Varför returhantering är en bortglömd miljardmarknad

Returer, bara man nämner ordet så ryggar e-handlare tillbaka. Detta är ett av de största problemen för affären man kan ha. Sïmon Saneback skrev nyligen en bra analys av problematiken och den bortglömda miljardmarknaden. Den trendiga logistiktermen last mile blir således first mile när man pratar returer.

Problemet med returer är mångbottnat. Det finns den logiska anledningen till att en kund lämnar något i retur: produkten gick sönder under leveransen eller fick fel vara. Det händer och det bästa man kan göra åt saken är att försöka packa smartare och jobba tillsammans med speditören.

Sen har vi det andra stora; Kunden ångrar sig. Det finns en utbredd kultur och juridiska ramverk som låter en konsument skicka tillbaka nästan vad som helst. Fraktfria returer har börjat etablera sig som ett försäljningsargument hos flera e-handlare, framförallt inom mode. Standard är att kunden beställer hem ett gäng olika plagg, testar och skickar tillbaka majoriteten, en provhytt i hemmet. Min högst personliga åsikt är att detta är vår tids “slit-och-släng”-sjukdom. Den bidrar till en sämre miljö och ett berg av slaskvaror som bara byggs på och inte bidrar till någonting.

Jag hoppas att det kommer fler startups som satsar på att minimera returer. Det finns tydliga fördelar för e-handlare. Returer är onödigt komplexa och kunder som upplever att returer fungerar smärtfritt har större benägenhet att handla igen.

Redan nu finns det ju tjänster för att hitta rätt storlek innan kunden köper. Det är ett steg i rätt riktning, när de funkar. Den stora möjligheten ligger dock i logistiken eftersom det är en komplex process där kunden kan göra på många olika sätt. Jag hoppas exempelvis kunna se bättre tracking och uppsamling för returer och att de samkörs tillbaka till lager.

Den som kläcker idéer inom detta med hjälp av tech vill jag gärna prata med. Jag kanske till och med investerar själv!

###

Denna post är nummer 20i en serie av 100 poster i utmaningen #blogg100 där jag fokuserar på hur vi skapar Trettis nya sajt. Alla åsikter är mina egna.

Like what you read? Give Björn Fant a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.