Blockchain a Bitcoin árnyékában

Kinek nem fordult meg mostanában a fejében, hogy mi lett volna ha… Ha vesz pár Bitcoint amikor először hallott róla 4-5 évvel ezelőtt? Ha vesz pár satoshit idén év elején, amikor újra slágertéma lett a sajtóban a Bitcoin?

Csütörtök reggel 14 000 dollár körüli árfolyamon számolgattam a saját korábbi meg nem valósított befektetési tervem által végül nem realizált profitot. Mire ezt a posztot elkezdtem írni, már a 15 000 dollárt is átszakította az árfolyam, a publikálás pillanatában pedig 16 650 dollárnál tartottunk. Hogy hol fog tartani akkor, amikor a kedves olvasó ül ezen írás előtt? Megjósolhatatlan, és belegondolni is őrületes.

Miközben a világ a Bitcoinról beszél, a blockchain fogalma mostohagyerekként bőg fel valahol a mainstreamtől távol egy szakkoli meetupját követő sörözői beszélgetésben. Ezt a különbséget érhetjük tetten a Google keresési trendjeiben is:

Klikk ide a forrásért

Ugye, milyen igazságtalan az élet? Pont a blockchain dicsőségét nem zengi a sajtó, pedig a blockchain az, aminek a hátán felkapaszkodva szakít át elérhetetlennek hitt árfolyamokat a Bitcoin, és a blockchain az, amin keresztül a világot jelentő deszkákra léphet számos további decentralizált kriptoinnováció. A blockchaintől lesz demokratikusabb hely a világ, a blockchain fogja felgyorsítani a bürökráciát, és a blockchain fogja elhozni a transzparens és bűntelen szebb jövőt — harsogják mindezt a beavatottak, és minden bizonnyal igazuk van.

De mi is az a blockchain, és hogyan repíthet el minket egy pozitív utópiába?

A blockchain egy olyan decentralizált (peer2peer) tranzakció adatbázis, melyet tévesen szokás egy ez egyben a Bitcoin főkönyveként azonosítani, valójában azonban a blockchain sokkal szélesebb technológiai innovációkat tesz lehetővé kriptovaluták adminisztrálásánál. A blockchain alapkoncepcióját talán könnyű úgy leegyszerűsíteni, hogy egy kriptográfiai módszerekkel felturbózott peer2peer (lásd: torrent) rendszer, ami ezáltal rengeteg lehetőséget rejt magában a fintechen kívül is.

Van egy nagyon jó blockchain magyarázó demo oldal, mindenkinek jó szívvel ajánlom, aki kb. 30 rövid lépésből szeretne közelebb kerülni a koncepció megismeréséhez:

Miközben boldog-boldogtalan a Bitcoin és a többi kriptovaluta jövőjéről spekulál, addig kevésbé széles körben forr a téma, hogy hogyan fogják a blockchainre alapuló új technológiák és szolgáltatások túlélni az esetleges Bitcoin-apokalipszist, és hogyan fogjuk akkor is használni a blockchaint 15 év múlva, ha a Bitcoin esetleg a tulipánhagyma-lufihoz hasonlóan nem válna a világ egyik vezető fizetési megoldásává. Gyáván megfutamodva saját gondolataim kifejtésétől, egy Forbes írást hívtam segítségül, hogy hozzak pár példát a blockchain-forradalom lehetséges területeire:

  • kiiktatja a közvetítőket: ki ne szeretne közvetlenül a tulajdonostól bérelni ingatlant, a gyártótól vásárolni használati cikkeket? Vagy a cikk példájánál maradva: miért ne kerülhetnének a zenészek közgazdasági értelemben végre valóban közvetlenül a rajongókkal kapcsolatba, kiiktatva a kiadókat, szerzői jogkezelőket, egyéb köztes szereplőket?
  • smart contractok elterjedése: jó lenne lakást bérelni úgy, hogy pontosan tudod, hogy minden úgy fog történni, ahogy az a szerződésben le van fektetve? Jó lenne úgy építkezni, hogy a bank, az állam, a kivitelezők és az építési hatóság összehangoltan dolgozzanak együtt és életszerű elvárásokat támasszanak veled, építtetővel szemben? Valójában minden if-then relációban leírható szituáció megoldható, és felgyorsítható a smart contractokon keresztül - egészen az elvontabb egészségügyi, biztosítási, tőzsdei, vagy banki rendszerekig.
  • fintech, pénzügyek: hol van jobb helye a pénzünknek: a bankokban, vagy a blockchainen? Ízlés dolga. Mindkét esetben láttunk csúnya visszaéléseket, de míg a blockchain, mint technológia felkészült a visszaélések megelőzésére és kiszűrésére, addig a bankok és pénzügyi termékek könnyebben az emberi gyarlóság áldozatául eshetnek.
  • biztonsági és validációs kérdések: kriptográfiai jellegéből adódóan talán a blockchain a legbiztonságosabb módja az érzékeny adatok tárolásának, illetve a blockchain nyújtja az online interakciók során az azonosításban és a validálásban a legbiztonságosabb megoldást.
  • Internet of Things terjedése: a blockchaintől függetlenül is nagy sláger az IoT térnyerése, a blockchain azonban megnyugtatóan megválaszolhatja a felhővel kapcsolatos biztonsági és sebességbeli kérdéseket.
  • transzparencia: számos alkalommal hallom, hogy a kriptovaluták anonimitást biztosítanak a bűnözőknek, ami a jelen infrastruktúra és szabályozási keretek mellett ugyan tartalmaz igazságot, valójában azonban a blockchain decentralizáltsága és nyilvánossága minden tranzakciót követhetővé tesz, egy tranzakció eltüntetése a rendszerből gyakorlatilag nem lehetséges a lánc többi elemének megváltoztatása nélkül.

Hozzáállás, és értékrend kérdése, hogy mennyire lelkesedünk a blockchain széles körű alkalmazásáért, az viszont egyértelmű, hogy érdemes beszélni róla, mert hosszú távon sok iparág logikáját fogja megváltoztatni, nagy szereplők keresik az innovációs lehetőségeket már most is, az Ethereum népszerűségével pedig gőzerővel erősödik a nagy globális blockchain operációs rendszer — így elkerülhetetlen, hogy idővel minden komoly szakember felvegye a fonalat a témában. Igyekszem ezzel a bloggal a magam humán hátterű, de tech érdeklődésű szemüvegén keresztül hangosan elfilozofálgatni ezekről a kriptokérdésekről a lehető legtöbb hasonló cipőben járó olvasó szórakoztatására.