Podcast Nedir? Hangi Podcast Kanalları?
--
Bu yazı ilk olarak 2018/09/11 tarihinde https://www.burakseyman.com/podcast-nedir-uygulamalari-kanallari adresinde yayınlanmıştır.
Toplu taşımada fazlaca vakit harcayan biriyim. Yalnızca yüksek lisans dersine gitmek istediğimde dahi üç vasıta değiştirerek yaklaşık 1 saatlik vaktimi harcıyorum. Bir de dönmek için, aynı şekilde… Yani haftanın en azından 3–4 günü ikişer saatimi feda ediyorum.
Isparta’da öğrenciyken de liseye servis ile gidip gelirdim ve onunla da yolculuğumuz günlük yaklaşık 1 saati bulurdu. İlk birkaç sene yalnızca sevdiğim şarkıları dinleyerek geçen yolculuklar üniversite sınavının yaklaşmasıyla başka bir hâl aldı. Lisenin ilk yıllarında epey tembel bir öğrenci olduğumdan bilmediğim çok şeyin olduğunu son yıllara doğru fark ettim. Haliyle kısa zamanda öğrenmem gereken çok fazla konu vardı, yetişemiyordum.
O sıralarda video ders furyası başlamıştı, ben de kendi öğrenme hızıma göre ders dinlemeyi çok seviyordum, kontrol etmek rahatlık veriyordu. Piyasada ne kadar ders videosu varsa hepsini internetten topladım. Topladım toplamasına da şimdi de izleyebileceğim o kadar fazla kaynağım vardı ki bilgisayar başına oturup hepsini izleyecek vaktim yoktu. Bu yüzden videoları ses dosyalarına çevirdim, 1.5 kat hızlandırdım ve MP3 oynatıcıma yükledim. Şimdi bu MP3 oynatıcıyı nerede kullanabilirsem eksik olduğum dersleri orada dinleyebilecektim.
Bu gerçekten benim için harika bir keşifti. Video dersleri “izlemem gerekenler” ve “dinlemem gerekenler” olarak ikiye ayırdım. Tarih, coğrafya gibi dersleri dinlerken; matematik, geometri gibi dersleri de (haliyle) izleyerek öğreniyordum. Amiyane tabirle zamanın içinden zaman doğmuştu, birkaç ayda üç-dört aylık konu tamamlama hedeflerime ulaşabildim ve aslında yolda ne kadar fazla vaktim olduğunu fark ettim. Okuldaki arkadaşlarım bu kadar fazla çalışmayı kendilerince uygun görmeseler de ben kafamdaki görevleri bir bir tamamlayarak çok verimli bir öğrenim süreci geçiriyordum.
Peki, ta altı-yedi sene önceki mevzuları neden gündeme getirdim? Çünkü üniversiteye giriş sınavı da bitti bir gün ve ben boş kaldıkça bir şeyler dinleyerek öğrenme alışkanlığımla kaldım. Adeta bir bağımlılık oldu bende. Eğer 5–10 dakikalığına da olsa bir boş vaktim olacaksa hemen kulaklığımı alıp öyle dışarı çıkar hale geldim. Sınav bittiği için ders de dinlemek istemiyordum artık, ne yapabilirim diye araştırdım. Birçoğunuz araştırmadan önünüze düşsün diye de bu yazıyı hazırlıyorum: Podcast dünyasını keşfettim!
Podcast Nedir?
Podcast, iPod’un POD’u ile ‘’broadcast’’in CAST’inin birleşmesiyle ortaya çıkmış bir kelime. Bense kendimce ‘‘kayıtlı radyo yayınları’’ diyorum anlatırken. Aynı Youtube’taki gibi bu dünyada da birçok kanal var ve bu kanalların bir kısmı kendisine radyo diyor hatta. Bazıları canlı yayın yaparak anlatıyor, konuşuyorlar; bazıları daha önce hazırladıkları metinleri okuyarak, performe ederek kayıt yapıyorlar. Sonunda bütün bunlar, bahsettiğim kanallarda istediğiniz zaman dinleyebileceğiniz şekilde paylaşılıyor.
Kanalların çeşitliliği de her geçen gün artıyor: Psikoloji, sağlık, girişimcilik, pazarlama, yabancı dil öğrenimi, teknoloji, yazılım, üretim, siyaset, edebiyat, güncel gelişmeler ve dahası. Eğer bi’ açıp bakarsanız illa ki ilginizi çeken konulardan bahseden ve anlatımını beğendiğiniz birilerini bulacaksınızdır. Hatta İngilizce dinleyerek anlayabiliyorsanız ilgilendiğiniz konuyu yazınca o konuya dair onlarca kanal ve yayın bulup dinleyebilirsiniz. Bu yayınları hem profesyonel amaçlarla hem de öğrenmek ve kendinizi zenginleştirmek için kullanabilirsiniz.
Podcast Uygulamaları
Peki nasıl ulaşacaksınız bu yayınlara? Eğer iPhone kullanıyorsanız zaten önyüklü olarak gelen mor renkli bir Podcasts uygulaması göreceksinizdir, onu açın ve biraz kurcalayın, kullanımı çok basit, aynı bir müzik çalar uygulaması gibi. Eğer Android bir telefon kullanıyorsanız da Google Play Store üzerinden arama yaparak birçok uygulamaya erişebilirsiniz, benim kişisel tercihim Podcast Addict uygulamasından yana (diğer bütün alternatifleri denemiş biri olarak Android için hem estetik anlamda hem efektif anlamda en optimal çözüm olduğunu düşünüyorum).
Arama kutusuna bir şeyler yazın ve sonuçları inceleyin, dinleyin, beğenmediklerinizi eleyin. Beğendiklerinizin dinlemek istediğiniz bölümlerini kablosuz bir ağ ile indirin ve işte bu kadar, artık telefonunuz yanınızdayken ne zaman boş vaktiniz olursa kendinizi geliştirebileceğiniz güçlü bir enstrumana sahipsiniz.
Bu enstrumanla, benzer konular üzerine düşündüğünüz insanları bulabilir onların fikirlerini öğrenebilirsiniz. İlgi duyduğunuz ancak kitaplarını okuduğunuzda anlayamadığınız bazı alanlarda anlaşılır, akıcı anlatımlar yakalayabilir ve öğreniminizi kolaylaştırabilirsiniz. Şahsen psikolojiye ilgi duyarken aldığım psikoloji kitaplarının terim kullanımı beni fazlasıyla yormuş, sonrasında Kaçık Prens adındaki psikoloji konulu podcastle öğrenme hevesimi tatmin edebilmiştim.
Daha önceden indirdiğiniz yayınları, internetin olmadığı yerlerde (özellikle metro yolculuklarında) dinleyebilmek de podcastlerin büyük bir avantajı. Uygulama arayüzlerinde bulunan hızlandırıcı sayesinde kayıtları 1.5x-2.0x gibi yüksek hızlarda dinleyip konuşmalar sırasındaki duraksama ve bekleyişleri de kulak ardı edebilirsiniz.
Dinlediklerim, Önerdiklerim
Peki sen ne dinliyorsun diye soracak olursanız da size birkaç tavsiye verebilirim.
Ben profesyonel amaçlarla daha çok İngilizce podcast dinliyorum, bu podcastler Amazon’da satış, e-ticaret ve dijital pazarlamaya yönelik.
- Future Commerce: Ticaretin ve e-ticaretin geleceği hakkında konuşulan ve en son teknolojik gelişmelerin değerlendirildiği fütüristik podcast.
- Serious Sellers Podcast: Daha çok Amazon satıcılarının nasıl başardıkları konuşuluyor ve tecrübeleri aktarılıyor.
- PPC Den: Amazon reklamları konusunda uygulama tecrübeleri ve istatistiki analizler paylaşılıyor.
- External Traffic for Amazon Sellers: Amazon satıcılarının dış kaynaktan topladıkları trafik ile nasıl Amazon’da üstünlük sağlayabileceği anlatılıyor.
Bunlar dışında hem sohbetinden keyif aldığım hem de Türkiye’de iş yapan ve değer üreten onlarca insanı tanımamı sağlayan Türkçe podcastler var:
- Bir Yaşam Felsefesi Olarak Girişimcilik: Bir girişimcinin sahip olması gereken düşünce yapısı (mindset) ve çalışma ilkelerini öğrenebileceğiniz, daha önceden başarılı işlere imza atmış kişilerden ilham alabileceğiniz çok değerli bir podcast. Programın sunucusu İnanç Ayar ile şahsen tanışmış biri olarak anlattıklarının girişimciliğe uygulanabilir olduğunu ve işlerinizi hem daha doğru yollardan hem de daha kolay yapmanızı sağlayacağını söyleyebilirim.
- Sıfırdan Globale: Türkiye’den yurtdışı müşterisine herhangi bir şey satıp veya kiralayıp ülkeye döviz getiren girişimcilerin ve şirketlerin konuk edildiği ve sanırım Türkiye’nin ihracat odaklı ilk podcast kanalı. Yurtdışına iş yapmak isteyen herkes için daha önceden bu topraklarda yapılmış örnekleri dinleyip değerlendirebilmek için tabiri caizse bir ansiklopedi niteliğinde.
- Girişimci Muhabbeti: Girişimcilik ekosistemindeki kişilerin güncel gelişmeleri konuştuğu, konuklarla beraber farklı konuların da tartışıldığı bir program. Eğer girişimciliğe ilişkin önemli haberleri okuyacak vakit bulamıyorsanız açın dinleyin, hem trendleri yakalayabilirsiniz hem de bu konular hakkında önemli görüşler edinebilirsiniz.
- Üretim Bandı: Türkiye’de iş yapan ve ürün geliştiren şirketlerdeki kişilerle ürün geliştirme üzerine konuşuyorlar. Dijital ürün geliştiren, arayüz ve deneyim tasarımı gibi konularda çalışan herkese önerebilirim. Özellikle SaaS girişimleri için hazine niteliğinde tecrübeler var.
Ek olarak artık yayın yapmayan, ama inşallah günün birinde geri dönecek olan kanallar var:
- Yalın Kod: Kendi dijital oyun stüdyosunu kurmadan önce Microsoft ve Amazon gibi uluslararası şirketlerde çalışmış olan yazılım mühendisi Bilgem Çakır, özellikle yazılımcıların ilgiyle dinleyeceği şahane içerikler hazırlamış.
- Adaptasyon: İki sunucunun da akademik çalışmalarda bulunuyor olması bambaşka bir bakış açısı sağlıyor. Ekonomi, teknoloji ve güncel gelişmeler üzerine uzun soluklu ve bolca farklı görüş içeren tartışmalar var.
Lise yıllarında edindiğim alışkanlığın dönüşerek podcastleri keşfetmeme vesile olmasından, podcast uygulamalarından ve takip ettiğim kanallardan bahsettim.
Dün otobüste podcast dinlerken etrafımdaki herkesin akıllı telefonlarından mobil oyunlar oynayarak vaktini hiç etmesi canımı sıkmıştı. Yolculuk yaparken harcadığımız zaman çok büyük ve değerli, belki de bazıları bu zamanın farkındadır ve daha iyi değerlendirmek istiyordur diye yazdım bunları.
Gürültülü ve hareketli bir ortamda kitap okuyamıyorsanız daha iyi bir alternatifiniz var artık.
Yorum ve eleştirilerinizi bekliyorum.
Sağlıcakla kalın
Bu yazı ilk olarak 2018/09/11 tarihinde https://www.burakseyman.com/podcast-nedir-uygulamalari-kanallari adresinde yayınlanmıştır.