HTTP Keywords

Burcu Bayık
3 min readAug 11, 2022

Merhaba arkadaşlar, bugün sizlere HTTP keywordleri hakkında bilgi vereceğim. Keyifli okumalar dilerim.

HTTP nedir?

Web’deki kaynaklara erişmek için kullanılan protokol veya belirli kurallar dizisidir. Yani belirli kaynaklarda gerçekleşecek işlemler için istek yöntemini tanımlar. İstemci ile sunucu arasındaki iletişimi sağlamak için tasarlanmıştır. İstek ve yanıt protokolü olarak çalışır. Default olarak 80 portunu kullanır.

Buna bir örnek vermek gerekirse bir istemci (tarayıcı) sunucuya bir HTTP isteği gönderir; daha sonra sunucu, istemciye bir yanıt döndürür. Yanıt, istekle ilgili durum bilgilerini içerir ve ayrıca istenen içeriği de içerebilir.

İstemci-Sunucu Mimarisi

HTTP’nin çalışma yöntemlerini daha iyi anlamak için istemci ile sunucu arasındaki ilişkiye kısaca değinelim.

İstemci bir kullanıcının gerçekten etkileşimde bulunduğu ve içeriği görüntülediği uygulamadır.

Sunucu içeriği veya kaynağı istemciye gönderen ve istek bekleyen bir programdır.

Bunlara örnek olarak Google aracılığı ile araştırma yaptığınızı düşünün arama çubuğuna yazdığınız istemci tarafından atılan istektir ve bunu sonucunda sunucu tarafından bilgiler istemciye iletilir.

Yaygın kullanılan HTTP keywordleri

  • HTTP POST isteği: Yeni bir veri veya kaynak oluşturmak için kullanılır. Başarılı olma durumunda 200 yanıt kodu verilir.
  • HTTP GET isteği: Veri görüntülemek, kaynaktaki veriyi okumak için kullanılır. Başarılı bir get isteği görmek istediğiniz veriyi döndürür.
  • HTTP PUT isteği: Veriyi güncellemek veya kaynağı değiştirmek için kullanılır. Fakat istekle eşleşen veri yoksa yeni bir veri oluşturulur.
  • HTTP PATCH isteği: Kaynağın veya verinin tamamını değil bir kısmını değiştirmek istediğimiz zaman kullanılır. Bu isteği kullanabilmek için sadece değiştirmek istediimiz kısımları vermemiz yeterlidir.
  • HTTP DELETE isteği: Bir kaynağı silmek için kullanılır.
  • HTTP CONNECT isteği: Kaynak tarafından tanımlanan sunucuya tünel(bağlantı) kurmak için kullanılır.
  • HTTP OPTIONS isteği: İletişim kurmuş olduğumuz bir kaynağın kullanabileceği tüm HTTP metotlarını sunucuda sorgulamak ve ilgili kaynağın tüm iletim seçeneklerini tanımlamak için kullanılır.
  • HTTP TRACE isteği: Sunucu trace ile gelen istek mesajın içeriğini yanıt olarak göndermesidir. Bunu yapma sebebi ise sunucu ile istemci arasında yapılan değişikliklerin tespit edilmesidir. Bu da etkili bir hata yönetimi sağlar.

Bugün sizlere HTTP keywordleri ile ilgili bilgi vermeye çalıştım. Umarım okuyan herkes için faydalı bir yazı olur. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…

Kaynakça

--

--