Soha nem látott mértékű Telegram ICO lehet 2018 pénzgyára💰

Megbízható sajtótermékek egyre gyakrabban írnak róla, hogy hamarosan bejelenthetik 2018 egyik nagy kriptoszenzációját, a Telegram ICO-ját. Egyelőre még semmilyen Telegram által megerősített információ nem áll rendelkezésünkre, de a kiszivárgott/kiszivárogtatott dokumentumok, és a Telegram kommunikációja alapján a hírek igaznak tűnnek. Mostani írásomban lépésről lépésre járom körbe szigorúan nem fejlesztői szemmel 2018 nagy kriptoszenzációját.

Mi az a Telegram?

A Telegram egy hiperbiztonságosnak tartott felhőalapú csevegő alkalmazás mobilra és számítógépre, ami megbízhatóságának és adatvédelmi elveinek köszönhetően lett széles körben népszerű. A Telegramon keresztül intézhetünk magánbeszélgetéseket is, illetve nagyon népszerű a “channel” funkció, ahol közös chat hozható létre korlátlan felhasználó részvételével. Szinte minden blockchainnel kapcsolatos témának, illetve kriptovalutának van Telegram csatornája, így a kripto közösség különösen kedveli a Telegrammot.

Telegram mobilra és számítógépre.

Mi az az ICO?

Az ICO az Initial Coin Offeringből (Elsődleges Kriptovalutakibocsátás) alkotott betűszó, mely nem véletlenül hasonlít az IPO-ra, azaz a hagyományos cégek tőzsdei kibocsátásakor használt Initial Public Offering-re (Elsődleges Részvénykibocsátás). A különbség “csupán” annyi, hogy míg az IPO során egy nagy, már évek óta sikeresen működő cég frissen kibocsátott részvényeiből vehetünk nagyon kontrollált keretek között, addig az ICO-val egy blockchainre alapozott ötletet finanszírozunk azzal, hogy vásárolunk a projekt által kibocsátott kriptovalutából.

Az ICO-t vásárlók gyakorlatilag hitet tesznek a projekt, illetve a projektet fejlesztő csapat sikere mellett, és abban bíznak, hogy alulárazott kriptovalutát vásároltak, amit majd a jövőben használni tudnak felhasználóként, vagy árfolyamnyereséget realizálhatnak a kriptovaluta értékesítéséből. Az ICO-ban részt vevő befektetők nem lesznek a projekt részvényesei, illetve semmilyen kontroll joguk nincs a projekt felett, tehát valahol a közösségi finanszírozás, a kockázati tőke, és a hagyományos részvénykibocsátás (IPO) egyedi ötvözeteként értelmezhető a megoldás.

Az ICO-k igazi robbanása 2017-ben következett be, ide kattintva egy nagyon jó adatvizualizáción nézhetjük meg az elmúlt évek ICO-it időpont és kontinens szerint.

Hogyan zajlik egy ICO?

Megjegyzés: ez a rész főleg laikusoknak íródott, ezért kevésbé részletesen, minél lényegretörőbben próbáltam összefoglalni a folyamatot.

 1. Az alapító kiad egy ún. whitepapert, melyben egy tudományos cikkhez hasonló részletességgel vázolja a problémát, a megoldási javaslatát, és lehetőség szerint bemutatja a csapattagokat, illetve a projekt ütemtervét.
 2. Egy szép napon eljön az ICO első köre, melyet később további körök követ(het)nek, azaz végre vásárolhatunk a vágyott kriptovalutából. Általában az elején olcsóbban vásárolhatunk, később egyre drágában.
 3. A finanszírozás megindulásával gőzerőre kapcsol a csapat, még jobban pörög a fejlesztés, és folyamatosan kommunikálnak minden publikus információt a közönség felé.
 4. Befektetőként szurkolunk, hackerként közreműködünk, csapattagként dolgozunk keményen, mígnem előbb-utóbb eljut olyan állapotba a projekt, hogy az ICO során kibocsátott kriptovalutát belső elszámolási egységként, vagy a kripto tőzsdén jegyezve használni tudják a befektetők.

Gyakorlati példa: az Ethereum ICO

2013 végén állt a nyilvánosság elé Ethereumról szóló ötletével Vitalik Buterin, majd 2014. július 22-én kezdődött meg az Ether nevű kriptovaluta ICO-ja. Ekkor 1 Bitcoinért 2000 Ethert kapott a vásárló, tehát az akkori árfolyamokat megnézve egy ETH-t akár 0,30 USD-ért is meg lehetett vásárolni. Az Ether árfolyama jelenleg 1000 USD környékén mozog, tehát igen jól jártak a korai befektetők, akik akkor párszáz dollár befektetésével és türelmes tartásával mostanra dollármilliomosokká váltak. Emellett maga az Ethereum projekt is nagyban hozzájárult az elmúlt 3,5 évben a kriptovaluták diadalmenetéhez, és a blockchain alapú innovációk terjedéséhez.

Miért lesz telitalálat a Telegram ICO-ja?

A Telegram egy több, mint 4 éve működő cég havi 180 millió aktív userrel, illetve napi többszázezer új regisztrációval. A Telegram alapítója, és mindmáig egyetlen mecénása Pavel Durov, aki anno az orosz Facebookként ismert VKontakte (VK) alapítója volt, ám saját bevallása szerint 2014-ben Putyin körei kiszorították őt a VK-ból. Azóta teljes gőzzel a Telegramra koncentrál, illetve a libertárius közösség egyik ünnepelt fenegyerekeként utazza körbe a földet. A VK-ból történt távozása után megfogadta, hogy a Telegram felett nem hagyja elveszteni kontrollját, azaz a cég nem eladó (valószínűleg befeketetést sem kapott), és a működést Durov finanszírozza.

Adott tehát egy növekedésben lévő innovatív cég, és egy karakteres CEO jó reputációval a kripto világban. Emellett Durov maga is korai BTC befektető volt, a Telegram technológiája pedig természeténél fogva sok olyan fejlesztőt vonzott a csapathoz, akik érdeklődnek a kriptográfia iránt. Nem csoda, hogy a cégen belül megszületett a gondolat, hogy a Telegramból egy robosztus blockchain platformot hozzanak létre, és alkossanak egy meghatározó kriptovalutát. Emellett az az 1–2 milliárd dollár is jól fog jönni a cégnek, amit az ICO-tól vár a sajtó.

A Telegram teljes iparági forradalmat ígér, amihez szellemiségében és szakmaiságában tökéletesen alkalmas csapata van: a Telegram vezetőit Oroszország legnagyobb koponyái közül válogatták össze — a technológiai főnök pl. Durov testvére, aki sorra nyerte a matematikai és programozási olimpiákat az ezredforduló idején, és a legtöbb vezetőt is úgy vadászták le a VK-s időkben, hogy visszautasíthatatlan állásajánlatot küldtek a nagy programozási versenyek győzteseinek — , ráadásul a csapat jelenleg Dubai központtal dolgozik, ráerősítve arra a forradalmár imidzsre, hogy elüldözték őket Putyin Oroszországából. Utóbbi hitelessége felől felmerülnek kételyek, miszerint a Telegram közel sem annyira független a Kremltől, és nem feltétlenül biztonságos az átlag felhasználó számára, de ezek a vádak eddig jellemzően lepattantak a Telegramról.

A lényeg, hogy a Telegram mögött van egy csapat, aki sikerre vitt már egy közösségi oldalt a közösségi oldalak fénykorában, egy instant messenger szolgáltatást az instant messengerek fénykorában, és most sikert ígér a blockchain világában a blockchain fénykorában. Csoda, ha a kriptobefektetők izgatottan várják a fejleményeket, és a Telegram ICO-ja garantálhatóan pillanatok alatt el fogja érni a célját?

Na de mi is a konkrét ICO tárgya?

Nem véletlenül hagytam utoljára ezt a kérdést, ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy a befektetőket ez a kérdés érdekli a legkevésbé, ugyanis a legtöbben egy erős brandbe akarnak pénzt fektetni, hogy aztán átéljék a top kriptovalutáknál tapasztalt növekedést.

A Telegram azt ígéri, hogy létrehoz egy Telegram Open Network (TON) névre keresztelt platformot, ami bányászok nélkül, gyorsan és skálázhatóan képes üzemeltetni a blockchaint, ezzel megteremtve az első valóban gyors és olcsó alternatívát kripto ügyeink intézésére. A TON-t nemcsak egy átlag felhasználó számára is könnyen kezelhető platformnak szánják, de a következő szolgáltatások elindítását is ígérik:

 • TON Storage: egy blockchain alapú titkosított Dropbox alternatíva
 • TON Proxy: egy online anonimitást segítő VPN szolgáltatás
 • TON Services: további harmadik fél által fejlesztett alkalmazások (azaz a TON hosszú távon a blockchain alapú fejlesztések app store-jává is akar válni)
 • TON DNS: a domain nevekhez hasonló könnyen megjegyezhető elérési útvonalak a TON-on futó alkalmazásokhoz, felhasználókhoz, smart contractokhoz, és egyéb szolgáltatásokhoz (aki látott már több tucat karakterből álló kriptovaluta addresst, az érti miért fontos ez).
 • TON Payments: egy gyors és olcsó fizetési megoldás, mely egyaránt használható on-, és off-chain

A TON-t természetesen integrálni fogják a Telegram szolgáltatásba, így azonnal egy többszázmilliós felvevőpiaca lesz, amivel a TON egy komoly Ethereum kihívóvá fog előlépni — a várható rivalizálás árfolyamokra, illetve az Ethereum platformra gyakorolt hatásait lehetetlen megjósolni. Az ETH-nak jelenleg kb. 100 milliárd dolláros piaci kapitalizációja van, míg a Telegram Gram💎 elnevezésű kriptovalutájából a sajtóhírek szerint 1–2 milliárd dollár értékben bocsátanak majd ki az ICO során, ami valószínűleg jóval kevesebb, mint amennyit a befektetők akarnak a TON-ba tolni, tehát a nyílt kereskedés megnyitását követően könnyen kezdetét veheti egy újabb aranyláz, és megindulhat a Gram💎 piaci kapitalizációjának drasztikus növekedése.

Csak óvatosan!

Nem lehet elégszer elmondani, hogy a kriptovilágban mekkora kockázat rejlik, ezért természetesen a fentiek elolvasása után sem ajánljuk senkinek, hogy törje fel a lakástakarékot, vagy adja zálogba a családi aranyat. Egyfelől mert a legjobb kripto projekt számításait is bármikor keresztül húzhatják külső tényezők, másfelől pedig mert a Telegram hivatalosan még semmit sem jelentett be (ezt kihasználva például máris megjelent pár csaló, akik a Telegram nevében próbálnak pénzt gyűjteni).

Az ICO-k sikerét nem lehet megjósolni, de az alábbi kérdések megválaszolása segít elővigyázatosan felmérni egy ICO lehetőségeit és kockázatait:

 • A vázolt ötletet megvalósíthatónak tartjuk, és azt gondoljuk, hogy sok felhasználója lesz? Nem érdemes olyan dologgal foglalkozni pusztán a csordaszellem miatt, aminek a sikerében amúgy nem hiszünk.
 • A whitepaper szakmailag megüti a szintet? Ha nem vagyunk szakemberek, akkor érdemes utánaolvasni mások véleményének.
 • Hol tart a projekt? Ötlet szintjéről is lehet nagyot alkotni, de azért meggyőzőbb, ha valamilyen formában működő dologról beszélünk — legyen az nem blokchain alapú sikeres működés, vagy valamilyen prototípus/béta állapot.
 • Az ütemterv vállalhatónak tűnik és egyértelmű? Fontos ismernünk a vállalt határidőket, hiszen mégiscsak pénzt fektetünk be, aminek a megtérülését a projekt ütemterve alapján tudjuk tervezni.
 • A csapat hiteles? Normális esetben olyan tapasztalt szakemberekből áll a csapat, akikről látjuk, hogy képesek szakmailag és üzletileg végigvinni a projektet, illetve a tanácsadóik is elismert szakemberek a maguk területén. Ha nincs leinformálható csapat, akkor valami bűzlik.
 • A weboldal profinak tűnik? Nem kell, hogy mindenképpen csili-vili legyen, de azért előny, ha átlátható információkat nyújt, és sejteti, hogy van munka a projektben — lásd pl. a CrowdWiz ICO-ját, ami szépen alakul, és ebben biztosan van szerepe ennek a bizalomgerjesztő weblapnak is.
 • Jogilag rendben van a projekt? A jogi kockázatot is érdemes mérlegelni, mégha a kriptovilágban ez sohasem minimalizálható a nulláig: nem mindegy, hogy a projekt mögött egy irodával rendelkező valós cég áll, esetleg egy Bahamákra bejegyzett offshore cég, vagy egész egyszerűen nincs is jogi személy.
 • A transzparencia megfelelő? Legyen a csapat minél több platformon elérhető, folyamatosan kommunikáljon a nyilvánossággal, és legyenek a smart contractok megtekinthetőek GitHubon. Ez bizalmi üzlet, a transzparencia kötelező.

Nyilván ezeket a kérdéseket csak nagyon kevés projekt válaszolja meg 10/10 pontosra, viszont az átveréseket és az életképtelen ötleteket segít kiszűrni. Neked milyen ICO-s tapasztalataid vannak, és mit vársz a Telegramtól idén?

Neked is van véleményed? Csatlakozz te is a Blockchain Budapest Slack csoporthoz, fejtsd ki gondolataidat, tágítsd látókörödet, és legyen a magyar a világ legfelvilágosultabb kriptonemzete: