Kriptovaluta dili és blockchain kilátások pánik idején

A hét elején kezdtem ezt az írást fogalmazgatni magamban, és akkor még az volt a cím, hogy “Vár állott, most kőhalom — hogyan tovább kriptovaluták és blockchain?”, majd rögtön leszögeztem volna, hogy “dícsérni jöttem Cézárt, nem temetni” (bocs, Shakespeare), és hogy ne tessék megijedni némi árfolyam zuhanástól. Persze kibicnek semmi sem drága, meg ugye én a vízilovakkal, — egészen pontosan a blockchainnel — vagyok (értsd: a használható blockchain technológiára épülő megoldásokat tekintem értéknek, nem a spekulatív kriptovaluta árfolyamokat), úgyhogy egy krach esetén nem fog rám rohadni egy kisebb webshopnyi videokártya, meg a családi arany is biztonságban.

Mert ugye kriptovaluta =/= blockchain, tehát ha a kriptovaluták árfolyama zuhan, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy a blockchain technológia rossz, vagy hogy a blockchainre épülő technológiák jövője hirtelen borúsabb, mint bika árfolyam idején.

Milyen hatása lehet a blockchain alapú megoldások terjedésének a kriptovaluta árfolyamokra?

Egészen pontosan: rángathatja a blockchain széles körű népszerűség növekedése/csökkenése a BTC vagy az ETH árfolyamát? A válasz igen is, meg nem is — az új blockchain alapú fejlesztések ICO-i előidézhetnek olyan folyamatokat, hogy a nagy kriptovalutákból kicsi altcoinokba megy a pénz, ugyanakkor az ICO-k valószínűleg még messze nincsenek azon az elterjedtségi szinten, hogy a befektetők kizárólag kriptóból finanszírozzák őket, és ne kerüljön friss fiat a rendszerbe. Más kérdés, hogy az ICO-k szívják is ki a pénzt a rendszerből, hiszen nagyon sok mindent nem lehet kriptóból fedezni, tehát a pénz útvonala Spekuláns Sándor és az ICO-zó csapat között:

  • Spekuláns Sándor a fiatjából (HUF, EUR, USD, stb.) BTC-t vagy ETH-t vált
  • Sándorunk a kriptóját elküldi az ICO számára
  • Sándor ezért megkapja az ICO-ban értékesített tokeneket (mely később valószínűleg váltható lesz valamelyik nagy kriptovalutával)
  • az ICO pedig a befolyt kriptóból finanszírozza a projekt fejlesztését
  • értelemszerűen csomó költség nem egyenlíthető ki kriptóban, így az ICO-ból befolyt kripto egy részét visszaváltják fiatba, hogy aztán azt eszközökre, irodára, fizetésekre, stb-re költsék.

Magyarul a blokchain alapú technológiák terjedésének több hatása is lehet az árfolyamokra:

  • ha sok a jó új ötlet, akkor nő a blockchain hype, és könnyebben emelkednek a kripto árfolyamok
  • ha sok új fiat kerül az ICO-kba, akkor az rövid távon növeli a nagy kriptovaluták árfolyamait
  • ugyanakkor fordítva is igaz, ha hirtelen sokmillió dollárnyi ICO-ból befolyt kriptót váltanak vissza fiatba, akkor rövid távon megint túlkínálat lesz a piacon, és esik az árfolyam
  • ha hirtelen sok ígéretes ICO szaladna zátonyra, akkor fordulhat a blockchain közhangulat, ami ismét negatív folyamatokat indíthat el, viszont növelheti a hitet a kripto viszonyokhoz mérten stabilnak számító kriptovalutákban.

A Józan Paraszti Észen túl

Körülbelül a fenti meglátásokig lehet eljutni klasszikus JPÉ technikával, hiszen végtelen az intézményes befektetők trükkjeinek száma, a média, a törvényhozók és a bennfentesek spekulációs ereje, illetve mindig van az a biztonsági rés és scam, amivel lehet kicsit borzolni a közmorált.

Az biztos, hogy a kriptovaluta aranyláz mellett van egy nagyon komoly pörgés a blockchain fejlesztések körül is, ami miatt kialakul egy elég komoly szakember hiány (ha én bölcsész-marketingesként heti rendszerességgel kapok blockchainnel kapcsolatos ajánlatokat, akkor elképzelhetjük, hogy a fejlesztőkkel mi a helyzet…), ami gátat szabhat a blockchain innováció robbanásának, illetve megfontoltságot feltételez minden résztvevő számára. 6 000-es BTC árfolyamnál kezdtem fogalmazgatni ezt az írást, és 8000-él teszem ki — de vajon mennyi lesz a BTC árfolyama akkor, amikor az első blockchain alapú rendszer eléri a 100 millió felhasználót?