Pakkie & Marktplaats: Een onbeantwoorde liefde

Boris Schellekens
2 min readMar 7, 2019

--

Vorig jaar hebben we de startup Pakkie opgericht: een betaal- én bezorgdienst voor tweedehands spullen. Startup verhaal pur sang: Drie gasten op een zolderkamer zagen een probleem en bedachten een dienst.

Ons doel is om fraude in de tweedehands handel terug te dringen, waardoor het aantrekkelijker wordt om online iets tweedehands te kopen.

En hoewel we nog jong zijn, lukt ons dat aardig: Pakkie groeit met 20–30% per maand. We worden aangeraden door de Consumentenbond, RTL Nieuws noemt ons de “Tikkie voor tweedehands” en vorige week waren we weer bij BNR Nieuwsradio in de uitzending “Zaken Doen Met”. We zijn geïntegreerd in Vraag & Aanbod bij Tweakers.

Delen van je betaal-link kan via Marktplaats, maar dat hebben ze liever niet.

Ook met Marktplaats waren we in gesprek voor een integratie later dit jaar. We lossen namelijk een probleem op dat Marktplaats de afgelopen jaren heeft laten liggen. Veel Marktplaatsgebruikers maken daarom al tevreden gebruik van Pakkie.

Maar wat blijkt deze week? De manager met wie we in gesprek waren is teruggefloten door de Amerikaanse moedermaatschappij eBay. En als klapper op de vuurpijl kregen we deze week zelfs een brief waarin gedreigd wordt met een rechtszaak:

“Should Pakkie fail to comply, Marktplaats will be forced to take other measures. These may include initiating preliminary relief proceedings against Pakkie.”

Dit is niet de eerste keer dat Marktplaats Pakkie probeert tegen te werken. Zo veranderen ze sinds september 2018 de Pakkie betaal-links in alle Marktplaats-chats. Ook wordt sinds deze week het woord Pakkie, met terugwerkende kracht, uit de advertentieteksten van Marktplaatsgebruikers gehaald (zie hieronder).

Sinds kort worden Pakkie betaal-links veranderd, én wordt het woord “Pakkie” uit je advertentie gehaald.

Hoe nu verder? Het is nog steeds onze intentie om samen te werken met Marktplaats. Er worden namelijk jaarlijks 500.000 mensen opgelicht met het kopen en verkopen van tweedehands spullen. Dit kan én moet worden opgelost. Samen de handen ineen slaan om dit te doen, dat is ons doel.

Wat voor ons de volgende stap wordt, weten we nog niet. Welke opties hebben we, nu we vanuit een Amerikaans multinational zo worden tegenwerkt?

Dus… wat zou jij doen?

--

--