Motorola Moto G6 review
Een vlaggenschip voor een prijsje
Ik ga het niet onder stoelen of banken steken: ik ben fan van Motorola’s G-reeks. Eind 2017 bombardeerden we de G5 nog tot beste koop onder 200 euro. Deze zomer verschijnt de G6 ten tonele en ik blij om te zien dat deze nog een aantal van mijn kleine bedenkingen bij de G5 aanpakt.
Specificaties Motorola Moto G6
Scherm: 5,7 inch IPS LCD (1080x2160 pixels)
Software: Android 8.0 (Oreo)
Processor: Qualcomm Snapdragon 450
RAM: 3 GB
Opslag: 32 GB
Camera: 12 MP met f/1.8 diafragma (main), 5 MP met f/2.2 diafragma (diepte) en 8MP (selfie)
Batterij: 3000 mAh
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n
Andere: USB Type-C, Bluetooth 4.2
Laat ons van start gaan met een portie slecht nieuws. De G6 kost je 50 euro meer dan de vorige generatie, 249 euro. Dat is niet onoverkomelijk, want je krijgt er best heel wat voor terug. Het meest opvallend is het knappe design. Vorige Moto G’s waren eerder, hoe zal ik dit subtiel verwoorden, praktisch ontworpen. Hun design voelde degelijk aan, maar het deed zeker geen hoofden draaien. De G6 gooit het over een andere boeg.
Zo bracht Motorola een scherm met een 18:9 verhouding naar dit prijspunt. Ze zijn zeker niet de eerste die dit doen, Alcatel deed hen dit al voor met hun 5 en voor nog wat minder van je euro’s. Hier werden gelukkig geen toegevingen gedaan op het vlak van resolutie met 1080 op 2160 pixels. Motorola wist heel wat scherm te verpakken in een behuizing van glas. De behuizing ziet er erg premium uit, maar komt met de nadelen van glas: na een halve seconde staat je toestel onverklaarbaar vol vegen en vingerafdrukken. De achterkant van het toestel doet me eigenlijk nog het best denken aan de Samsung Galaxy S7. En dat is zeker geen verkeerde telefoon om mee vergeleken te worden in dit budget.
In het warme weer duik je best geen zwembad in met je G6. Motorola vermeldt dat ‘ie tegen een spatje of twee kan, maar geeft geen officiële IP-beoordeling mee voor stof- en waterdichtheid. Wel kan je gewoon een hoofdtelefoon inpluggen, iets wat veel fabrikanten achterwege laten net om een telefoon waterdicht te krijgen. Ook wist Motorola deze keer een USB Type-C poort toe te voegen en zijn ze dus eindelijk afgestapt van de uitstervende microUSB-connector. Je kan me een zaag vinden dat ik steeds over USB Type-C begin, maar ik zie mezelf eerder als rebel. Bedank me maar als je met een enkele kabel je laptop, smartphone, tablet en wearable kan opladen.
Als we onze rondgang van de G6 verderzetten, vallen al snel de dubbele camera’s achteraan op. De hoofdcamera is een 12MP sensor die in tandem werkt met de sensor van 5MP er net naast. We zijn fan van tandems en de camera gedraagt zich dan ook prima. Je kan de foto’s van de G6 prima delen zonder rode wangen. Uiteraard moet je dit wel in zijn prijsklasse zien: je gaat hiermee geen Huawei P20 Pro’s of Pixel 2’s overklassen. Oordeel vooral zelf, je kan in deze gallerij wat testfoto’s terugvinden.
Aan de andere kant van het toestel vinden we het 18:9 scherm waar we het al eerder over hadden. Dit scherm toont een prima beeld, maar is soms wat moeilijker af te lezen in de volle zon. IPS LCD-schermen hebben hier sowieso meer last mee dan AMOLED-panelen. De schermverhouding van dit 5,7 inch scherm en de relatief smalle schermranden maken dat dit toestel een zeer aangename grootte heeft voor heel wat scherm. Ik zou dan ook eerder de G6 aanraden en niet de nog iets grotere G6 Plus.
De 3000mAh batterij is bijzonder standaard. Ja, ik verwacht dat nagenoeg iedereen de dag rondkomt, maar ook niet veel meer dan dat. Snelladen is ook aanwezig, maar draadloos laden ontbreekt.
Ik kan dus samenvatten dat de hardware goed is. Helaas hebben we al heel wat smartphones gezien die het lieten afweten op het gebied van software. Maar dat geldt niet voor de Motorola Moto G6. Deze draait een vrij standaard Android 8.0 en dat zeg ik met niets dan respect. Motorola heeft het door: gebruik zoveel mogelijk Android als bedoeld door de alwetende ingenieurs van Google en beperk jezelf tot enkele nuttige toevoegingen. Zo zijn er hier de Moto Actions: met bewegingen kan je eenvoudig een aantal apps openen. Een dubbele karatebeweging schakelt bijvoorbeeld je zaklamp in. Elk van Motorola’s toevoegingen heeft een specifiek doel en kan ook gewoonweg uitgeschakeld worden.
Motorola heeft het opnieuw gedaan en maakt van de G6 wederom een koning van zijn budgetklasse. Hij haalt het op vlak van software én hardware van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy A6. De G6 ziet er ook gewoon goed uit, dus ik kan met een gerust hart de Moto G-reeks ook dit jaar aanraden.
De Motorola Moto G6 is te koop vanaf €230 bij Coolblue en Bol.com.
Ben je het beu om steeds naar de Tandem Tech-website te surfen? Geen probleem, we komen graag naar jou in de vorm van een nieuwsbrief.