Gezocht: Gladiator m/v

Een recensie over de tentoonstelling ‘Gladiatoren’ in het Gallo-Romeins museum.

De tentoonstelling over gladiatoren in het Gallo-Romeins museum in Tongeren voert je letterlijk en figuurlijk mee in het duister van de Romeinse vechtpartijen. Iemand die veel daglicht nodig heeft zal niet veel uren rondlopen in dit museum. Door de donkere achtergronden, vloeren, muren en plafonds is er weinig licht, maar zijn de kunstwerken uit de oudheid wel beter te bestuderen. Van zuilen tot oorlepels en van askisten tot dobbelstenen, alles wat u hier ziet komt uit de Romeinse periode. De kunst en de voorwerpen zijn eigendommen van musea over heel Europa.

Een sarcofaag met een ‘venatio’-scene uit Rome, tentoongesteld in Tongeren. © Britt Somers
Gladiatoren droegen indrukwekkende uitrustingen. © Britt Somers

‘Glitter & glamour’ uit de Romeinse tijd

Deze zeer uitgebreide tentoonstelling vertelt u niet alleen over de gladiatoren zelf, maar ook over de arena’s, de evenementen en de roem en prijzen van de vechtersbazen. In die tijd was je namelijk niet ‘zomaar een gladiator’, nee, er waren verschillende soorten gladiatoren die met verschillende wapens en verdedigingen vochten. De drie types gladiatoren staan afgebeeld op de kunstwerken die zijn tentoongesteld, maar zijn ook weergegeven met grote poppen. Hierdoor voelt u hoe het destijds moet zijn geweest om voor zo’n grote, bulderende barbaar te staan. Een indrukwekkende toevoeging aan deze tentoonstelling zijn de authentieke uitrustingen van de gladiatoren en dan vooral de helmen. Hiermee wordt uw beeld van de strijd in die tijd compleet gemaakt.

Onmisbaar: het Colosseum

De belangrijkste en bekendste arena was natuurlijk het amfitheater Colosseum, wat nu nog altijd te zien is in Rome. Het deel van de tentoonstelling wat over het Colosseum gaat is in samenwerking met de Italianen opgezet. Wat u misschien niet wist, is dat het gebouw niet altijd het Colosseum heette. Wat de oorspronkelijke naam was, kunt u zelf ontdekken op de tentoonstelling, net zoals vele andere aparte feitjes en weetjes. Er valt immers genoeg informatie te vergaren op deze tentoonstelling. Wist u bijvoorbeeld dat ook vrouwen gladiator konden zijn? Zij werden ‘provocatrix’ genoemd. Bij het zien van de naam en het outfit van deze ‘dames’ kunt u er gevoegelijk van uitgaan dat deze baan alleen geschikt was voor vrouwen met genoeg testosteron in hun lijf.

Een groot contrast: een enorm eeuwenoud mozaïek naast een modern beeldscherm. © Britt Somers

Voor elk zintuig wat wils

Het is niet enkel kijken en lezen op deze tentoonstelling. Op verschillende plaatsen hangen touchscreens. U kunt bijvoorbeeld de tijdlijn van het Romeinse Rijk bekijken, of elk hoekje van het Colosseum bekijken (en voelen!) aan de interactieve tafel. Ondertussen wordt u begeleid door de audioguide, die ook geschikt is voor de kleintjes. Let wel: de audioguide heeft u veel te vertellen over bijna elk tentoongesteld voorwerp, dus trek een uur extra uit als u alles wilt beluisteren.

Aan het einde van de tentoonstelling is dan het moment aangebroken: de strijd begint. De leeuw brult, het publiek begint te juichen, het gevecht wordt aangekondigd.. Durft u het aan? U heeft nog tot 3 april om te beslissen, want daarna eindigt de tentoonstelling.

Een brullend beest, een langs zoevende speer en een kreet.. © Britt Somers

Door Britt Somers

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Britt Somers’s story.