#girisimciyenotlar

Burak Buyukdemir
9 min readMar 30, 2018

--

Başvuru sırasında pazarın toplam büyüklüğü sorusuna 100 birim diyip yatırım için 20 birim istemeyin. İkisinden birisi yanlıştır.

Başvuru sırasında rakibimiz yok, rakiplerimiz kötü yapıyor, biz daha iyiyiz demeyin. Rakiplerinizi saydamlıkla açıklayın ve neyi farklı yaptığınızı anlatın.

Girişiminizi 7 kelimede, 100 kelimede veya 300 kelimede açıklayabilirsiniz. Bu mümkün. Sizden 6 kelime de kimse finansal raporunuzu beklemiyor.

‘Çözdüğünüz problemi tanımlayınız’ sorusuna müşterinin ne sorunu var bunu tanımlayın. Siz nasıl çözüyorsunuz bunu anlatın. İş modeliniz sorulmuyor. Problem nedir onu anlatın

Doğrudan ve dolaylı rakipleriniz vardır. Şu anda sizin hizmet / ürününüzün aynısı olmayabilir ancak müşteriler sorunlarını mutlaka bir şekilde çözüyorlardır. Unutmayın Yemeksepeti rakibi olarak telefonu görüyordu.

Burak Buyukdemir

Eğer birden fazla kurucu varsa lütfen tüm herkesin özgeçmişini ve detaylı bilgilerini başvurunuza ekleyin. Hatta ilk görüşmelere birlikte gidin / yapın.

Fikrinizin çalınacağını düşünüyorsanız hiç bir yere başvurmayın. Hiç bir yatırımcıya hiç bir mentöre hızlandırıcıya gitmeyin çünkü sizin başvurunuzu kabul etmezler. Kimse sizi dinlemez, yardımcı olmaz.

Tüm hayatınızda pozitif olun. Yatırımcı / Mentör görüşmelerinde de pozitif olun, savunma yapmayın, dinleyin. Kimse enerji tüketen, negatif kişilerle zaman geçirmek istemez. Para kazanmak bile önemli değildir. Sakın pasif agresif olmayın

Görüşmelere ekip olarak gidecekseniz hazırlanın. Yatırımcıların soracakları soruları internette bulabilirsiniz. Bunların cevaplarına beraber çalışın, ekip olarak harmoni içinde olun. Yatırımcı görüşmelerinde sakın birbirinizle tartışmayın.

Email atıp ‘Bizimle 1 saat yüz yüze görüşür müsünüz?’ diye sormayın. Bir sorunuz varsa doğrudan sorun. Toplantı yapmak gerekliyse konuşulacak 3 toplantı başlığını mutlaka paylaşın, mutlaka toplantınızın ajandası olsun.

Emailde cevaplanabilecek sorular için yüz yüze toplantı istemeyin. 1 saatlik toplantı aslında ‘toplantıya katılan kişi x 1 saattir’. 5 kişi katılıyorsa 5 iş saat maliyeti vardır. Emailde cevaplayanın 5 dk. sını alabilir.

Mükemmel iyinin düşmanıdır. Girişiminizin hayalinizdeki gibi olduktan sonra açmayı beklemeyin. Utanmayın ilk versiyonu hemen yayınlayın. Başladıktan sonra her gün geliştirin.

Başladığınızda herşeyin mükemmel olacağını sanmayın. Başarı, belli bir açıyla doğrusal olarak yükselen bir çizgi değildir. Bu bir yolculuktur. Başarısızlıklar dolu taşların üzerine basarak nehirin karşısına geçeceğinizi unutmayın.

Başarısızlıklardan korkmayın. Tarlanın ortasındaki korkuluklara benzerler, kuşlar korkarlar ama gerçekte korkmak için hiç bir sebep yoktur.

Bu yolculuk sırasında karşınıza hayal edemeyeceğiniz zorluklar çıkacaktır. Asla vazgeçmeyin. Başarsızlığa uğradınızda tekrar ayağa kalkın ve yolunuza devam edin. Dünya sizin hayal ettiğiniz gibidir. Şimdi başlayın.

Sitenizde info, support, yardim vb eposta adresleri varsa veya iletişim kutusu açmışsanız tüm gelen iletileri okuyun ve cevaplayın. Her ileti önemlidir. İşiniz konusunda en iyi geri beslemeyi buradan alırsınız

Müşteri yardım isteklerini tüm kurucuların her gün okuması ve cevaplaması gerekir. Bu angarya bir iş değildir. İşiniz budur. Müşterinizin ne istediğini ve ürününüz hakkında en değerli bilgiyi bu iletilerden öğrenirsiniz.

Yatırımcıyla / Mentörle olan görüşmelerinizde enerjik olun. Kısık sesle, mıy mıy konuşmayın, tane tane anlatın. İçe dönük bir ruh hali içinde olmayın. 30 dk’lık toplantının sizin gösteri sahneniz olduğunu düşünün.

Yatırımcılara, mentörlere veya iş ortaklarınıza 1 sayfa eposta göndermeyin. Çok kısa içerikle ne istediğinizi anlatın. 3 kısa paragrafta tüm herşeyi anlatabilirsiniz. Tercihen 3 cümlede anlatın Bu yazıya göz gezdirin https://buff.ly/2HjphQr

Yatırımcıya sadece yatırım ararken eposta göndermeyin, size yatırım yapmamış bile olsa düzenli olarak gelişmelerden haberdar edin. Böylece iletişiminizi daha güçlü kılmış olursunuz. Bu yazıya göz atabilirsiniz. https://buff.ly/2F6ixVD

Asla vazgeçmeyin.

Herkesi mentör olarak görmeyin. Girişimcilik için akıl alacaksanız mutlaka damdan düşme tecrübesi olan birisini seçin. Risk alma konusunda çekingen olan birisi sizi yanlış yönlendirebilir. Bir devlet memuru girişimcilik konusuna farklı bakar

Burak Buyukdemir

Erken aşamada yatırımcıları araştırın. Doğru bir yatırımcıdan yatırım alın. Onlara başarı hikayelerini, tecrübelerini ve girişiminize ne katacaklarını sorun. Sadece para için bir yatırımcıya muhtaç olmayın.

Başarı için bir şablon yok. Daha önce başarı yakalamış olan girişimlerde gördüğünüz herşey size uymayabilir. Sektör, zaman, insanlar, makro ekonomi, rekabet, pazar ve diğer tüm değişkenler farklıdır. Kopyalamayın kendi hikayenizi yazın.

Bahane üretmeyin. Sızlanmayın. Ağlamayın. Herşey ters gidiyorsa bunlar için kimseyi suçlamayın ve sebep aramayın. Çözüm odaklı olun. Tutkunuz tüm sorunları çözecek pozitif enerji yaratsın.

Fikirinizin olması sizi hiç bir ŞEY yapmaz. Bunu hayata geçirecek enerjiniz, sabrınız ve sürekliliğiniz yoksa hiçbir ŞEY başaramazsınız. Benim de aklıma gelmişti ben de yapacaktım diye etrafta dedikodu yapar durursunuz.

Bu özellikler siz de var mı? Sebat, Israr, Süreklilik, Devamlılık, İnat, İz Bırakma

(En sevdiğim) Eğer bir yerden mesaj gelmesini bekliyorsanız işte bu ‘O’ mesaj şimdi ‘Başlayın’

Toplam adreslenebilir pazar (TAM). TAM, belirli bir pazarda yılda harcanan tutardır ve işleminizin potansiyel ölçeğini gösterir.

Hizmet adresli pazarı (SAM) — ürününüzün gerçekte ulaşabileceği TAM segmenti. SAM’iniz dahilinde, servis elde edilebilir piyasa (SOM) ne kadar büyük?

Okuma tavsiyesi — Girişimcinin yatırımcı sunumunda neler olmalı http://blog.gust.com/startup-pitch-deck/

Sabırlı olun, hiçbir zaman vazgeçmeyin, sürekli sorgulayın, soru sorun, sorunları çözün, insanları heyecanlandırın, uzun vadeli düşünün, acele etmeyin, kendinize güvenin, kazanmak için başlayın.

Fikir elma gibi kafanıza düşmez. Hergün karşılaştığınız bir sorundur. Siz de ona bir çözüm bulmuşsunuzdur. Aşık olacak bir durum yoktur. Eğer çözümünüz daha fazla kişiye fayda sağlayacaksa önemli bir başlangıç olabilir

Burak Buyukdemir

Eposta gönderdiğiniz kişiyi tanımıyorsanız ‘Sen’ diyerek hitap etmeyin. İletinin sonunda olumlu/olumsuz cevabınızı bekliyoruz yazmayın. İsme özel olmayan anonim email atıp cevap beklemeyin. Sürekli, önceki epostamı aldınız mı diye sormayın.

Eposta gönderdiğiniz kişiyi yüz yüze gördüğünüzde ‘Email atmıştım siz de cevaplamıştınız. Yazıştık Beni hatırladınız mı?’ diye sormayın. 100’lerce email yanıtlıyor olabilir ve epostada fotoğrafınız genellikle olmuyor hatırlamaması çok doğal.

Fikir aşamasından ürün aşamasına geçerken MVP nasıl yapılır? En iyi örneklerinden bir tanesi — I’m Joel Gascoigne, and This Is the Story Behind Buffer http://lifehacker.com/im-joel-gascoigne-and-this-is-the-story-behind-buffer-1446437914?utm_medium=sharefromsite&utm_source=Lifehacker_twitter … via @lifehacker

Bir fikriniz var ve bunun çalınacağını düşünüyorsanız girişimcilik konusunu hiç mi hiç anlamamışsınız demektir, sakın böyle bir durumda yatırımcıya gitmeyin ve fikrinizi hiç kimseye anlatmayın.

Sakın yatırımcıdan NDA imzalamasını beklemeyin. Böyle bir soru sorarsanız sadece o yatırımcı değil hiç kimse sizle görüşmez.

Girişimizi değerlendirirken sakın örnek olarak çok yüksek değerli başka bir ülkenin girişimini göstermeyin. Pazar, müşteri, şartlar ve değişkenler farklıdır.

Fikir aşamasında aile ve arkadaşlar arasından fon topluyorsanız, prototipi yapacak kadar bir yatırım toplayın. Ne fazla ne az, sonra ürün ve satış aşamasına geçecek fonu hedefleyin. İlk seferde tüm yatırımı almaya çalışmayın.

Burak Buyukdemir

Sosyal medyada gezen infografiklerden etkilenmeyin, girişimcilerin hayatları grafiklerde gözüktüğü gibi değil, karşılaştıkları zorlukları bilmeden bir akşamda başarı gelmiş gibi düşünmeyin. Hayat hikayelerini okuyun.

Tüm bildiklerinizi unutup tekrar sıfırdan öğrenebilme yeteneğini kazanın. Son 10 senede iş hayatında yaşananları hiç biri 20 yıl önce yazılan ders kitaplarında yoktu. 300 karakterin üstüne çıkıp bol bol kitap okuyun.

Yeni nesil sadece kitap okurken değil uzun belgesel seyrederken de zorlanıyor 5dk üzerindeki videolara odaklanamıyorlar. Oysa henüz beyine bilgi transferini kablosuz gerçekleştiremedik. Okumak ve seyretmek zorundasınız.

Sürücüsüz araba önümüzdeki 10 yılda nasıl bir standart haline gelecekse ve geri dönüp baktığımızda insanlar neden araba kullanıyormuş diye soracağız. Aynısı girişimcilere yatırım içinde yaşanacak. AI insanların yerine yatırım kararı verecek.

Ekibinizi kurmayı başkasından beklemeyin. Bu sizin kendi filminiz, yönetmeni sizsiniz.

Yatırım almak amaç olamaz. Bu sizi yolculuğunuzda hedefe götürecek yakıt gibidir. Yakıtınız yoksa yürüyün, bisiklete binin, otostop çekin. Yakıt bulmak sizi yolculuğunuzda gideceğiniz yere götürecek tek alternatif değildir.

Burak Buyukdemir

Kimse size yatırım yapmıyorsa onları suçlamayın. Yatırım bulamadığınız için işe başlamadıysanız veya yarıda bıraktıysanız zaten para bulursanız da o işi yapamayacaksınız.

Girişiminizi yaptığınız projelerden birisi olarak tanımlamayın. Bu işi aşk ile yapmıyorsanız, sabah bu heyecanla uyanmıyorsanız ne yapıyorsanız bırakın. Sadece yaptığınız işe odaklanın. İki tavşanı kovalarsanız hiç birini yakalayamazsınız.

‘Bazı insanlar olmasını ister, bazıları olmasını bekler, bazıları ise oldurur.”

(Some people want it to happen, some wish it would happen, others make it happen. Michael Jordan)

Başkalarının beklentilerini, özellikle de olumsuz olanları kabul ederseniz, o zaman sonucu asla değiştiremezsiniz. Micheal Jordan

Girişimini başarıya ulaştırmak için başkalarının onayına, seni motive etmelerine, takdir görmeye ve sürekli itelenmeye ihtiyacın varsa hiç başlamadan bırak olduğu yere.

Bir haftada çalışmak için 24 x 7 = 168 saatiniz var.

Yatırımcı toplantı sonunda iletişimde kalalım diyorsa bu hayır demektir.

Dünya infilak etse duyulan son şey bir uzmanın ‘bu yapılamaz!’ diyen sesi olurdu. Peter Ustinov

Galileo’ya da gülmüşlerdi.

Girişimciler Harry Potter’da oynasaydılar sihirli güçleri süreklilik, ısrar, devamlılık, inat ve iz bırakma olurdu.

Başarı bir algoritmaysa, şans faktörünün katsayısı sizin çalışma zamanınıza ve gücüne bağlıdır. Ne kadar çok çalışırsanız şansınız o kadar artar.

Burak Buyukdemir

Tüm hayatınızda pozitif olun. Yatırımcı / Mentör görüşmelerinde de pozitif olun, savunma yapmayın, dinleyin. Kimse enerji tüketen, negatif kişilerle zaman geçirmek istemez. Para kazanmak bile önemli değildir. Sakın pasif agresif olmayın

Girişiminiz için akıllı ve ölçülebilir hedefler koyun. Ekip olarak kesin ve belirleyici kararlar verin. Hedeflerinizi gerçekleştirmek için hızla eyleme geçin.

Ekip olarak çok işle uğraşarak yoğun ve meşgul görülmeyin. Önemli olan verimliliktir. Üretken olun. Kolaya kaçmayın kendi konfor alanınızın dışına çıkın. İşleri parçalara bölün, kolaylaştırın. Her adımı basitleştirin.

Mutlaka yaptıklarınızı ölçün ve nerede olduğunuzu takip edin. Tüm olaylara pozitif bakmayı öğrenin. Eğitiminize sürekli devam edin. Okuyun, öğrenin ve öğretin. Devamlı gelişme sizi hedefinize daha kolay ulaştıracak.

‘Bu konuda tartışmak istemiyorum hemen test edelim’ mottonuz olsun

Unutmayın tüm mentörlerin, danışmanların ve diğerlerinin fikirlerini dinledikten sonra son kararı siz vereceksiniz. Bu sizin kendi yolunuz olacak. Yürüyeceğiniz yolu kendiniz seçin.

Ürününüzün hazır olmadığını ve açmak için erken olduğunu düşünüyorsanız Amazon’un ilk sayfasına bakın. Mükemmel olmayı beklemeyin ilk versiyonunuzu hızla açın.

Ekip olarak çok işle uğraşarak yoğun ve meşgul görülmeyin. Önemli olan verimliliktir. Üretken olun. Kolaya kaçmayın kendi konfor alanınızın dışına çıkın. İşleri parçalara bölün, kolaylaştırın. Her adımı basitleştirin.

Mükemmel iyinin düşmanıdır. Girişiminiz hayalinizdeki gibi olduktan sonra açmayı beklemeyin ve asla utanmayın. İlk versiyonu hemen yayınlayın. Başladıktan sonra da her gün geliştirin. Başarısız olmaktan korkmayın

Burak Buyukdemir

Sık gelen sorulardan. ‘Melek yatırımcı bulursam hemen işimden ayrılabilirim ve kendi projeme odaklanabilirim.’ Bu hataya düşmeyin! Hiç bir yatırımcı sizin yerinize işinizi yapmaz. Yatırım sihirli değnek değildir.

Sık gelen sorulardan. ‘Melek yatırımcı bulursam hemen işimden ayrılabilirim ve kendi projeme odaklanabilirim.’ Bu hataya düşmeyin! İşinizden ayrılmak için para arıyorsanız kimse yatırım yapmaz. Siz risk almıyorsanız yatırımcı da riske girmez

Ürününüzün hazır olmadığını ve açmak için erken olduğunu düşünüyorsanız Amazon’un ilk sayfasına bakın. Mükemmel olmayı beklemeyin ilk versiyonunuzu hızla açın.

Sık gelen sorulardan. ‘Elimden gelen herşeyi yapıyorum ama bir yere kadar oluyor.’ Bu hataya düşmeyin! Elinden gelenin en iyisi yoktur 0 veya 1 vardır. Yapın!

Eğer denersen, her şey mümkün.

Karşılaştığın engeller, tümsekler, zorluklar, kesikler ve çürükler yolculuğun bir parçası.

Eposta gönderdiğiniz kişiyi tanımıyorsanız ‘Sen’ diyerek hitap etmeyin. İletinin sonunda olumlu/olumsuz cevabınızı bekliyoruz yazmayın. İsme özel olmayan anonim email atıp cevap beklemeyin. Sürekli, önceki epostamı aldınız mı diye sormayın.

Futbol seyrederek, yorum yaparak futbolcu olamazsınız. Yenilen takımı tutmak başarısızlık tecrübesi kazandırmaz. Antrenman yapmadan kaslarınız gelişmez. Ter, göz yaşı yoksa sporcu olamazsınız. Girişimci gibi davranarak girişimci olamazsınız.

Ya tutarsa sendromu: Üst düzey beyaz yakalıların bir fikir bulup, kurucu ortakların işlerinden ayrılmadan şirket kurup, bu girişimin başarılı olacağını sanarak, bir gün işlerinden istifa edecekleri hayaliyle mutsuz ama hergün apartta yaşama durumu

Yeterli desteği alamadım sendromu: Yeni genç girişimcinin bir kişi, kuruluş, şirket veya yatırımcının onu keşfedip elinden tutup çekeceği, önünü açıp, karşılaştığı tüm sorunları çözüp onu başarının kollarına bırakacağı beklentisinin gerçekleşmeme durumu

Fikirin hiç bir önemi yok. İşi gerçekleştirmek, yapmak değerli. Aklımda bir roman fikri var bunu yazacak yazar lazım demek gibi.

Yüzme öğrenmek için mutlaka suya girmeniz gerekli sadece kitap okuyarak, film seyrederek veya başkalarının yüzme tecrübesiyle öğrenemezsiniz.

Girişiminizi kurduğunuz gün şirketinizin değerinin 0 Milyon USD mı yoksa 0 Milyar USD mı olduğunu kurduğunuz ekibin DNAsı belirler.

İlk versiyonunuz buna benzeyecek ve bu durumda açmaktan çekinmeyin.

İkinci versiyonunuz buna benzeyecek ve bu durumdan çekinmeyin. Her versiyonda geliştireceksiniz.

Her versiyonda daha iyi olacaksınız geliştirmeye devam edin.

Burak Buyukdemir

Yatırımcınızın ofisinde girişiminizi başlatmayın, ofisini paylaşması çok incelik olabilir, ancak bu uzun vadeli sorunların kapısını aralayabilir.

Startup, tekrarlanabilir ve ölçeklenecek iş modelini aramak için tasalanmış, iş modelini bulmaya çalışan geçici organizasyonlara denir. Startup’lar büyük şirketlerin küçük modelleri değildir.

Girisiminizin açtınız ve bir alan adınız varsa eposta adresiniz genel eposta sağlayıcılar olmasın. Girişiminizi en iyi duyuracağınız yer iletileriniz olacaktır. adınız@girisiminiz dot com eposta adresini kullanın.

Kişisel epostalarınızı sakin admin, info, yardim, marketing, muhasaebe @ girisiminiziadi dot com gibi adreslerden atmayın. Girişiminizde eposta adresleme kurallarınız olsun. adiniz @ girisimizinadi dot com eposta adresinizi kullanın.

--

--

Burak Buyukdemir

Founding partner @etohum entrepreneurs, startups, angel investors, mentors