Worden we gelukkig in het onderwijs?

Over de rol van relaties

Betekenisvol Onderwijs
3 min readOct 6, 2017

In het langstlopende onderzoek ter wereld — het onderzoek loopt al 75 jaar! — over menselijk geluk toont Robert Waldinger aan dat mensen het gelukkigst zijn in bestendige relaties. In een boeiende TED talk over dit opmerkelijke onderzoek is zijn conclusie simpel en duidelijk: goede relaties maken ons gelukkiger en gezonder.

Robert Waldinger geeft 3 punten aan die in het onderzoek belangrijk zijn gebleken:

  • ‘Socially connected’ — sociale verbondenheid maakt ons gelukkig.
  • De kwaliteit van je relaties is belangrijk.
  • Goede relaties maken ons fysiek en mentaal gezond.

In een kort filmpje dat opgenomen is bij een bijeenkomst van MeetUp010 — vertelt Luc Stevens eigenlijk hetzelfde over het huidige onderwijs: de relatie is het belangrijkst. Onderwijsvernieuwing betoogt hij, begint bij de vernieuwing van de relaties met je leerlingen én met de relaties met je collega’s. Er is maar één relevante vraag: ‘Wat hebben jullie van mij nodig?’ Dat betekent dat er een verhouding moet zijn, een verhouding tussen docent en student én een verhouding tussen docenten onderling. Een verhouding die om wederzijds begrip vraagt.

‘If we say relationships really matter, how do we make them a true priority for all young people to experience? How much do we invest in high-quality relationships in our families, schools, and youth programs?’ — Research Institute

In een uitgebreide studie van het Research Institute‘Relations first — Creating Connections that Help Young People Thrive’ is onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van jonge mensen. Wat gaat hen helpen bij het opgroeien tot stabiele volwassenen. Je raadt het al, goede relaties. De onderzoekers hebben ook gekeken naar de rol van het onderwijs in het algemeen en de docent in het bijzonder. Maar eerst het uitgangspunt van de studie, het blijkt dat 40% van de jongeren in Amerika zich eenzaam voelen. Hetzelfde is het geval in Engeland. Hoeveel jongeren zijn dat in Nederland vroeg ik mij af?

In de studie besteden de onderzoekers vooral aandacht hoe jongeren te helpen in hun ontwikkeling. Dus ook hoe docenten in relatie met jongeren een krachtige toegevoegde waarde kunnen zijn. Hoe doen docenten dit eigenlijk? Maar ook: is er een klimaat op scholen dat juist die relatie centraal stelt? Het niet alleen aan docenten overlaat in hun lessen, maar is er een programma waar leerlingen/studenten/docenten de gelegenheid krijgen relaties te creeren en te onderhouden?

‘Nothing — nothing — has more impact in the life of a child than positive relationships.’ Peter Benson

Misschien is het maken van gezonde relaties, het leren van heldere relaties en het opgroeien in een klimaat van inspirerende relaties wel het grootste goed dat een onderwijsinstelling voor elkaar kan krijgen.

Het onderzoek stelt aan het eind 7 vragen voor organisaties en ik ben benieuwd als deze vragen besproken worden in de school wat ze dan opleveren. Sterker nog: ik zou dit wel eens met scholen willen bespreken.

How Does Your Organization Invest in Relationships?

1. Experience: How consistently do young people experience developmental relationships in your organization? Are some groups of youth more likely than others to experience them?

2. Expectations: How clearly articulated are relationship actions that are essential to your mission, strategy, and culture?

3. Time: Is regular time dedicated to building relationships with and among youth? What happens during that time?

4. Personnel: How are abilities to nurture strong relationships factored into sta and volunteer hiring and development?

5. Budget: How might your budget more explicitly reflect your commitment to reinforcing relationships?

6. Training: How often do staff meetings or professional development focus on practical ways to cultivate relationships?

7. Feedback: How do you collect and use data, feedback, or other information that can help monitor and strengthen intentional relationship building?

Ron van EsWork and Purpose

--

--