Bölüm 1 - My aaS, Your aaS, Their aaS

Bora Ünal
Türkçe Yayın
Published in
3 min readMar 21, 2019

“Güzel günler ve iyi insanlar için paylaşmak. Başka yapabilecek ne var ki?”

Günden güne girişimcilik dünyasının temel kavramı haline gelen, yeni nesil tüm girişimci, uygulama geliştirici veya bu işlere ilgi duyan birinin aklındaki SaaS tanımı aşağıdaki gibi ifade edebiliriz:

“Bir kere geliştirelim ve tekrar eden, sürekli kazanabileceğimiz bir iş yapalım”

Toplantılarda, sohbetlerde içinizdeki yavanlığı ortaya çıkarmadan kullanabileceğiniz tanımı ise aşağıdaki gibi olabilir:

“Üretilen bir yazılımın kullanım hakkının, birden fazla kullanıcıya hizmet (servis) olarak kiralanması ile gelir elde etmeyi sağlayan iş modelidir. Bu iş modelinde birden fazla kullanıcı aynı yazılımı, genellikle uzaktaki ortak kaynakları (bulut) paylaşarak kullanır. (multi-tenancy = çoklu kiracı, çoklu faydalanıcı)”

aaS(as a Service) kavramı henüz çocukluk aşamasında. Tanımının çerçevesi zamanla daha net çizilecek. İleride çok farklı şeyleri bile aaS olarak deneyimleyebilir ya da isimlendirebiliriz.

Herhangi birşeyin aaS olarak tanımlanabilmesi için, bir amaca yönelik olarak kullanılabilecek kaynakların (yazılım, platform, altyapı belki ileride arkadaşlık, ortaklık) ortaklaşa kullanımının sağlanması için sunulması temel özellik olarak düşünülebilir. Bu servis bir yazılım ise SaaS(Software), platform (Platform) ise PaaS, altyapı (Infrastructure) ise IaaS kısaltması ile ifade edilir.

Tüm bu servislerin en temel hali IaaS (Altyapı) servisidir. IaaS servisini kullanmaya başladığınızda bilişim altyapısı katmanına sahip olursunuz. Sağlanan işletim sistemi ve ağ altyapısını kullanarak işlerinizi geliştirebilirsiniz, Amazon Web Services, Digital Ocean veya Microsoft Azure birer IaaS örneğidir.

Kendi servislerinizi üreterek fayda sağlayabileceğiniz servise ise PaaS (Platform) adı verilir. PaaS (Platform) servisini kullandığınızda üzerinde uygulama yazabileceğiniz, uygulama geliştirme ihtiyacınıza göre işlemci, kütüphane ve benzeri kaynakları kullanabileceğiniz bir altyapıya sahip olursunuz. Kendi uygulamanızı geliştirip üzerinde çalıştırabileceğiniz PaaS için örnek olarak Google App Engine, Heroku verilebilir.

Geliştirilmiş olduğunuz uygulamanızı (yazılım) birden fazla kullanıcıya, ortak kaynakları ve belirli özelliklerle erişilebilir olarak kullanıma açmaya SaaS adı verilir. SaaS içerisinde kullanıcılar bir yazılımdan belli bir amaca yönelik fayda sağlarlar ve başka bir yazılım geliştirmek için kullanmazlar. SaaS olarak çalışan servislere örnek olarak Google Docs, Slack ve geliştirmeke olduğumuz Ganipara verilebilir.

aaS iş modelleri işin dışında olanlar tarafından oldukça kolay ve yüksek karlı işler olarak görülürler. Çünkü bir kere yatırım yaptığınız birşeyi birden fazla kere değerlendirerek para kazanmaktasınızdır.

Ancak, bildiğiniz gibi (eğer henüz bilmiyorsanız, öğrenecek kadar tecrübelenmemişsiniz/yaşlanmamışsınız demektir) hiçbir şey göründüğü gibi değildir.

Bu yazı dizisinde 2012 yılında başladığımız, bir SaaS projesi olan Ganipara’yı geliştirken karşılaştıklarımızdan, aklımıza bile gelmeyecek deneyimlerden bahsedeceğim. İlk bölüm ders kitabının sayfası gibi oldu ama bir yerden başlamak lazımdı…

Görüşmek üzere…

Bölüm 2: SaaS Soğana Benzer ve Birçok Katmanı Vardır

Facebook | Twitter | Instagram | Slack | Kodcular |

--

--