Резултатът от Общото събрание на BESCO — Лустрация за ДС, сформиране на Контролен съвет и някои промени в Управителния съвет

BESCO — Българската стартъп асоциация е първата работодатеслка организация, която въведежда пълна лустрация за бивши членове на Държавна сигурност

Общо събрание на BESCO

Защо това е важно?

Стартъп и технологичната екосистема стои някак встрани от общата картина на бизнес средата в България — в медиите ние виждаме безобразни примери за корупция, злоупотреби с власт, сливане на бизнеса и държавата и често се чудим, дали живеем в държава членка на Европейския съюз или това е някаква паралелна реалност.

На този фон в coworking space-овете и в офисите на хубавите технологични, софтуерни и стартъп компании сякаш човек попада в един съвсем различен свят. Хората изглеждат други, атмосферата е друга, разговорите са други, дори и въздухът е друг.

В нашия свят е позитивно, дори когато всичко все още се строи (Puzl Coworking)

Но реалността е, че това, което имаме като наш си оазис съществува заобиколено от точно тази скандална за нас среда. И ние имаме два пътя — или ние да променяме постепенно тази среда и тя да заприличва все повече на нас или “добре облечените бизмесмени” с времето ще нахлуят и ще се настанят в нашия свят.

За съжаление вторият сценарий не е толкова далеч от реалността. Вече чуваме истории за хора със скандална репутация, които предлагат пари на стартъпи. Това пък, че някой е стартъп предприемач в никакъв случай не го прави изведнъж да е от Добрата страна на Силата!

Изкушенията идват…

В нашата си индустрия не са толкова редки случаите, когато предприемачи не плащат коректно осигуровките на своите служители, укриват кой както може данъци, правят си се схеми с евро-пари и обществени поръчки и дори се случва да рекетират конкурентите си в стил 90-те.

В най-голяма степен от нас самите зависи какво ще се случи през следващите години с нашата индустрия. Наша е отговорността да не допуснем тези практики да влизат сред нас и да се разграничаваме от хората, които правят бизнес по този начин.

В петък, 22 февруари 2019 година се проведе Общо събрание на BESCO. За нас най-важно бе окончателното гласуване на Startup Bushido — Кода на Честта на Стартъп асоциацията. Това, което се включва като принципи там идва от разговори с предприемачите и задава летва, която считаме, че е важно всички да се опитваме да скачаме.

В точка 1 на условията за компаниите в BESCO се записа, че компании, чиито представители са били част от Държавна сигурност нямат право да членуват в асоциацията. Тук имаше дискусия от няколко седмици дали това да важи само за Управителния съвет или за всички членове и се радваме, че в крайна сметка се прие да е за всички. Сигурно се питате — е къде ги чичковците от Държавна сигурност при стартъпите ние знаем за поне няколко такива случая и беше много важно да заявим това разграничение като послание. Организацията ще расте, тази година ще мине над 1000 членове и беше много важно от рано да се постави правилна морална основа.

Червеното е, защото така е по-драматично!

Също така в BESCO нямат място компании, които са представлявани от хора, които:

 • Извършват корупционни практики
 • Съзнателно нарушават закона
 • Лъжат и манипулират факти за компанията си
 • Уронват престижа на другите предприемачи
 • Са лош пример за обществото, дори заради дискримационно поведение, ксенофобия и явно нарушаване на общите разбирания за демократични ценности

В ръководните органи на BESCO летвата е малко по-висока:

 • Там нямат място хора, които развиват активна политическа дейност в момента
 • Ако някой е член на политическа партия, трябва да го заяви публично
 • Слагаме доста публичност и рестриктивност в посока финансиране с публични средства на собствени начинания
 • Хората в УС ще подписват декларация за икономическа свързаност

Startup Bushido има за цел както да предпазва организацията, така и да действа възпитателно. Поставяме си за цел да подпомагаме giving back културата сред предприемачите и да насърчаваме подкрепата за развитието на екосистемата от самите хора в нея + да си помагаме много повече ползвайки един на друг продуктите и услугите си и подкрепяйки се в кампаниите, които правим.

Относно въпросите с нарушаването на Кода на честта ще се занимава новоизбрания ни Контролен съвет, където са:

 • Данаил Коев от Veda Accounting
 • Емилиян Енев от ReCheck и Startup Factory, Русе, който се прехвърли от Управителния съвет в Контролния съвет.
 • Зоя Тодорова от Димитров, Петров и ко
 • Момчил Василев от Endeavor
 • Невен Боянов

Димитър Василев от ББФ вече не е част от Управителния съвет. Емилиян Енев също вече е част от Контролния съвет, а не от Управителния съвет на BESCO.

Бяха избрани официално двама нови членове в Управителния съвет:

 • Недялко Дервенков, който си беше част от борда от месеци, макар и да не беше вписан официално
 • Иван Василев от Comrade Cooperative
Vankata & Ned (& Dobri)

По време на Общото събрание се извършиха близо 40 промени в Устава на BESCO, някои от най-значимите от които са:

 • Членове в BESCO могат да бъдат вече само юридически лица
 • BESCO има право на търговска дейност
 • Регламентирахме създаването на регионални представителства в страната и чужбина
 • Кандидат-членовете вече няма да подават две препоръки, а вместо това ще декларират Startup Bushido — Кода на честта на BESCO
 • Членуването в други организации и разкриването на регионални представителства става правомощие на Управителния съвет
 • Контролния съвет получи правото да взима решения при нарушения на Кода на честта
 • и още доста други оперативни корекции

Тук може да видите финансовия ни отчет за 2018 г., кой какви пари ни е дал, какво сме планирали като KPIs и финанси за 2019 година, отчет за дейността, новия устав, Startup Bushido и каквото още ви е интересно.

Revenue stream???

Голямото ни домашно е, в следващите шест месеца, да валидираме как BESCO може да извърши преходен период към финансиране изцяло от членовете си. Знаете колко много бягаме от стандартния членски внос и сега тестваме няколко модела, които да са много по-логични за компаниите. Но гледаме в тази посока, ще разказваме и ще търсим помощ и обратна връзка от вас.

Това беше по-интересното от Общото ни събрание. Вече сме готови с проектозаконите — този, който касае Търговския закон е една от най-големите промени, които ще са му се случвали, така че stay tuned, продължаваме с новините следващите дни.

Екипът на BESCO

Българска стартъп асоциация е неправителствена организация с идеални цели. Мисията ни е да създадем икономика, базирана на иновации и предприемачество, превръщайки България в стартъп инкубатора на Европа. Можете да ни подкрепите на https://www.patreon.com/besco и да се абонирате за бюлетина в сайта ни.