Waarom gedecentraliseerde opslag belangrijk is voor NFT-metadata en uw volgende NFT-verzameling

In plaats van te overdrijven wat op het eerste gezicht lijkt, zouden NFT-projecten zich meer moeten richten op metadata en de manier waarop deze is opgeslagen. Met IPFS en IPNS kunt u NFT-metadata distribueren en bijwerken.

Bram Willemse
6 min readFeb 21, 2023

--

Dit had niet mogen gebeuren. Maar het kan voor elk NFT-project zijn dat niet nadenkt over metadata en hoe deze op te slaan.

NFT’s zijn een van de grote hypes van het afgelopen jaar of twee geweest, en iedereen haastte zich om de volgende grote collectie te lanceren of te slaan. Maar te veel projecten waren meer gericht op het ontwerpen van een mooie combinatie van pixels en het verzilveren van de FOMO van gebruikers, maar besteedden weinig aandacht aan hoe hun metadata worden opgeslagen en behandeld.

Maar als NFT-projecten langetermijnwaarde willen leveren aan het ecosysteem en hun gemeenschappen, moeten ze hun spel met metadata verbeteren en de optimale manier kiezen om het op te slaan en te verwerken.

ERC-721 en het metadataprobleem van NFT’s

NFT’s of non-fungible tokens zijn van nature uniek in hun soort. Maar in de Web3-context is hun uniekheid niet zozeer van toepassing op het visuele of tastbare bezit. Afbeeldingen kunnen gratis worden gekopieerd en opgeslagen als .jpg’s, designer handtassen kunnen worden gerepliceerd tegen een fractie van de kosten, en de kopie is in beide gevallen moeilijk te onderscheiden van het origineel. Het zijn eigenlijk de gegevens op de achtergrond die ze uniek maken.

De ERC-721 tokenstandaard maakte NFT’s mogelijk en veranderde de manier waarop we het eigendom van activa benaderen. Het stelde makers, uitgevers en certificeerders in staat om unieke metadata in te schrijven die unieke items op het blockchain-netwerk beschrijven. Een dergelijke permanente inscriptie zou een gemakkelijke inspectie van de back-endgegevens van het token mogelijk maken, wat zou helpen om de geclaimde uniciteit te bevestigen of om afwijkingen te ontdekken en het item als een vervalsing af te wijzen.

ERC-721 is een van de belangrijkste pijlers van het NFT-ecosysteem en ondersteunt miljarden dollars aan NFT’s, waaronder Mutant Ape Yacht Club (MAYC) en Unstoppable domains. Maar het komt met gebreken…

URI Locatie

Wat NFT’s onderscheidt, zijn hun unieke identificatienummers, ID-nummers van een soort. Bovendien wordt elke NFT geleverd met een uniek adres van het slimme contract dat het onderhoudt. Het absolute minimum om een ​​NFT te identificeren is daarom een ​​combinatie van een uniek nummer en het bijbehorende contractadres.

De ERC-721-metadatastandaard bevat ook een URI, een uniforme bronidentificatie. Met URI kunt u een extra metadatabestand lokaliseren of ophalen dat vanwege de grote omvang niet on-chain kon worden opgeslagen. Meestal bevat het gegevens, afbeeldingen of video’s, een beschrijving of andere unieke eigenschappen, zoals een serieproductienummer, auteur, datum en tijd van uitgave, enz.

Maar er zit een addertje onder het gras. De metadata-URI kan overal worden opgeslagen en bewaard.

Een Mutant Ape Yacht Club NFT kan bijvoorbeeld tienduizenden dollars waard zijn, maar zijn gegevens? Het is gewoon een URI die overal kan worden opgeslagen, zelfs op een gecentraliseerde server zoals AWS…

Dit betekent ook dat de toegang ertoe ongecontroleerd kan worden gelaten, waardoor de deur wordt geopend voor geknoei met metadata en juist datgene dat een NFT tot de NFT heeft gemaakt, wordt beschadigd.

Metadata bijwerkbaarheid

Afgezien van de URI-locatie, is de optie om metadata bij te werken ook essentieel, vooral bij gaming, waar in-game NFT’s game-updates en spelerstatus weergeven.

Om de interoperabiliteit en flexibiliteit van NFT te vergroten, werd jaren geleden een nieuw EIP voorgesteld — de EIP-2477. Ondanks in afwachting van goedkeuring, introduceerde het de mogelijkheid voor NFT-metadata-hash om elke keer dat de metadata-URI verandert te worden bijgewerkt.

Maar vergelijkbaar met andere methoden voor het bijwerken van metadata, leidt dit tot meerdere (onnodige) transacties en hoge kosten.

De opslag van NFT-metagegevens moet gedecentraliseerd zijn

Veel NFT-projecten lossen het probleem van URI-opslag op door te kiezen voor gedistribueerde metadataopslag en -gebruik Arweave of IPFS.

Een dergelijke gedistribueerde benadering van het opslaan van NFT-metadata biedt een zekere bescherming. Maar het komt met nadelen.

Met Arweave krijgt elk bestand bijvoorbeeld een unieke URI, wat betekent dat elke nieuw gemaakte NFT aan die URI is gekoppeld. De vereiste om voor elke NFT een nieuwe unieke transactie te doen, drijft de kosten op en maakt het erg moeilijk om een ​​NFT-drop op het Ethereum-netwerk vrij te geven.

Aan de andere kant kan IPFS de pre-generatie van URI aan, waarbij elke nieuw geüploade map dezelfde hash krijgt maar verschillende metadatabestandsnamen bevat. Dit maakt goedkopere NFT-drops op Ethereum mogelijk, maar het kan ook leiden tot NFT-trait sniping. Bovendien is IPFS moeilijk te gebruiken en biedt het geen gemakkelijke manier om IPNS te integreren om bewerkingen van metadatabestanden mogelijk te maken.

Dan is er een hybride benadering voor het opslaan van NFT-metadata, en dat is waar de meeste NFT-projecten mee bezig zijn. De geschreven metadata is toegankelijk via een gecentraliseerde Web2 API, terwijl de visuele inhoud wordt opgeslagen op Web3 IPFS. Op deze manier kunnen metadata naar behoefte worden gewijzigd en kunnen NFT’s worden bijgewerkt om de huidige status van hun eigenaar of context weer te geven. Dit helpt trait sniping te voorkomen en stelt projecten in staat om vertraagde NFT-onthullingen te lanceren en de metadata van een geëvolueerde NFT eenvoudig bij te werken. De Web2 API-toegang tot centraal opgeslagen metadata is echter precies wat FTX-gebaseerde NFT’s beschadigde…

Why metadata storage matters by Crust Network

IPFS + IPNS = gedecentraliseerde updatemogelijkheden

Willen NFT’s waarde, veiligheid en flexibiliteit bieden, dan moeten ze metadata op een gedecentraliseerde manier opslaan en eenvoudige en betaalbare updates mogelijk maken.

De beste manier om te gaan in termen van gedecentraliseerde opslag is IPFS, de InterPlanetary File System. Maar hoewel sommige services leuk vinden Pinata een gateway naar IPFS voor NFT-metadata-opslag, ze worden niet geleverd met IPNS, een essentiële functie voor in-game en andere upgradebare NFT’s.

IPNS, de InterPlanetary Name System, stelt u in staat metadata bij te werken zonder de URI in het NFT-contract te wijzigen, waardoor transactiekosten en tijd worden bespaard. Elk NFT-project dat plannen heeft om middelen met veranderlijke metadata te lanceren, moet ook nadenken over het gebruik van IPNS.

Maar het punt is dat een handmatige set-up en afhandeling van IPFS en IPNS in een NFT-project kostbaar en uiterst complex kan zijn, een pijn in de nek voor elke ontwikkelaar. Of in ieder geval tot Apillon…

NFT metadata opslag gemakkelijk gemaakt

Apillon’s Web3 Storage dienst mogelijk gemaakt door IPFS en Crust Network is ontworpen om gedecentraliseerde opslag te bieden voor bestaande en aankomende NFT-projecten die hun metadata willen verspreiden en eenvoudig willen beheren.

En het doet dit op een super vereenvoudigde manier. Door het beste van Crust Network te zoeken en toegankelijk te maken voor alle ontwikkelaars, kunt met de Apillon’s Web3 Storage service gedistribueerde opslag op IPFS gebruiken voor de metadata van uw NFT’s. Bovendien kunt u met IPNS, Apillon’s eigen toevoeging, uw NFT’s upgradebaar en updatebaar houden om hun hulpprogramma’s in verschillende contexten te verbeteren.

Met Apillon, de eerste op de markt, kunt u zowel IPFS als IPNS implementeren om uw NFT’s eenvoudig, sneller en tegen een aanzienlijk lagere prijs te starten en aan te sturen dan wanneer u dit handmatig doet.

Test de wateren en kijk hoe u de belangrijkste Web3-services voor uw project kunt gebruiken.

Klik op “Create your Apillon account” om een Apillon account aan te maken.

⧓ Over Apillon

Het Apillon-platform dient als een uniforme toegangspoort tot de Web3-services die worden geleverd door gekoppelde Polkadot-parachains. In navolging van de visie met meerdere ketens, stimuleert Apillon de overgang van ontwikkelaars naar Web3, vereenvoudigt het de acceptatie ervan in de reële economie en breidt het zijn veelzijdigheid uit naarmate het ecosysteem groeit. Met Apillon zijn Web3-services binnen handbereik voor elke ontwikkelaar, ongeacht hun achtergrond en ervaring met blockchain-technologie.

Website | Wiki | GitHub | Twitter | Telegram | LinkedIn | Reddit

--

--