Ορισμός του ψηφιακού μάρκετινγκ

Billy Kp
2 min readJul 26, 2018

--

Το ψηφιακό μάρκετινγκ είναι το μάρκετινγκ προϊόντων ή υπηρεσιών χρησιμοποιώντας κυρίως το διαδίκτυο, τις κινητές συσκευές και κάθε άλλο ψηφιακό μέσο. Αποτελεί την διαδικασία που κάθε ψηφιακό μέσο χρησιμοποιείται για να προσεγγίσει (attract), να εμπλέξει (engage) και να μετατρέψει (convert) το κοινό σε πελάτες online, ενώ χρησιμοποιεί διάφορα ψηφιακά κανάλια** όπως:

1. μάρκετινγκ περιεχομένου (content marketing),

2. βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης (SEO — Search Engine Optimization),

3. μάρκετινγκ για τις μηχανές αναζήτησης (SEM — Search Engine Marketing),

4. μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email marketing),

5. μάρκετινγκ για τα κοινωνικά δίκτυα (Social Media Marketing),

6. μάρκετινγκ αντιπροσώπων (Affiliate Marketing)

7. μάρκετινγκ σημαντικών προσώπων (Influencer Marketing)*

8. διαφήμιση στο διαδίκτυο (Online Advertising)

ώστε να συνδεθεί και να επικοινωνήσει μαζί του σε πραγματικό χρόνο.

Στα ελληνικά η μετάφραση του μάρκετινγκ είναι αγοραλογία και ο μαρκετιερ ονομάζεται αγοραλόγος αλλά δεν χρησιμοποιείται ποτέ αυτή η μετάφραση.

Μπορεί να το συναντήσετε και με 2 άλλους ξένους όρους, που όμως χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν το ίδιο είδος μάρκετινγκ όπως: Internet Marketing και Online Marketing.

*Ορισμένες ορολογίες έχουν μεταφραστή με ελεύθερη μετάφραση καθώς δεν υπάρχει κάποια απόλυτη που να τις περιγράφει κατάλληλα.

**Υπάρχουν ακόμα πιο πολλά κανάλια και εργαλεία για το ψηφιακό μάρκετινγκ αλλά εδώ περιγράφουμε τα βασικά, π.χ. ένα άλλο κανάλι θα μπορούσε να είναι το vlogging — video blogging (που όμως αποτελεί μια άλλη μορφή του content marketing).

  • *Υπάρχουν αρκετοί ορισμοί για το ψηφιακό μάρκετινγκ ανάλογα με την οπτική του καθενός, για αυτό δεν θα βρείτε κανέναν ορισμό που να τους καλύπτει όλους.

Θέλετε να ρωτήσετε ή να συμπληρώσετε κάτι; Στείλε email στο k.gianno@hotmail.com

--

--