya basınında Türkiye hakkında paylaşılan haberlere ulaşmanız mümkün oluyor. Küresel anlamda ülke dışı gazetecilerin de Türkiye yorumlarına İngilizce olarak ulaşabiliyorsunuz.

  • drone from:berkyolacann” yazarsanız, sadece “berkyolacann” adlı üyenin paylaştığı ve içinde drone sözcüğü geçen tüm tweet’lerine ulaşırsınız.

Mesela bir kişiden başka bir kişiye atılan tweet'lere de şöyle ulaşabilirsiniz;

  • from:kullanıcı1 to:kullanıcı2” kullanıcı1’den kullanıcı2’ye gönderilen tweet’ler.

Sadece “to:kullanıcıadı’’ kodunu da ayrı olarak kullanabilirsiniz. Yani Twitter’da sadece bir kişiye verilen cevapları özelleştirerek görebilirsiniz. Mesela “to:cmylmz lang:en near:us’’ yazdığınızda Cem Yılmaz'ın paylaşımlarına sadece İngilizce yazılan ve Amerika’dan atılan yorumları görebilirsiniz. Bu kodlar sayesinde çeşitli özelleştirmeler yapmak size kalıyor.

  • drone min_faves:500” yazarsanız, drone sözcüğü geçen ve en az 500 (ve üstü) beğeni alan tweet’lere ulaşırsınız.
  • drone min_retweets:1000” yazarsanız, drone sözcüğü geçen en az 1000 (ve üstü) kere retweet alan tweet’lere ulaşırsınız.
  • drone since:2010-01-01 until:2011-01-01” yazarsanız, drone sözcüğü geçen ve yazdığınız tarihler arasında atılan tweet’lere ulaşırsınız. Since (-den başlayan) ve until (-e kadar) kodlarını spesifik bir zaman aralığı vermek yerine tek tek de kullanabilirsiniz.
  • drone filter:images” yazarsanız, drone sözcüğü geçen sadece paylaşılmış fotoğraflara ulaşırsınız. (filter:videos, filter:safe, filter:links, filter:media)
  • drone filter:native_video’’ kodu sadece Twitter’a yüklenen saf video paylaşımlarını göstermekte. Bazen YouTube link’leri de paylaşıyoruz. “filter:videos’’ yazdığınızda bu linkler de karşımıza çıkıyor. Ama “filter:native_video’’ kodu tamamen saf yüklenen videoları listeliyor.
  • filter:periscope” yazarsanız, paylaşılan canlı yayınlara veya daha önce yapılmış canlı yayın kayıtlarına ulaşabilirsiniz. Tabi her zamanki gibi bunu diğer kodlarla harmanlayarak veya kelimeler ekleyerek spesifik yapmak size kalmış. (drone filter:periscope near:china…)

Mesela Elâzığ'da deprem olduğunda hemen;

near:elazığ” yazarak sadece Elâzığ’da olan kişilerin atmış olduğu tweet’lere ulaşabildim.

deprem near:elazığ” deprem hakkında bahseden ve sadece Elazığ’dan atılan tweet’ler.

Güncel bir olay gerçekleştiğinde bu kodları istediğiniz gibi uyarlayıp kullanarak anında kişilere, olayın oluştuğu yere, olayla ilgili kendi dillerinde atılan tweet'lere anlık erişim sağlayabiliyorsunuz. Kodları kullandıkça aklınızda kalıyor.

Son olarak, bu kodları yan yana kullandığınızda tam da spesifik bir şeye ulaşabilirsiniz; (kodların sıralaması önemli değil)

güneş near:sinop lang:tr filter:news min_faves:10 since:2019-05-25 until:2020-01-28” yazdığınızda,

İçinde güneş sözcüğü geçen, yazdığım tarihler arasında Sinop şehrinden atılan, Türkçe dilinde yazılan ve en az 10 beğeni alan haber paylaşımlarına ulaşabilirsiniz. 😄

Twitter.com/berkyolacann

--

--