“Proje Manifestosu ile dilinizde tüyler bitmesin!”
Hayatın bir çok anında hissedilen bir duygudur anlaşılamamak. Zaman zaman hepimizin yaşadığı, genellikle karşı taraf kaynaklı olduğunu düşündüğümüz buruk ve bazen de egosal (Pehh, beni kimse anlıyamıyor zaten) bir duygu hali. Evet bazı fikirleri, düşünceleri anlatmak zordur. Bir şarkının melodisiz yada bir tasarımın görselli olmadan anlaşılması zordur. Eğer anlatmak istedikleriniz kelimeler ile ifade edilebiliyor ama halen anlaşılamıyorsa bu durumunda sorun sizde olabilir. Acaba anlaşılamayan yerine anlatamayan mısınız?
Katıldığım bir çok girişim zirvesinde taze ve genç girişimcilerin girişimlerini dinleme fırsatı buluyorum. Sadece dinlemek genelde yeterli olmuyor. Zaman zaman girişimleri anlamak için fikir yürütmek, hayal kurmak…
“Japonlar İle Sorun Sebep Yolculuğu”
“5 neden?” yöntemi belirli bir sorunun altında yatan neden sonuç ilişkilerini araştırmak için kullanılan yinelemeli bir soru sorma tekniği. Teknik Toyota Motor Endüstrilerinin kurucusu ve “Japon Mucitlerin Kralı” olarak tanımlanan Sakichi Toyoda tarafından icat edilmiş.
Şimdi sizin de aklınıza firma adınının neden soyadı olan “Toyoda” yerine “Toyota” koyulmuş sorusu takılmış olabilir. Bu konuyu araştırdığımda bir kaç sebebin belirtildiğini gördüm. Öncelikli sebeplerden biri “t” harfinin bir çok dilde vurgulanmasının “d” harfine göre daha kolay olması. Diğer öncelikli sebep ise Japonca’da (katakana) “t” ile yazılırken 10 fırça darbesi, vuruş yerine 8 vuruş ile yazımın tamamlanması. Japonlar için…
“Projelerde Kontrolsüz Beyin Işıması”
İş hayatına ilk başladığımız zamanlar aynı zamanda İnternet’in de ülkemizde yeni yeni yaygınlaşmaya başladığı zamanlardı. Bir web sitesi yapma fikri herkesin içindeydi. O zamanlarda yapılmak istenen sitelerin toplantılarında neredeyse hepsinde şöyle diyaloglar geçiyordu.
İnsanoğlunun hayal gücü çok kuvvetli. Yeni bir konu ile ilgili yaratıcılığı sınırsız noktalara varabiliyor. Bir de konunun heyecanı ile coşmuş, bilgi cahili olursa…
“Aslında o iş o sürede bitmez, bunu sen de biliyorsun”
Bir projenin ne kadar sürede tamamlanacağını hesaplamak için projeyi mantıksal parçalara bölerek her bir bölümün ne kadar sürede tamamlanacağını öngörmeye çalışırız . “İş 1 bu kadar sürecek”, “İş 2 de bu kadar sürer”, “İş 3 de sürse sürse bu kadar sürer” şeklinde. Sorun şu ki aslında “İş 1” hiçbir zaman o kadar sürmez. Dolasıyla birbirine bağlı diğer işler de aksamaya başlar. Siz de ya belirlediğiniz zamana uymak için daha çok çalışarak aynı işi daha kısa sürede yapmaya çalışırsınız yada ek süre istersiniz. Bu sırada yanıtlanması gereken e-postalar, diğer işler de…
“Bu yazı yeni gelin heyecanlı geliştirici girişimcilere adanmıştır.”
Yeni Gelin Heyecanlı Geliştiriciler İçin Girişim Tavsiyeleri:
İnsanlar için yeni bir şey üretmek, bir şeyler tasarlamak hep heyecan verici olmuştur. Daha tek basamaklı yaşlarımızda kumsallarda inşa ettiğimiz kumdan kaleler, mutfakta çocuklar için tehlikeli ve kullanımı yasaklanmış araçlara erişim, yaşımız geldiğinde pişirilen şekilsiz tatsız kekler…
Geliştiriciler konu olduğunda yeni bir şey üretmenin, tasarlamanın heyecanı biraz daha farklı bir hale gelebiliyor. Şu API ile yaparım zaten uzun zamandır da kullanmak istiyordum, şunun üstünde koşturup şu framework ile de yaptım mı harika olur, yürür bu girişim! Acaba gerçekte de böyle mi? Genellikle “Neden?”, “Kimin için?”…
Co-Founder: http://ganipara.com | Podcast: http://kayitbasladi.com | Developer/Mechanical Engineer | Ankara