Blagoj Janev
Dec 8, 2015 · 3 min read

Жолт Чај — Најреткиот чај на светот!

Презентација

Жолтиот чај е еден од најскапите и најретките чаевои во светот.

Потекло на жолтиот чај Место Хуо Шан провинција Анхуи и
Планината Менг во провинцијата Сечуан Кина.
Потекнува од чајната билка Camellia sinensis.

Здравствени придобивки
- Има изразито анти-канцерогени својства, добар е како превентива,
и како лек на канцерот
- Го забрзува метаболизмот — најдобар начин за слабеење без диета.
- Познат е како убиец на маснотиите и е изузетен помошник кај проблемите
Со маснотии во крвта( Покачен холесторол )
- Позитивно влијае на срцето и целата циркулација во организмот, делува
На крвотокот и циркулацијата ( кожата изгледа помладо и поубаво).
- Делува позитивно на нервиот систем.
- Помага во борбата против депресија.
- Ја појачува концентрацијата
- Помага во борбата против стресот
- Богат е со витамините А1,Б2,Б12,Ц и Е со разни минерали, а е природен
Извор на флуор, па помага во спречувањето на кариесот.
- Придонесува за долговечност. Со обзир дека содржи мала количина на теини(кофеин) жолтиот чај делува смирувачки во
Борбата против стресот.
Прикладен е за сите популациски структури.

Анти-Оксидансите во жолтиот чај

Слободните радикали се молекули кои се поврзани со многу болести, вклучувајќи го и ракот.
Слободните радикали се молекули кои се поврзани и со знаците на стареење како што се брчки и темни дамки. Анти-Оксидансите се молекули кои се способни за спречување или барем забавување на оксидација на клетките.
Со оксидацијата се произведуваат слободни радикали кои ќе предизвикаат реакции кои ќе ги оштетат клетките и ќе ги предизвикаат горе наведените проблеми.
Жолтиот чај има високо ниво на анти-оксиданти кои го подобруваат здравјето на забите и се
Борат против слабеење на коските.
Луѓето кои имаат болки во зглобовите се препорачува да пијат 4–5 чаши на жолт чај дневно, за да ги ублажат болките и други проблеми со коските.

Жолтиот чај како превенција од ракот

Неодамна е откриено дека една од здравствените придобивки на жолтиот чај е неговата ефикасност во борбата против ракот. Флаваноиди, еден вид на антиоксиданси пронајдени во жолтиот чај го спречуваат растот на клетките од ракот и го спречуваат развојот на нови клетки од ракот. Се верува дека со пиење на жолтиот чај може многу да се помогне во борбата против ракот на дебелото црево, ракот на простата и ракот на желудникот.
Во многу случаи жолтиот чај може4 да биде делотворен како некои лекови на рецепт но во овој случај без несакани ефекти.
Намалување на крвниот притисок
Докажано е дека жолтиот чај има способност да ја танчи крвта и ја подобрува функцијата на артериите. Жолтиот чај исто така може да го намали високиот крвен притисок и да го одржи на нормално ниво.
Со помагање за здрави крвни садови жолтиот чај може да помогне во намалување на ефектите од мозочен удар.

Здравјето на срцето

Способноста на жолтиот чај да ја тенчи крвта и го намалува крвниот притисок придонесува за заштита на срцето и целиот систем за циркулација.
Неодамнешните истражувања открија дека луѓето кои пијат 2 чаши жолт чај дневно ги намалуваат за 50% шансите да умрат после доживеан срцев удар.

Намалување на холестеролот
Неодамнешните студии покажаа дека катехините, една друга група на антиоксиданси кои се наоќаат во жолтиот чај можат значително да го намалат холестеролот. Постојат два вида на холестерол, добар и лош холестерол. Жолтиот чај го зголемува добриот холестерол а го намалува лошиот холестерол. Ова помага да се спречи запушување на артериите.
Заклучок
Покрај поседувањето на нежен и прекрасен вкус и арома, жолтиот чај може да помогне во одржување и подобрување на вашето здравје. Жолтиот чај има бројни здраствени придобивки и се верува дека во блиска иднина ќе бидат откиени нови здравствени придобивки.

Неодамнешните научни истражувања покажаа дека жолтиот чај е богат со полифеноли, витамини и аминокиселини кои имаат посебен ефект во лекувањето на ракот на хранопроводникот.