Kära Familj, Kära Vänner

Ett brev till dig som fortfarande inte har några bitcoin.

Jag skriver detta brevet då jag är övertygad om två saker: 1) Våra pengar som vi använder idag är i grunden trasiga och 2) Att använda bättre pengar kommer gynna dig framförallt — och på sikt även samhället i stort.

Pengar är ett känsligt ämne, de flesta människor gillar inte att prata om det, antingen för att de har lite och skäms eller för att de har mycket och är rädda. Mer chockerande är att ännu färre människor inte vet något om våra pengars natur — trots att pengar är en grundläggande del för vår civilisation.

Världen har förändrats drastiskt de senaste decennierna, likaså världen av pengar. Jag är dock rädd att den underliggande karaktären i vårt monetära system inte har förändrats till det bättre. Det enkla faktum att regeringar runt om i världen trollar fram biljoner ur tomma intet är ett bevis på hur frånkopplat vårt monetära system är från verkligheten.

Jag hoppas att detta brev kommer att plantera frön för en bättre framtid. En bättre framtid för dig personligen, och en bättre framtid för oss alla. Delvis skriver jag till dig för att jag är orolig för vad som kommer att hända. Men jag är ändå hoppfull, för den här gången har vi en väg ut — vi har en plan B.

Plan B

Även om det pratas om Bitcoin i massmedia, så finns det fortfarande en stor missuppfattning om vad Bitcoin är och vad dess roll i världen kommer att vara. Men tack vare fler hänsynslösa monetära ingrepp från centralbanker och regeringar så börjar även massmedias skildring av Bitcoin att förändras. Bitcoin är inte längre en synonym för kriminalitet och pengar på darknet. Idag börjar det mer och mer bli synonymt med sunda pengar, en säkerhet mot det nuvarande systemet, en röst för frihet, och en ny världsbild.

Om du läser det här och fortfarande inte har några bitcoin så borde du börja fundera på att skaffa lite. Det har aldrig varit enklare än vad det är idag att lägga beslag på några sats (en bråkdel av en bitcoin) och bli en tidig användare av framtidens globala pengar.

Varning: Jag kommer inte att berätta för dig om hur Bitcoin fungerar. Jag kommer inte att berätta om dess fängslande historia, dess mystiska uppfinnare, om dess otroliga design, kryptografi eller om den bakomliggande spelteorin. Jag kommer inte att berätta om ekonomiska teorier, om monetära egenskaper eller om historien av pengar. Det finns massvis med resurser som går in på detta. Det här ska trots allt vara ett brev och inte en bok.

Men eftersom jag bryr mig om dig, så kommer jag att återupprepa en sak, om och om igen: börja “stacka” sats, så snabbt du kan. (Stacka: från engelska stack, betyder stapla, lagra, lägga på hög)

Börja Stacka Sats, Idag

När detta översätts (Februari 2022) är Bitcoins marknadsvärde omkring 800 miljarder dollar. Gulds totala marknadsvärde ligger på omkring 9 biljoner dollar (~ungefär 11 gånger större än Bitcoin). Fastigheter globalt har ett marknadsvärde på 228 biljoner dollar (ungefär 285 gånger större än Bitcoin). Bitcoin kan fånga en del (när det gäller fastigheter) eller kanske allt (när det gäller guld) av detta värde. Det skulle innebära att dessa och andra tillgångar under en sådan process skulle tappa i värde. Återigen, vi är fortfarande tidigt ute.

“Vi håller på att prissätta världen i sats.”— Bitcoin Tina

Tyvärr, hade inte jag någon “Bitcoin Snubbe” som förstod vad som pågick. Jag hade ingen vän som sa till mig “lita på mig, köp bara lite bitcoin” — eller ännu bättre “lita på mig, köp bara lite regelbundet.”

Så jag skulle vilja vara den Bitcoin Snubben för dig nu. Här är vad jag skulle säga till dig som vän: “börja stacka sats, idag”. Om du redan gör det, bra. Om du inte gör det, börja stacka. Det är inte så svårt!

Varför Bitcoin är Nödvändigt

“Grundproblemet med konventionell valuta är allt förtroende som krävs för att få det att fungera. Man måste lita på att centralbanken inte förringar valutan, men historien om valutor är full av brott mot detta förtroende.” — Satoshi Nakamoto

Även om språket är avancerat, så blir konsekvenserna enkla att förstå: ett väsentlig verktyg för vår civilisation är böjt och förvrängt. Hyperinflation är vad som händer när detta verktyg till slut går sönder efter att ha utsatts för konstant tryck. Hyperinflation eller inte, konsekvenserna för individen blir densamma: pengarna du sparar tappar sitt värde, köpkraften minskar. Om dina pengar ligger under madrassen eller på bankkontot spelar ingen roll.

“Världen har blivit galen och systemet är trasigt.” — Ray Dalio

Bitcoin är motgiftet till den moderna monetära teorin. Det är nödvändigt för att reda ut den vrickade världen av fiat-pengar (fiat, pengar som inte är backade av någon tillgång).

De Bästa Pengarna Vi Någonsin Haft

Det finns ingen central myndighet som skänker dessa egenskaperna till bitcoin. De uppkommer naturligt inifrån systemet, ett faktum lika vackert som det är viktigt. Således är Bitcoin folkets pengar: för folket, av folket. Inte kontrollerbart av någon, istället kan det granskas och användas av alla.

“Köp mark. De gör inte mer av dem grejerna.” — Will Rogers

Även om det finns många missuppfattningar om Bitcoin, så är de följande antagligen de mest framträdande:

  • Bitcoin är för dyrt
  • Bitcoin är gammal teknologi
  • Bitcoin är för komplicerat
  • Bitcoin är riskabelt och spekulativt
  • Bitcoin kommer att ersättas av någon annan kryptovaluta

Låt oss kort gå igenom dessa, en i taget.

Bitcoin är för dyrt: tvärtom! Låt inte “Jag behöver ett helt mynt” — grejen lura dig. Bitcoin är fortfarande väldigt billigt. Men om du tänker så är du i gott sällskap. Folk har tänkt att bitcoin är för dyrt sedan dess början. Det kommer alltid att vara för dyrt om ditt perspektiv fortfarande är rotat i fiat-pengar.

Bitcoin är gammal teknologi: För det första är Bitcoin en monetär uppfinning snarare än en teknologisk. Syftet med den är att ersätta det monetära basskiktet i vårt samhälle — det är inte nästa virala app i din smartphone. För det andra förbättras och utvecklas Bitcoin i snabb takt. Det är praktiskt taget omöjligt att hänga med i all utveckling över hela linjen.

Bitcoin är för komplicerat: Visst, Bitcoin är inte direkt lätt att förstå (men det är inte det traditionella finansiella systemet heller). Lyckligtvis som med alla andra komplexa teknologier kräver användningen inte en fullständig förståelse. I så fall skulle du förmodligen inte kunna använda din smartphone, använda internet eller köra bil. Och när det gäller användning så blir Bitcoin enklare för varje dag som går. På samma sätt som det var svårt att använda internet för ett par decennier sedan kan det ibland vara utmanande att använda Bitcoin idag.

Bitcoin är riskabelt och spekulativt: Spekulera inte. Var ödmjuk och börja stacka sats. Om det inte är tillräckligt bra för dig, vad sägs då om det faktum att en portfölj med 5% bitcoin och 95% kontanter överträffade aktier på risk och avkastning varje år under de senaste 6 åren? Fortfarande för riskabelt?

Bitcoin kommer att ersättas av någon annan kryptovaluta: Bitcoin är den obestridde kungen och den enda seriösa utmanaren till digital knapphet. Bitcoin har de bästa nätverks effekterna, den högsta likviditeten och är klasser säkrare än allt annat. Det finns inget annat som kommer i närheten och jag vill inte slösa bort något digitalt bläck på att ens nämna någon annan kryptovaluta. Allt jag har att säga om Bitcoins copycats är detta: rör dem inte. Sången av shitcoins kan vara väldigt lockande och svår att motstå men det finns en anledning till varför de kallas shitcoins. Bitcoin kan inte kopieras. Det är en vägberoende uppfinning i en miljö där vinnaren tar allt.

“Det finns bitcoin, och sedan finns det shitcoin.” — Warren Davidson

Varför Stacka Sats Är Överlägset

Som jag nämnde ovan är bitcoin väldigt enkelt att dela upp i mindre bitar. Återigen, låt inte “jag måste ha ett helt mynt grejen” lura dig. Det finns tillräckligt med bitcoin så det räcker till alla. När man försöker köpa stora summor av bitcoin leder de till att man försöker tajma marknaden. Genom att stacka sats försvinner denna psykologiska press. Ännu bättre är att det finns automatiska tjänster som låter dig automatisera processen av att stacka sats. Ställ in det och glöm av, så växer din stack automatiskt. Så slipper du oroa dig över att tajma marknaden, att hålla koll på marknaden hela tiden och att dina pengar finns på en handelsplattform.

Vi känner alla till det gamla ordspråket, “Den bästa tiden att plantera ett träd var för 20 år sedan, den nästa bästa tiden är nu.” Detsamma gäller att stacka sats — förutom att Bitcoin inte fanns för 20 år sedan. Bitcoin är nu lite mer än 13 år gammalt och det var först för 4–5 år sedan som det blev ett allmänt känt fenomen.

“Den bästa tiden att köpa bitcoin på var för 10 år sedan. Den näst bästa tiden är nu.”

Bitcoin är ett ackumulerings-spel. När du väl inser det blir stacka sats den självklara strategin. Ett icke elastiskt utbud och det relativt lilla börsvärdet gör bitcoin mer volatilt (går upp och ned snabbt) än andra tillgångar (även om bitcoin är relativt stabilt jämfört med de senaste rörelserna på den traditionella marknaden). Genom att stacka sats kan du ignorera volatiliteten. Fokuset ligger på passiv ackumulering, inte på handel.

“Bitcoin är en ny typ av pengar som är digitala och oberoende av världens regeringar eller företag. Det är svårt att gripa, stoppa, skapa mer utav och lätt att skicka runt om i världen. Det är de bästa pengarna vi någonsin har haft. När fler inser detta borde priset stiga.” — Matt Odell

Några saker att komma ihåg:

Du kanske tror att du inte har tillräckligt med pengar för att börja stacka sats. Det tvivlar jag på. Om du läser detta är du förmodligen på nivå 4 och kan undvara några kronor varje dag. Kom ihåg, för bara ett fåtal kronor kan du få tusentals sats. Det finns också indirekta sätt att stacka sats på, till exempel cashback-tjänster som betalar tillbaka i sats. Ta en dålig vana och gör den till något bra genom att börja stacka sats med pengarna du sparar. Två flugor i en smäll.

Sats är fortfarande galet billiga. Jag slår vad om att det snart kommer en tid då det inte kommer att vara möjligt att få hundratals sats för en krona. Kronans köpkraft precis som dollarns sjunker kontinuerligt, bitcoins köpkraft har historiskt sett ökat. Men även om priset på bitcoin fortsätter att stiga kraftigt så kommer du förmodligen i en överskådlig framtid fortfarande att kunna lägga vantarna på ett par sats.

Dollarns värde från 1913 till 2019.

Du är skeptisk, jag förstår. Jag var också skeptisk. Det tog mig väldigt lång tid att förstå vad Bitcoin handlar om. Det tog mig ännu längre tid att lita på dessa magiska internetpengar så att jag kunde börja köpa några. Och efter det tog det mig ytterligare ett tag innan jag slutade att handla och började att ackumulera. Jag hoppas att jag kan spara dig lite tid och en hel del hjärtesorger genom att vidarebefordra följande: börja stacka sats, desto tidigare du börjar, och desto mer automatiserat du gör processen, desto bättre.

Allt det sagt, ett varningens ord:

  • Börja smått. Lägg inte in mer pengar än du är villig att förlora.
  • Förbli ödmjuk. Bli inte girig. Lägg inte för mycket på dina axlar.
  • Inte dina nycklar, inte dina bitcoin. Lita inte på förmyndare. Kom ihåg att en betrodd tredjepart alltid är en säkerhetsrisk.
  • Lita inte på någon, verifiera. Anta att alla är en bedragare.
  • Gör din egna efterforskning. Bitcoin i sig är öppet, du är fri att studera vad det är och hur det fungerar. Jag har sammanställt en omfattande lista med resurser och material om du behöver en utgångspunkt.

Det har aldrig funnits en bättre tid än nu att börja spara i bitcoin. Det finns många tjänster där du automatiskt kan konvertera varje vecka, månad eller dag en viss mängd av din lokala valuta till bitcoin. Jag kommer inte att ge dig några rekommendationer här eftersom de kan vara föråldrade snart. Du får ta reda på vilken tjänst som är bäst för dig. Kontakta din lokala “Friar” eller din närmsta Bitcoin snubbe (och om det råkar vara den här killen, hör mer än gärna av dig).

“Att äga bitcoins är ett av få asymmetriska ‘bet’ som människor över hela världen kan delta i.” — Vijay Boyapati

Redo När Du Är Redo

Du kommer att upptäcka att äga bitcoin kräver personligt ansvar: du måste göra din egna efterforskning, du måste lära dig hur du använder och lagrar säkert samt många andra saker själv som vanligtvis görs åt dig av en tredje part. Ingenting i livet är gratis, de friheterna som Bitcoin ger kommer till priset av personligt ansvar.

I vilket fall, Bitcoin är redo när du är redo. Det kommer inte att försvinna och ingen kommer att kunna hindra dig från att skaffa lite när du är redo att göra det. Det är det som är det fina med Bitcoin, det kommer alltid att finnas där för dig, oavsett om du använder det eller inte.

Visst, Bitcoin är ett konstig vidunder. Det är komplicerat, överväldigande och kanske till och med lite läskigt. Men desto tidigare du blir vän med denna konstiga varelse, desto bättre rustad kommer du att vara inför framtiden. Och jag tror att det bästa sättet att bli vän med den är att börja stacka sats. Som en klok gammal man en gång sa, “Bara köp bitcoin, det är inte så svårt.”

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Friskrivning: Detta borde vara självklart, men jag är rädd att jag måste göra det tydligt: Detta är inte finansiell rådgivning. Det är inte investeringsrådgivning. Jag skrev detta brevet för att ha något till hands när vänner och familj kontaktar mig gällande Bitcoin. Jag publicerade det för att jag trodde att andra också kunde ha nytta av det. Om du inte känner mig i verkligheten så är jag bara en random snubbe på internet. Jag skulle lika gärna kunna vara en hund. Agera därefter.

Orginalet: https://dergigi.com/2020/04/27/dear-family-dear-friends/Översatt 18 Februari 2022.

Denna text är licensierad i enlighet med CC BY-SA 4.0 license.

Från översättaren, om du fann detta brevet värdefullt överväg då att bidra med lite sats till Gigi som skrev brevet. Andra frågor, tveka inte att höra av dig. Tack!

--

--

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store