Upwork, İlk İş Deneyimim — İş Teklifi, Müşteri İletişimi ve İş Teslimi

Burak Özkan
5 min readAug 7, 2020

--

UpWork’de işin en zorlu ve zahmetli kısmına; işlere teklif verme kısmına geldik, bu aşamaya gelene kadar önce profilimizi hazırladık, ardından kendi hedeflerimize göre iş arama yöntemlerimizi belirledik. Bu kısımları görmediyseniz aşağıdaki linklerden ilgili yazıları okumanızı öneririm.

Photo by Jose Antonio Gallego Vázquez on Unsplash

İş Teklifi Verme

İşlere teklif verirken dikkat etmeniz gereken bir kaç nokta var. Şunu unutmayın ki; müşterileriniz profilinizden önce verdiğiniz teklife bakacak. Yani iyi bir profil sizin için tamamlayıcı olacaktır ama iyi bir teklif sizinle alakalı karar verme noktasındaki en önemli etken olacaktır.

Ön Yazı (Cover Letter)

Bununla ilgili internette yüzlerce örnek “cover letter” örneği bulabilirsiniz. Burada tek dikkat etmeniz gereken mümkün mertebe her iş için ayrı bir “cover letter” yazmanız. Bazı ilanlarda aşağıdaki gibi örnek cümlelere denk geldim.

Burada aklıma şu soru geldi; acaba UpWork ilanlarına baş vuran bir bot falan mı var? :)

Elbetteki her iş ilanı için her bir “cover letter” çok fazla zaman kaybı, benim izlediğim yöntem o ilana yönelik bazı “place holder” alanlar bırakmak. Örneğin ilanın başlığı gibi;

I read with interest your posting for [İLANIN BAŞLIĞI]

Ardından varsa ilana uygun örnek uygulamalarınız, 3–4 cümle orada yaptıklarınızı, kullandığınız teknolojileri onları yazın tamamdır.

Çözüm Öneriniz

Unutmayın ki ilk işimizi alıyoruz ve kendimizi göstermeliyiz, karşı tarafa ne kadar çok bilgi verirseniz kendini o kadar çok güvende ve sizin işi yapabileceğinize inanır. İşin büyüklüğüne göre karşı tarafa özel bir kaç çalışma yapabilirsiniz.

Ben verdiğim teklifin birinde, karşı tarafın isteğine denk düşen, daha önce yaptığım bir işi değiştirdim ve gönderdim. Çok kısa sürede dönüş olmuştu.

Müşteri Sorularını Cevaplama

Müşteriler ilanlarını yayınlarken bazı sorulara cevap vermenizi bekliyorlar.

Cevaplamanız gereken bazı sorular

İşte bu sorularda coşa bildiğiniz kadar coşun. Coşmaktan kastım 10 sayfa yazı yazmanız değil. Anladığınız kısımları yazın, hangi teknolojileri kullanacaksınız, projeyi nasıl teslim edeceksiniz, hangi yaklaşımı kullanacaksınız, sizin açınızdan eksik olan kısımlar varsa bunu muhakkak SORUN.

Soru Sorun!!!

Soru sormaktan çekinmeyin, ne kadar çok soru sorarsanız karşı taraf işe olan ilginizi ve düşündüğünüzü anlayacaktır. Elbette çok temel sorulardan bahsetmiyorum ama belirsiz en ufak kısmı bile sorun.

Fiyatınızı Belirleyin

İlk yazımda belirttiğim gibi bu kısım tamamen sizinle alakalı fakat şunu unutmayın eğer müşterinin bütçesiyle çok fazla fiyat farkınız yoksa sizinle pazarlık yapacaktır. “10$ demişsin ama bütçem 6$ senin için uygun mu?” gibi bir cevapla gelecektir. Siz yeter ki teklifinizi düzgün hazırlayın.

Motivasyonunuzu Kaybetmeyin!!!

Bazen tüm herşeyi mükemmel yapsanız bile “bir sebepten” iş veren başka biriyle çalışmak isteyebilir. Bazı işleri direkt biri için açılmış olabilir, açtığı ilan için başka bir yazılımcıyı davet edebilir, ilanına kriter koymamıştır ama kendisinin belirlediği kriterler vardır, vs. Sakın motivasyonunuzu düşürmeyin, okuduklarımdan anladığım ilk işinizi almak en zoru. İlk işinizi alana kadar sabredin ve elinizden gelenin en iyisini yapıp, bekleyin.

Her iş teklifi için bu kadar efor fazla değil mi?

Evet fazla bu yüzden fiyatınızı, maliyetinizi hesaplarken burada harcadığınız eforları da gider kalemine yazmalısınız. Çok uzmanı değilim ama bunlara “Pre-Sales Activity” deniliyor. Aslında sizin işinizin maliyeti sadece o işin geliştirilmesini kapsamamalı, bu işleri alırken harcadığınız teklif eforunu, UpWork connection maliyeti gibi giderleri de kapsamalı.

Tekrar hatırlatmakta fayda var; ilk iş burada çok yüksek bir bariyer ve bazı fedakarlıklar gerekiyor.

İş Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diyelim ki uygun bir iş buldunuz, teklif verdiniz ve kontratınızı imzaladınız. Öncelikle hayırlı olsun :) Güzelce bir kutlayın ve şimdi 5 yıldızlı güzel bir “feedback” almak için çalışmaya hazırlanın. Bu konuda da değinmek istediğim bir kaç nokta var.

Erişilebilir Olun

UpWork mobil uygulamasını kurun ve müşterinizin sorularına cevap vermeye çalışın. Elbette sizi 24 saat esir almasına müsade etmeyin ama iletişim kanalınızı sürekli açık tutun. Diyelim ki dışarıdasınız ve sorusuna cevap veremeyeceksiniz. Bunu o anda kendisine söyleyin, hiç cevap alamamaktansa ne zaman cevap alacağını bilmesi önemli.

Esnek Olun

Bunu sürekli söyleyeceğim, bu ilk işimiz ve feedback önemli. Bu yüzden ufak tefek değişiklikler, revizyonlar için “bunu konuşmamıştık, kapsamda yoktu” gibi cümlelerden kaçının. Kısacası biraz “nazı kaprisi” bırakın, elbetteki sizden kapsamda olmayan bir mobil uygulamayı da yaptırmaya çalışıyorsa bunu kabul etmeyin ama bir tane API endpoint entegre etmek istiyorsa onu da yapın. Biraz esnek olmak size ileride olumlu geri bildirim olarak dönecektir.

Proaktif Olun

Sizin eksik olarak gördüğünüz ama karşı tarafın görmediği konularda mutlaka öneriler de bulunun.

Çalışma Saatlerinizi Kayıt Edin

Bir kere çalıştığım ve çalışmaktan hiç keyif almadığım saatlik çalışma yöntemi için iki farklı yöntem var;

  • İş veren haftada kaç saat girebileceğinize karar veriyor ve siz manuel olarak sadece çalıştığınız saati girebiliyorsunuz. Örn. siz iş verenle haftada 20 saatlik bir çalışma için anlaştınız ve siz bunu 5 gün, 4 saat olacak şekilde girebiliyorsunuz. Müşteriniz için bu çalışma yöntemi uygunsa tek yapmanız gereken çalıştığınız saati ve kısaca ne üzerinde çalıştığınızı belirtmek.
  • “UpWork Tracker” uygulaması üzerinden saatleri girmeniz. Benim sinirimi bozan, gerildiğim bir çalışma şekli. Çalıştığınız süre boyunca arka tarafta çalışan ufak bir program kuruyorsunuz. Uygulama sizin mouse, klavye etkinliğinizi ölçüyor, aynı zamanda aralıklı şekilde ekran görüntüsü alıyor. Ara verdiğiniz zamanlarda uygulamayı kapatı, çalıştığınız da açmanız gerekiyor. Kimileri bu yönteme alışık ve sorun etmiyor ama benim hiç alışık olmadığım bir yöntem olduğu için sevemedim :)
Photo by Austin Distel on Unsplash

Demo ve İş Teslimi

Uzun bir sürecin sonuna geldik, profilimizi hazırladık, iş ilanlarından bize uygun olanları seçtik, bazılarına teklif verdik, sonrasında müşteri ile kısa bir görüşme yapıp bir kontrat üzerinde anlaştık ve en nihayetinde işimizi teslim ettik. Bence güzel bir kutlamayı hak ettik :)

İş teslim ettikten sonra kesinlikle ve kesinlikle feedback İSTEYİN. Karşı taraf belki 5 yıldız verip geçecektir ama kendisinden bir iki cümle yazmasını muhakkak isteyin…

Üç parça halinde yazdığım yazı benim için ortalama 8 günlük bir süreç oldu

Umarım sizleri yanlış yönlendirmemiş ve kariyeriniz için ufak da olsa bir katkı sunabilmişimdir. :)

Konuyla ilgili eksik kalan veya yanlış olduğunu düşündüğünüz bir kısım varsa lütfen yorum olarak belirtin. Bu benim sadece 10 günlük ve 1 iş için edindiğim tecrübe/gözlemlerim.

--

--

Burak Özkan

Computer Engineer • Azure Certified Software Architect • #IoT #startup #game #technology #developer #mobile #blogger