#2 Javascript Ortamımızı Hazırlıyoruz

Betül Uzun
4 min readJan 7, 2020

--

Anladığım Kadarıyla Javascript Yazı Dizisi

Photo by Farrel Nobel on Unsplash (Güzel Ortam)

Bir önceki yazımda Javascript’e küçük bir giriş yaptık. Şimdi biraz daha giriş yapalım. Sonra da girişin sonucunu yazdıktan sonra girişle alakalı notları paylşakdmaljfpsjglkmdlg… Şaka yaptım.

Javascript yazmaya başlamadan önce kaynaklara, editörlere, araçlara bir göz atacağız. Bir kaçını biliyor ve kullanıyorum ancak bir kısmı ile yeni tanışıyorum. İçeride iyi eğlenceler.

Rehberlerimiz

Harry Potter’ın Dumbledore’a, Sirius’a, Snape’e ne kadar ihtiyacı varsa bizim de güvenilir ve güncel Javascript rehberlerine ihtiyacımız var. Şöyle ki:

#1 The Ecma-262 Specification

Bu doküman son sürüm Javascript hakkında en detaylı bilgiye sahip. Biraz anlaması zor ancak daha güvenilir yazılana kadar en güveniliri bu. Her sene yenileniyor, bu sebeple hep güncel.

Benim başvurduğum bir kaynak değildi ama sevdiğim sanatçının yeni albümünü heyecanla bekler gibi yeni sürüm yazılarını artık burada bekleyeceğim.

#2 MDN (Mozilla) Javascript Reference

Bu Javascript’le alakalı bir şeyi google’da arattığımız zaman ilk üçte bu arkadaş çıkar. (İlk sıra tabi ki stackowerflow)

Burada bilgiye ulaşabildiğimiz gibi örneklerle de daha iyi anlıyoruz.

#3 W3Schools

Basit örnekleri, egzersizleri ve açıklamalarıyla Javascript’in temellerini bu kaynakla atabilirsiniz.

#4 MSDN (Mozilla) Javascript Reference

Microsoft’un baş belası Internet Explorer’a özel Javascript durumlarını öğrenmek için bu kaynağı kullanabilirsiniz. (Ya da IE’nin kullanımdan kalkması için dua da edebilirsiniz.)

Not: Türkçe kaynak paylaşmadığımı fark ettim. Yorumlarda paylaşırsanız ben de yazıma ekleyebilirim. (Teşekkürler)

Kod Editörleri

En çok vakit geçirdiğimiz, aile ve arkadaşlarımızdan daha çok gördüğümüz, sevgilimiz/eşimizden daha çok bakıştığımız editörler… İhtiyaçlarımızı karşılayan iyi bir tane seçmek hayati önem taşıyor. Peki nasıl seçeceğiz? Deneyerek dostum deneyerek.

İki türlü editör tipimiz var: IDE ( Integrated Development Environment) ve Text Editör. Text Editörler dosyalarımızı editlemek ve kodlarımızı renklendirmek için var. IDE’lerin işi bundan biraz daha fazlası.

  • Projenin hepsini yükler.
  • Dosyalar arasındaki yönlendirmelerde iyidir.
  • Tüm projeyi dikkate alarak kod tamamlama (autocomplete) yapar.
  • Versiyonlama sistemlerine entegre olur. (git vs. — bu da ayrı bir hikaye)
  • Test yazarsın (için yana yana).

Çok konuştuk, örneklere geçelim.

#1. Visual Studio Code

Tüm platformlarda çalışan (cross-platform) bir rockstar diyebiliriz. Aynı zamanda ücretsiz! Ben bunu kullanıyorum. Çok güzel. Söyleyeceklerim bu kadar.

#2. Webstorm

Tam anlamıyla bir Javascript IDE’si olduğu ve herkesin övgülerler bahsettiği bir editör. Daha önce kullanmadığım için yorum yapamıyorum. Kullanmak için bir miktar ücret ödemeniz gerektiğini de söylemek isterim.

#3. Atom

Atom bir text editör. Kullandım. Güzel günlerdi. Birçok projeden sonra donmaya başlayınca yollarımızı ayırma kararı aldım. Ama güzeldir.

#4. Sublime Text

No.

#5. Notepadd++

Yanlışlıkla açtığımızda her zaman oradadır. Vefakar bir editör diyebiliriz.

#6. Vim

Seneye 30 yaşına girecek olan editör. Vazgeçemeyeni de mevcut, ‘abi çıkın artık şundan’ diyeni de. Sitesinden inceleyebilir ya da ekşi yorumlarını okuyarak daha çok fikir sahibi olabilirsiniz.

Geliştirici Konsolu (Developer Console)

Türkçe’ye çevirince anlamakta zorlandığım bir başlık oldu.

Test uzmanı arkadaşımız projede çalışmayan bir şey bulur ve size bunda bahseder. İlk yaptığım şey sihirli bir tuş olan ‘F12’ ye basmaktır. Şanslıysanız hatanın ana sebebi ya da dolaylı sebebi konsolda yazar. Şanslı değilseniz, şanslı değilsinizdir. (Mac için Cmd + Opt + J ‘ye basmak gerekiyormuş. — Tamam Mac tamam anladık, en farklı sensin. — )

Chrome, Firefox, Edge genel olarak aynı tarzda. Safari için ayarlardan geliştirici menüsünü aktifleştirmeniz gerekmektedir.

Kaynaklarımızı öğrendik, editörümüzü belirledik, web programcılarının gizli mahseni olan konsoldan haberdar olduğumuza göre artık hazırız!

Bir sonraki yazıda Javascript yazmaya başlıyoruz ve “Helloğğ. Hıw ır yu? Tıksim.” diyoruz. (bknz. https://www.youtube.com/watch?v=ndLG14UZwO8)

Yazıda eksik, gedik, fazlalık, gereksizlik ne varsa yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Kaynak

javascript.info

Anladığım Kadarıyla Javascript Serisinin ilk yazısı:

--

--