Get Out: ‘horror’ met een verhaal

Regisseur Jordan Peele, bekend van onder andere MADtv en de film ‘Keanu’

Get out, een Amerikaanse horrorfilm van de eveneens Amerikaanse regisseur Jordan Peele. Amerikaans is de film zeker en vast. Over het feit of het een horrorfilm is, valt te discussiëren. Enerzijds wordt de horror-verwachting niet echt ingelost. De begingeneriek wordt ingeleid met de passende muziek die spanning creërt. Naarmate de film vordert, blijkt de spanningsboog maar zeer matig te evolueren. Er komen geen horrorwaardige taferelen aan bod, tenzij de enkele minuten op het einde. Anderzijds is Get Out een vernieuwend concept binnen zijn genre. Er zit namelijk een verhaal en zélfs een boodschap in de film. Niet onmiddellijk iets wat je verwacht van een horrorfilm. Bovendien ging Jordan Peele voor een gewaagde combinatie in zijn film. Hij voegde een snuifje humor aan zijn horrorfilm toe met de grappige uitspraken van Lil Rel Howery in de huid van Rod Williams. Humor in horrorfilms is een combinatie die meestal niet in de smaak valt — zie Scary Movie — maar in dit geval wel lijkt te werken.

Het verhaal gaat over Chris, een Afro-Amerikaanse jongeman, die met zijn blanke vriendin Rose voor het eerst een bezoek brengt aan haar ouders. Chris maakt zich zorgen over het feit dat hij haar eerste zwartje vriendje is. Die ongerustheid blijkt niet helemaal terecht. Na een ietwat woelige trip, komen Rose en Chris aan bij Roses ouderlijke huis. Ondanks de hartelijke ontvangst voelt Chris zich niet honderd procent op zijn gemak. Zo blijkt uit de vele close-ups die een bepaalde onderhuidse spanning illustreren.

Wanneer Chris ontdekt dat zijn schoonouders een zwarte dienstmeid en tuinman hebben, stijgt zijn ongerustheid. Hij voelt zich een van hen en besluit zich kort even voor te stellen. Daar heeft hij al snel spijt van. De twee lijken in een soort trance te vertoeven, wat er net iets te dik bovenop ligt. Ze kijken hem aan met enorme ‘crazy eyes’ en benadrukken net iets te veel dat ze goed behandeld worden door de familie van Rose. Deze scènes gaven de film een bepaald ongeloof. Als de regisseur dit anders had voorgesteld, was het spannender én geloofwaardiger geweest.

Vanaf hier volgen de subtiele hints in het verhaal. Kleine zaken worden zodanig in beeld gebracht dat de kijker voelt dat er meer achter schuilt. Bijvoorbeeld de close-up van moeder Missy die cirkeltjes roert in haar thee. De kijker weet en voelt zelfs dat er meer achter dat roeren zit. 
Onrechtstreeks werd racisme van in het begin al aangehaald door Chris. Deze lijn blijft zich verder trekken via het vreemde zwarte dienstmeisje en de nog gekkere zwarte tuinman. Daarnaast worden er nog enkele hints gegeven die verwijzen naar het thema racisme en zelfs slavernij. Zo komen er nog zwarte topsporters zoals Tiger Woods aan bod en zal een bolletje katoen de redder zijn in het verhaal. Als kijker denk je na enkele hints te weten wat de regisseur zijn opzet is, maar niets is minder waar.

De rol van Chris wordt door Daniel Kaluuya vertolkt. Hij speelt zijn personage niet slecht maar hij springt er ook zeker niet bovenuit. Allison Williams daarentegen, die rol van Rose op zich neemt, levert een prachtige acteerprestatie. Alison is geen geheel onbekend gezicht maar deed toch verbazen in haar vertolking. Vooral naar het einde toe, wanneer het verhaal een plottwist ondergaat, blijkt wat voor een schitterende actrice Allison Williams wel niet is.

Jordan Peele maakt met Get Out zijn speelfilmregiedebuut en mag daar absoluut een pluim voor ontvangen. Hoewel hij als acteur en comedian toch al enkele jaren in het vak zit, is het niet evident een eigen film uit te brengen. Om dan als debuutfilm met een alternatieve horrorfilm naar voren te komen moet je toch over wat lef beschikken. Deze film mag dan niet je van het zijn, het is zeker geen slechte start voor Peeles carrière.”

Birgit Tureluren