50’DEN AZ ÇALIŞANI OLAN VE AZ TEHLİKELİ SINIFTA YER ALAN İŞLETMELERDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ

30.06.2012 Tarihinde Resmi Gazetede Yayımlanan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 6. Maddesi 4857 sayılı İş Kanununun mülga 81 inci maddesi kapsamında çalışanlar hariç kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1.7.2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.

İş Güvenliği Uzmanı Ve İşyeri Hekimi Çalıştırma Yükümlülüğü

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunun 6. Maddesinin 1. Fıkrası a bendinde yer alan ibareye göre 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmekle yükümlü tutulmuştur. İşveren, çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunması hâlinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetinin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden (OSGB) hizmet alarak yerine getirebilecektir. Ancak, belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olmayan ancak 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri veya işveren vekilleri tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebileceklerdir.

Az Tehlikeli Sınıfta Yer Alan Ve 50’den Az Çalışanı Olan İşletmeler Ne Yapacak

50’den az çalışanı olan işletmeler çalışanları arasında iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi mevcutsa isg katip sistemi üzerinden içe görevlendirme yaparak iş güvenliği uzman ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğunu yerine getirmiş olacaklardır. Ancak, işyerinde iş güvenliği uzmanı ya da işyeri hekiminden birinin bulunmaması halinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yetkilendirilmiş olan Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinden bu hizmetin tamamını ya da bir kısmını alabileceklerdir. Ortak sağlık güvenlik birimlerden (OSGB) alınan iş güvenliği uzmanlığı ya da işyeri hekimliği hizmetlerinde çalışan sayısına göre belirlenen asgari sürelerde isg-katip sistem atamasının yapılması ve sistem üzerinden onaylanması gerekmektedir.

Az Tehlikeli Sınıfta Yer Alan Ve 10’den Az Çalışanı Olan İşletmeler Ne Yapacak

10’den az çalışanı olan işletmeler çalışanları arasında iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi mevcutsa isg katip sistemi üzerinden içe görevlendirme yaparak iş güvenliği uzman ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğunu yerine getirmiş olacaklardır. Ancak, işyerinde iş güvenliği uzmanı ya da işyeri hekiminden birinin bulunmaması halinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yetkilendirilmiş olan Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinden bu hizmetin tamamını ya da bir kısmını alabileceklerdir. Ortak sağlık güvenlik birimlerden (OSGB) alınan iş güvenliği uzmanlığı ya da işyeri hekimliği hizmetlerinde çalışan sayısına göre belirlenen asgari sürelerden az olmamak kaydıyla isg-katip sisteminden atama yapılması ve sistem üzerinden işletme tarafından onaylanması gerekmektedir.

10 (On) ‘dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerde çalışanlar arasında iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulunmuyorsa ya da ortak sağlık güvenlik birimlerinden bu hizmeti maddi imkanlar doğrultusunda alamıyor ya da OSGB’ler ile çalışılmak istenmiyorsa işletmenin işveren ya da işveren vekili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebileceklerdir.

10 (On) ‘Dan Az Çalışanı Olan Ve Az Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşletme İçin Uzmanlık Eğitimi

10 (On) ‘dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerde işyerinin işveren ya da işveren vekili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebileceklerdir.

10 (On) ‘dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerde işyerinin işveren ya da işveren vekili Anadolu Üniversitesiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın aralarında imzalamış olduğu protokol çerçevesinde açılmış sertifika programına katılım sağlayıp eğitim sonunda yapılacak olan sınav sonrasında başarılı olan işveren ya da işveren vekilleri 10 (On) ‘dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerinde iş güvenliği hizmetini kendileri yapabileceklerdir. Böylelikle; küçük işletmelerin işveren ya da işveren vekilleri, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde maliyeti düşürmüş ve iş sağlığı ve güvenliği konularında bilinçlenmiş olacaklardır.

10 (On) ‘dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerin işveren ya da işveren vekilleri ( http://esertifika.anadolu.edu.tr/ ) linkinden Anadolu Üniversitenin ‘’İşveren ve İşveren Vekili İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri e-sertifika programına başvurabilirler.

10 (On) ‘Dan Az Çalışanı Olan Ve Az Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşveren Ya Da İşveren Vekilleri İş Sağlığı Ve Güvenliği E-Sertifika Programını Tamamladıktan Sonra Ne Yapmalıdır

30 Haziran 2016 tarihli ve 29758 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik gereğince; 10’ dan az çalışanı olup az tehlikeli sınıfta yer alan ve yapılan eğitime katılarak e-sertifika almaya hak kazanan işveren veya işveren vekillerinin kendi işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetini üstlenmeleri halinde 30 Haziran 2016 tarihli ve 29758 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin ekinde yer alan taahhütnamenin İSG-KATİP üzerinden yapılması halihazırda mümkün olmadığından, bahse konu veri tabanında gerekli düzenlemeler tamamlanıp Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün internet sitesinden ilan edilinceye kadar bahse konu taahhütnamenin imza altına alınarak gerektiğinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının istemesi halinde iletilebilecek şekilde işyerinde muhafaza edilmesi gerekmektedir.

30 Haziran 2016 tarihli ve 29758 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin eklerine (http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/06/20160630-25-1.pdf) linkinden ulaşabilirsiniz.

İş Güvenliği Uzmanı Ve İşyeri Hekimi Çalıştırmayan 50’den Az Çalışanı Olan Ve Az Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşletmelere Uygulanacak Olan İdari Para Cezaları

30.06.2012 Tarihinde Resmi Gazetede Yayımlanan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 26. Maddesinin 1. Fıkrası b bendine göre; işyerinde belirlenen nitelikte iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi görevlendirmeyen işverene görevlendirmediği her bir kişi için beş bin Türk Lirası, aykırılığın devam ettiği her ay için aynı miktarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca idari para cezası kesilecektir.

Kaynaklar:

30.06.2012 Tarihinde Resmi Gazetede Yayımlanan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

30 Haziran 2016 tarihli ve 29758 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İnternet Sitesinden 01.07.2016 tarihinde yayımlanmış olan Duyuru (http://www3.csgb.gov.tr/csgbPortal/isggm.portal?page=duyuru&id=kamu_duyuru_1_7_2016)

Hazırlayan: Burak SOMUNCU — ÖNERİ OSGB/İş Güvenliği Uzmanı