Upwork, İlk İş Deneyimim — İş Arama Yöntemleri

Burak Özkan
6 min readAug 6, 2020

--

Geçtiğimiz yazıda ilk iş deneyimim süresince profilimde nelere dikkat ettiğimi sizlerle paylaşmış ve artık iş başvurularına hazır hale gelmiştik. Bu yazımızda ise iş aramalarında hangi yöntemleri uyguladım onları sizlerle paylaşmak istiyorum.

UpWork profil düzenleme ile ilgili yazıyı okumak isteyenler için

UpWork üzerinden iş teklifi ve iş teslimi ile ilgili yazıyı okumak isteyenler için

Photo by Free To Use Sounds on Unsplash

Kriterlerinizi Belirleyin!

İlk olarak hem kendinizin kriterlerini hem de çalışmak isteyeceğiniz projenin ve müşteri profillerinin kriterlerini belirlemeniz. Bu kriterleri belirlerken kendinize bazı sorular sormanız lazım ve bu soruların cevaplarına göre UpWork’de ilerlerseniz hem yaptığınız işten keyif alır, hem kendinizi daha mutlu hisseder hem de eğer çalışıyorsanız mevcut işinizi aksatmamış olursunuz.

Motivasyonunuz Nedir?

Herkesin iş yapma motivasyonu farklı olabiliyor. Kimisi para kazanmak için, kimisi ek gelir olması için, kimisi de farklı kişiler, kültürler, sektörler, teknolojiler görmek için bulunabiliyor. Bunların hepsi kendi içinde haklı ve geçerli sebepler. Bu sorunun cevabı iş seçerken en önemli kriteriniz olacaktır.

Örneğin; Delphi ile geliştirilmiş bir desktop uygulamasında bug-fix yapılması isteniyor ve saatlik ücreti de 50$. Böyle bir iş sizin için uygun mu?

Motivasyonunuz para kazanmaksa gayet ideal bir iş ama yeni teknolojileri öğrenip, onlar üzerinde tecrübe kazanmak istiyorsanız bu iş kesinlikle sizin için uygun değil.

Kısaca motivasyonunuzu belirleyin ve iş kriterlerinizi ona göre belirleyin. Benim motivasyonum kendi alanımda yeni teknolojileri tecrübe edebileceğim, farklı çalışma disiplinine sahip kişiler tanıyabileceğim bir ortam da bulunmaktı.

Haftada Kaç Saat Çalışabileceksiniz?

İş ilanlarına baktığınızda sadece proje bazlı yada kısa sürecek projeler değil, uzun soluklu 6–12 aylık kontratlı işler de bulabileceğiniz ilanlar mevcut. Bu durumlar için sizin uygunluğunuz nedir? Mevcutta bir işiniz var mı? Yoksa tamamen freelance olarak mı çalışacaksınız? Bu durumda iş ilanlarını değerlendirirken önemli olacaktır.

Ben burası için hafta’da 30 saatten az seçeneğini seçtim. Mevcutta bir işim olduğu için oradaki yoğunluğuma göre bazı ayları çalışmadan geçirebilirim.

Ne Tür Projelerde Çalışacaksınız?

UpWork’de 1–2 saat içinde teslim edebileceğiniz basit bug-fix işleri de var, uçtan uca hastane randevu sistemi geliştirebileceğiniz büyük projeler de mevcut.

Uzun soluklu projeler sabır ve motivasyon gerektiriyor eğer hem sistemin çalışma şekline hem de birazcık gelir ederek motivasyonunuzu kaybetmek istemiyorsanız küçük maksimum 1–2 haftada teslim edeceğiniz işleri almanızı öneririm.

Unutmayın ilk baştaki amacınız 5 yıldız ve iş tamamlama. Ne kadar çok olumlu feedback sizin profilinizi o kadar güçlendirecektir.

Kendi kriterlerimizi belirledik, şimdi gelin UpWork üzerinden bu kriterlere uygun işlere bakalım.

UpWork Filtrelerinizi Belirleyin

Bir önceki kısımda konuştuğumuz kriterlerinize göre UpWork’de aradığınız iş türlerinizi belirleyebilirsiniz.

Burada mümkün olduğunca az filtre koymaya çalışın, çünkü ilanı veren kişilerde bazen doğru giremeyebiliyor.

Önerim

  • UpWork size istediğiniz kadar filtrelenmiş ilanları kaydetme seçeneği sunuyor. Bu yüzden bir tane sadece “Category” kısmını filtreleyip o şekilde ilanı kaydedin. Bir tane de ideal filtrelerinizi (Number of proposal, Client Budget, Project Length, vs) girip o şekilde kaydedin.
Kayıtlı aramalarım

Benim kayıtlı aramalarım bu şekilde. Genelde “Only category filtered” kısımlarına bakarak gidiyorum. Atlamamak için de diğer kelime ve kategoriler için de göz gezdirdiğim oluyor.

  • Keyword mümkünse kullanmayın. UpWork’un arama kısmının çok sağlıklı çalıştığına inanmıyorum. Bir ilanın içinde geçen kelimeyi aratmama rağmen o ilanı sonuçlarda görememiştim. O yüzden mümkünse keyword kullanmayın.

Hangi İlanlara Başvurmalıyım? İlanları Nasıl Seçmeliyim?

İlanlarımızı filtreledik ve karışımıza bir sürü iş ilanı çıktı. Burada hepsini tek tek incelemeye kalkarsak gün yetmez, o yüzden ben size kendi tercih ettiğim yöntemi söylüyorum.

Başlıkları Okuyun

Bir çok ilan kullanacağı teknolojiyi, aradığı kişiyi ilanın başlığında zaten belirtiyor.

Örneğin yukarıdaki ilanların hiçbir benim için uygun değil çünkü ben Microsoft teknoloji stack’i (C#, .net Core, Azure, vs) ile çalışmak istiyorum. Bu yüzden yukarıdaki üç ilanın detaylarına hiç bakmıyorum bile.

İlanın Yayınlanma Süresi

UpWork’de “büyük balık” değil “hızlı balık” kazanıyor. O yüzden size tavsiyem, en geç 3–4 saatlik ilanlara başvurun ve mümkünse teklif sayısı 10'dan az olsun. Bu iki kritere de ilanların özetinde bakabiliyorsunuz.

Örneğin yukarıdaki ilan benim için detaylarına bakmaya uygun bir ilan;

  • İlan başlığında bildiğim ve kullanmak istediğim bir teknoloji var; SignalR.
  • İlanın etiket kısmındaki teknoloji de bana uyuyor; ASP.NET Core, C#, Web Application.
  • Henüz 27 dk. önce ilan yayınlanmış
  • 5'den az sayıda bu ilana teklif verilmiş.

Bu kriterler benim için ilanın detaylarına bakmaya yeterli. Peki bu ilanın detayları nasıl?

İlanın detaylarına girdiğinizde iş ilanı veren kişi bazı kriterler belirlemiş ve buna ben uygun değilim;

  • En az 1000$ kazanmış olması, İş tamamlama oranı en az %80 ve “Rising Talent” olmak.
  • Ayrıca ilan sahibi teklifi verirken cevaplamamızı istediği iki sorusu var. (Bu kısmı bir sonraki seride anlatacağım)
  • Uzman seviyesinde bir aday arıyorlar
  • Ayrıca bu ilana başvurmak içinde ilan sahibi 6 tane “connection” istiyor.

UpWork Connection Nedir? Upwork iş verenleri ve sistemi verimli kullanmak için “connection” sistemini geliştirmiş. İlanlara başvurmak için kontöre ihtiyacınız var. Bu kontör ücretleri 10 tanesi 1.5$. Bunlardan satın alarak teklifte bulunabiliyorsunuz.

Kriterlere uymuyorsanız genel de eliyorlar ama çok erkenden teklif verirseniz ve bu durumunuzu güzelce izah edebilirseniz bir ihtimal size dönebiliyorlar.

Çok fazla küçük işler almayın

İlk başlarda referans olsun, iş bitirmiş gözükmek için ufak 5–10$’lık işlere çok bulaşmanızı çok önermiyorlar çünkü sonrasında tekrar yukarılara, yüksek rakamlara çıkmak zor oluyor.

İlanları Takip Etmek İçin Neler Yapılmalı?

  • UpWork size kaydettiğiniz ilanları RSS olarak sunuyor; RSS adresinizi bir mobil uygulama veya web üzerinden takip edebilirsiniz. Ben genelde kendi sitesi veya mobil uygulaması üzerinden ilanları takip ediyorum. Kendi müsaitliğinize göre sıklık süresini azaltabilirsiniz, zaten saatte ortalama 30–40 ilan yayınlanıyor bunları 5–10 dk. gezip eleyebiliyorsunuz. Bir nevi Twitter akışı gibi düşünebilirsiniz :)
  • UpWork mobil uygulamasını telefonunuza yüklemenizi öneririm. Mobil uygulama hem iş yaparken müşterinizle iletişimi sürdürmenize yarayacak, hem de kaydettiğiniz ilanları mobil uygulama üzerinden de takip edebileceksiniz.

Bu İlanları Direkt Eleyin

  • 3–4 saati geçmiş ilanlar (eğer 5'den az teklif varsa yine değerlendirilebilirsiniz ama çok bulaşmayın),
  • Client birileriyle “interview” yapıyorsa,
  • Client birilerini ilan için davet ettiyse,
  • Belirlenen kriterleri karşılayamıyorsanız,
  • İçeriği düzgünce belirtilmemiş ilanlar

“Abi bana bir site lazım Facebook gibi ama daha güzeli” bunun ilana dönüşmüş hali

“Bir iş var çok güzel para kazanacağız, var mısın? yok musun?” bkz;

Profilimizi hazırladık, ilanlarımızı filtreden geçirdik ve artık ilanlarına başvuru için hazırız :) En çok vakit alan ve dikkat etmemiz gereken yer iş başvurusu. Profilimizi bir kere hazırlıyoruz, iş arama’da aynı şekilde zamanla pratik ve hız kazanıyoruz ama teklif verme her iş için ayrı ayrı ve özenerek yapmamız lazım. Bir sonraki yazıda ilk işimi alırken teklif aşamasında neler yaptım onlardan bahsedeceğim.

NOT: Bunlar sadece benim ilk işimde gözlemlediğim durumlar, çok daha tecrübeli arkadaşlar kendi görüşlerini yorum olarak paylaşırsa çok faydalı olur.

Görüşmek üzere :)

--

--

Burak Özkan

Computer Engineer • Azure Certified Software Architect • #IoT #startup #game #technology #developer #mobile #blogger