محله فهادان

Bitablur
7 min readJan 24, 2023

یزد نماد یکی از تاریخی ترین شهرهای ایران می باشد که در دل کویر جای گرفته است. این شهر به علت بافت قدیمی که دارد جاذبه های تاریخی و آثار باستانی مختلفی را در خود جای داده که اگر از کسانی هستید که به مطالعه اثرهای تاریخی علاقه دارید پیشنهاد ما به شما این است در سفرهای خود بازدید از یزد را فراموش نکنید.

یکی از قسمت های تاریخی این شهر محله فهادان نام دارد که به عنوان محله های تاریخی و مهم یزد ان را می شناسند و در بافت سنتی و باستانی قرار دارد. محله فهادان علاوه بر این که از معماری بی نظیر برخوردار است جاذبه های تاریخی متعددی را هم در خود جای داده که به راحتی می توانید به آن ها دسترسی داشته باشید.

محله فهادان را می توانید در شمال غربی میدان امیر چخماق مشاهده نمایید، این محله در کوچه های پهن و قدیمی قرار دارد. در کنار این بنا هتل هایی مثل ادیب الممالک، هتل مهر، لب خندق و .. قرار دارد. مطمئنا اسم کوچه های آشتی کنان را بارها شنیده اید که در محله فهادان قرار گرفته و به این معنا می باشد که دو نفر نمی توانند با هم از آن عبور کنند به همین علت در گذشته اگر دو نفر با هم مشکل داشتند آن ها را به کوچه های آشتی کنان فرا می خواندند تا با هم رو به رو شوند و مشکل شان حل شود.

اگر برای اولین بار است که می خواهید از مستر بلیط هتل تهیه کنید، رزرو هتل شامل تخفیف می شود، کافی است تا به صفحه هتل مراجعه کرده و از کد استفاده کنید.

تاریخچه محله فهادان

در منابع تاریخی این محله را با نام کوچه فهادان آورده‌اند اما اکنون بیشتر با نام جنگل آن را می شناسند، این کلمه به معنی فردی سرشناس و دانا است. به طور کلی ساخت محله فهادان را به دوران حکومت قاجاریان نسبت می دهند، بنابراین با توجه به گواهی های تاریخی که موجود می باشد سلطان قطب الدین علاقه شدیدی در نگهداری از یوز پلنگ داشته و در این محل سکونت داشته آن را برای محافظت از یوزهای خود انتخاب نموده بود به همین علت به محله یوزداران هم معروف است.

اگر از طرف خیابان سید گلسرخ وارد این محله شوید می توانید کوچه های سنگفرش شده و یک رستوران قدیمی را مشاهده کنید که قدمت تاریخی دارد. در زمان های گذشته حصاری را دور محله فهادان کشیده بودند که از آن برای برگزاری اجتماعات استفاده می کردند و محلی برای زندگی اعیان نشین ها به شمار می رفت. دو دروازه را در دو طرف این حصار قرار داده بودند که یکی را در قرن پنجم و دیگری را در قرن هشتم بنا نهاده اند بنابراین، این دو دروازه بیشینه تاریخی این محله را نشان می دهند.

این منطقه از هزارها سال پیش تا عهد قاجار محل سکونت اعیان نشین ها بوده و خانه های با عظمتی را در آن ساخته بودند که همه آن ها از جذابیتی خاصی برخوردار بودند. اگر تصمیم به مسافرت گرفته اید و قصد دارید از شهر تاریخی یزد دیدن نمایید می توانید با مراجعه به سایت معتبر مستر بلیط اقدام به خرید بلیط قطار یزد نمایید و به سفری هیجان انگیز راهی شوید.

نقشه محله فهادان

در محله فهادان خانه تاریخی بسیاری وجود دارد که بعضی از آن ها را به هتل تبدیل نموده اند . با دارا بودن چندین اتاق و یک حیاط جذابیت منحصر به فردی را دارا هستند هنگام اقامت در این هتل ها می توانید نهایت آرامش را دریابید. جاذبه های مهمی در این منطقه قرار گرفته اند که از بین آن ها می توان به مسجد تاریخی فهادان، مسجد چهل محراب، خانه لاری ها، خانه عرب ها، زندان اسکندر، حمام ابوالمعالی، خانه کاشفی، خانه محمودی، بقعه دوازده امام، امام زاده سید طاووس را نام برد، که به اختصار در مورد برخی از آن ها توضیحاتی را در اختیار شما قرار خواهیم داد.

هنگامی که در محله فهادان مشغول به قدم زدن هستید تکیه هایی را مشاهده می کنید که در زمان های عزاداری از آن ها استفاده کرده اند و در یکی از این تکیه ها مجسمه شیری دیده می شود که نمادی از عزاداری حیوانات برای امام حسین می باشد، دفاتر اطلاع رسانی و گردشگری و آب انبار از دیگر سازه هایی است که در این محله قرار دارند.

حمام ابوالمعالی

از سازه هایی که در محله تاریخی فهادان می توان مشاهده نمود حمام ابوالمعالی می باشد که با به کارگیری منطق و علم معماری آن را احداث نموده اند. مصالحی که در ساخت این بنا به کار برده اند شامل: گچ، ساروج، ریگ و آجر می شود همچنین تزئینات بی نظیری را با ظرافت خاصی بر روی سقف این حمام به کار برده اند. این سازه تاریخی تا 40 سال پیش مشغول به فعالیت بود و شامل قسمت هایی مثل راه پله ورودی، هشتی، حوضچه های مختلف آب گرم و سرد، فضای ورودی، خزینه، اتاقی برای استراحت، گرماخانه، شاه نشین و … می شود که نمونه ای از معماری دوره قاجاریان را به نمایش می گذارد و در سال 1377 آن را در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسانده اند.

زندان اسکندر

از دیگر جاذبه های دیدن محله فهادان می توان زندان اسکندر یا مدرسه ضیائیه را نام برد که در قرن هفتم هجری به دست سید ضیاء الدین ساخته شد و تا سال 705 هجری قمری ساخت آن طول کشید. پایان یافتن احداث این مدرسه به دست پسران سید ضیاءالدین انجام گرفت، آنچه که در مورد این بنا مورد توجه است نوع تزئیناتی می باشد که بر روی این مدرسه به کار برده اند. در طراحی مدرسه مذکور از کاشی هیچ گونه استفاده ای نشده یعنی فقط از خشت خام بهره برده اند.

بقعه دوازده امام

یکی از بناهای قدیمی محله تاریخی فهادان بقعه دوازده امام می باشد که در قرن پنجم هجری یعنی زمان حکومت سلجوقیان آن را بنا نهاده اند. این بنا در واقع یک چهار ضلعی بوده اما آن را به شکل هشت ضلعی در آورده اند. گنبد آن بر روی هشت ضلعی واقع شده است. گوشواره هایی را در اطراف این بنا قرار داده اند که داخل هر کدام درگاه مخصوصی قرار دارد. مصالحی که در ساخت این بنا به کار برده اند تنها آجر می باشد و برای تزئینات داخل از گچ بری استفاده کرده اند، از ویژگی های آن بقعه می توان نوشته اطراف درب ورودی، قوس پیشانی سردر و قاب مستطیل شکلی که در روزگاران گذشته کتیبه هایی را دارا بوده نام برد.

مسجد چهل محراب

از دیگر جاهای دیدنی محله فهادان می توان مسجد چهل محراب را نام برد که هر روز پذیرای گردشگران بیشماری می باشد. علت نام گذاری این بنا وجود چهل محراب در مسجد است که امروزه فقط سه تای آن را می توان دید و بقیه آن ها ویران شده اند. این مسجد را می توان در ضلع غربی خیابان امام خمینی یعنی در محله فهادان مشاهده نمود. در ضلع شرقی صحن مسجد سه غرفه قابل مشاهده است که در یکی از این غرفه ها کاشی محرابی فیروزه ای رنگی را می توان دید همچنین شبستان این مسجد در ضلع غربی آن قرار دارد و غرفه های آن به صورت دو طبقه قابل مشاهده است.

خانه لاری ها

اگر به دیدن مناطق تاریخ علاقه مند هستید بهتر است به بازدید از خانه لاری های بروید که در محله تاریخی فهادان واقع شده، بنای لاری را با توجه به سبک کلی منازل اعیانی ساخته اند یعنی خانه ای که دارای دو قسمت اندرونی و بیرونی می باشد حیاط این ساختمان در وسط و اتاق های اعیان نشین در اطراف آن قرار دارند. از قسمت شمالی این عمارت برای استراحتگاه زمستانی و از قسمت جنوبی برای تفریحگاه تابستانی استفاده می کنند.

از اتاق آیینه آن به عنوان آشپزخانه و از ضلع غربی برای بهار خواب بهره می برند و دیگر فضاها را هم در فصل های پاییز مورد استفاده قرار می دهند. مالک این خانه حاج محمد ابراهیم لاری بوده که درها و پنجره های آن نمونه ای بسیار بی نظیر از خانه های اعیانی قرن سیزدهم را به نمایش می گذارد.

خانه محمودی

از دیگر سازه هایی که در محله تاریخی یزد می توانید مشاهده کنید خانه محمودی می باشد که از دو خانه بزرگ و کوچک در نزدیک مسجد چهل محراب ساخته شده و مالک آن حاجی میرزا احمد عرب بوده، تزئینات داخلی بنای بزرگ شامل: درها، راهروها، سردرهای مقرنس و گچ بری ها می شود، همچنین برای خانه کوچک تزئیناتی را در نظر گرفته اند که شامل: نقاشی رنگی دیوارها، گچ بری بدنه دیوارها، درهای ابزار سازی، و … می شود. بنای کوچک عمارت را علی اکبر در سال 1298 ساخته است. خانه محمودی قسمتی از مجموعه بزرگ عرب ها می باشد که ساخت آن به دوره قاجار باز می گردد.

شرایط بازدید

هنگام مسافرت به هر شهری باید اطلاعات جامعی را در مورد جاذبه های آن جا به دست آورید شما هم با مراجعه به مجله مستر بلیط می توانید هر آن چه را در هنگام سفر باید بدانید مطالعه کنید. اگر دوست دارید این منطقه را با دوچرخه طی کنید می توانید دوچرخه هایی را در آن جا کرایه کنید و به گشت و گزار از مناطق آن بپردازید. برای بازدید از این مجموعه به شما پیشنهاد می کنیم که هنگام عصر به بام یکی از کافه های اطراف این منطقه بروید و نهایت لذت را از تماشای محله فهادان ببرید. هنگام گشت و گذار در محله فهادان لازم نیست که هزینه ای را بابت ورودی پرداخت کنید، اما هنگام بازدید از بعضی اثرهای تاریخی آن ممکن است که مبالغی را در ازای وارد شدن به آن ها از شما دریافت کنند.

آدرس و راه های دسترسی

برای رفتن به محله فهادان می توانید به مسجد جامع یزد بروید و سمت راست مسجد جامع وارد محله فهادان شوید البته از هر سمت که روید می توانید این محله را بیابید. برای رسیدن به جاذبه های تاریخی محله فهادان نمی توانید از مترو استفاده کنید چرا که ایستگاه مترو در نزدیکی این محله یافت نمی شود.

--

--