Оновлений список ввідних тредів (переклад, Каміль Галеєв, 11.09.2022 — оновлено 19.01.2023)

Віталій Шукач
5 min readOct 30, 2022

--

Цей допис — переклад треду від Каміля Галеєва, російського та американського незалежного дослідника і журналіста, (волзького) татарина. Останнім часом основне, про що Каміль пише — про те, як і чому Росії гаплик. Тому я вирішив перекласти деякі його матеріали з англійської на українську.

Час оновити список ввідних тредів.

1. На 27 лютого я зробив висновок, що Росія програє цю війну. Російське військо переоцінили, українське — недооцінили, а політичні цілі Росії — неправильно зрозуміли. Планувалось умиротворення в стилі 1968 року.

2. Економіка авокадо: чому Росія нездатна будь-що виробляти?

Рівень складності галузі промисловості має від'ємну кореляцію з рангом в російській ієрархії груп інтересів, що її контролюють. Чим більш мафіозні, чим більш панівні, тим простіша галузь промисловості.

3. Російська військова промисловість цілком залежить від технологічного імпорту з Заходу, а не з Китаю. Поки Кремль закривав очі на тих, хто імпортував європейське устаткування й удавав, що воно російське, він же саджав тих, хто намагався робити те саме з китайським.

4. Росія, перш за все, є експортером природних копалин. Це створило дві проблеми. По-перше, родовища дешевих у видобутку ресурсів вичерпуються. По-друге, вона не може компенсувати втрати західних ринків Китаєм. Це просто не відбивається.

5. Криза та Ювілей

Росія впадає в глибоку кризу. Це було помітно до війни, але тепер рідко пришвидшується. А кожна велика криза приносить потужний перерозподіл влади, власності та статусу. Бо криза по суті є Ювілеєм.

6. Стисле знайомство з Чечнею

7. Як зламати систему. Про процедурність бюрократії, а відтак — держави тощо.

8. Владислав Сурков та сходження Путіна до влади

9. Сталінська індустріалізація. Здебільшого засновано на дослідженні Соні Мельникової-Райх, котре я наполегливо раджу.

10. Мотивація Z-війни — не “безпека”, не “альянси” і навіть не політична належність. Це потреба викорінити неправильні культурні меми й насадити правильні. Саме тому війна має широку народну підтримку і тому росіяни так легко на неї погодилися.

11. Парламентаризм у Росії. Те, що слід знати про Комуністичну партію (TL;DR комуністи = російські республіканці)

12. TDZ Turn -> КР Пром -> Красмаш

Тематичне дослідження ланцюжків постачання російської промисловості виробництва систем доставлення ядерної зброї. Красмаш — єдиний (*) завод з виробництва рідиннопаливних ракет в Росії.

(*) Можливо, МААЗ теж їх виробляє, але про це розповім згодом.

13. Княже місто

Москва — місто, збудоване навколо княжого двору, що живе з витрат князя. Її процвітання є наслідком її центрального статусу в імперській системі. Москву унікально дорого годувати. Саме тому колонії — такі злиденні.

14. Чому масова мобілізація в Росії не спрацює?

TL;DR Масова мобілізація в совітському стилі вимагає дорогої інфраструктури та кадрів, що підтримуються навіть у мирний час, просто на всяк випадок. У постсовітську епоху ці неефективні витрати порізали.

15. Ілон Маск

Інноватори створюють добробут. І все ж, вони тепличні квіти, котрі цвітуть лише в дуже безпечних суспільствах. Вони процвітають, тому що віддали свою безпеку на аутсорс. Якщо інноватори цього не розуміють, то ігноруйте їх думку щодо безпеки та міжнародної політики.

16. Падіння Казані

…або деескалація: межі застосовності

17. Убогість реалізму

Про помилки й інтелектуальну нечесність Міршаймерового аналізу, котрий допомагає в легітимізації політики потурання.

18. Національне розлучення

Кожна невдача росіян в Україні збільшує шанс краху імперії. І все ж, суперечки про розпад Росії здебільшого засновані на вілсонівській аксіомі (етнолінгвістичні відмінності -> націєтворення). Але це працює не так.

19. Національне розлучення: питання й відповіді

Є важливе помилкове уявлення про те, що Росія “на 77% російська”. Такий погляд є помилковим, адже він ігнорує:

  1. Масову підробку переписів
  2. Придушення регіональних “російських” ідентичностей
  3. Те, що етнічний баланс залежить від етнічної ієрархії

20. Алексій Навальний

TL;DR Розпочав незалежну політичну кар'єру з пропаганди ненависті. Неодноразово підтверджував, що його ультранаціоналістична платформа — не змінилася, ніколи не просив вибачення (окрім як за кілька випадків лайки). Отримує ретельне відбілювання з боку московських та західних ЗМІ.

21. Дезінтеграція Росії — вірогідний сценарій

TL;DR Це не про те, що якісь мультяшні борці з режимом візьмуться до зброї. Це про те, що грошовиті групи інтересів, інтегровані з попереднім режимом, вирішать, що:

а) Ціна сильно перевищує зиск

б) жодні “лікарі” з Москви не приїдуть

Якщо вам сподобався переклад — підписуйтеся на мене на Medium та в Telegram, також можете підписатися на російськомовний Telegram Каміля Галеєва.

--

--