Neden Yetk(g)in Olmalıyız?

Büşra Canpolat
2 min readOct 13, 2022

--

21. y.y. bizden neler bekliyor? Yetkinlik dediğimiz de nedir (?) Yeni yüzyılı önceki yüzyıllardan farklı yapan nedir?

21. y.y. önceki yüzyıllara kıyasen farklı bir pencereden açıldı bizlere. Evet her yüzyıl farklı perspektiflerde yetkinlikler barındırıyordu; lakin geçtiğimiz son yüzyıllarda böylesine bir ivme görülmemişti. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanlardan beklenenler her zamanki beklentiye kıyasen farklı bir açıdan oluştu. Peki bu farklı açı(lar) nelerdir?

  • Salt bilgiyi öğrenmek değil; o bilgiyi nasıl işlevsel kullanabileceğini öğrenmek, uygulamak
  • Takım arkadaşlığı ile birlikte bireysel başarıyı 2x, 3x… katlamak
  • Analitik düşünme becerisi eşliğinde çözümsel yaklaşım

Erhan Erkut hocamız birçok konuşmasında bu değerli yetkinliklere değiniyor kendisi yetkinlikleri genel anlamda şu şekilde dile getiriyor:

21. y.y. yetkinliklerini genellikle üç başlıkta toplayabiliyoruz:öğrenme yetkinlikleri(eleştirel düşünme, inovasyon, iletişim ve işbirliği), okuryazarlık becerileri(teknoloji, bilgi, medya) ve genel yaşam becerileri(esneklik ve adaptasyon, liderlik ve sorumluluk alma, inisiyatif ve öz yönlendirme, üretkenlik ve hesap verebilirlik, sosyal ve kültürel beceriler).

“İnsanlara başarılı olmalarına yardımcı olacak araçları ve yeteneği vermemiz gerekiyor(…) İnsanların öğrenmesini, düşünmesini ve uyum sağlamasını sağlamak için eğitime ihtiyacımız var”. Yetkinliğe dair en değerli örneklerden biri olan Kanada’nın başbakanı Truedau’nun yetkinliklere dair oldukça önemli bir anekdotu…

Çok uzaklara gitmeye gerek yok şu an 20 yaş grubu içerisinde olan neslin bir nesil öncesine gittiğimizde önemli olanın ne olduğunu sorsak sizce ne cevap alırdık? Siz düşünürken ben kendi düşüncemi eklemek istiyorum…

Önemli olan şey bilgiyi öğrenmek, itaat etmek, kuralların dışına çıkmamak… gibi cevaplar alacağımızı düşünüyorum. Çünkü bir önceki neslin içerisinde bulunduğu yüzyıl kişiden bunları bekliyordu. Lakin içerisinde bulunduğumuz yüzyılda bilgiye ulaşmak çok kolay, böyle bir yüzyılda neden sizden ezbere dayanan bilgiler beklensin? Veyahut neden itaate bağlı bireyler olmanız beklensin?

Getty Images

“Balance is most important thing, for our lives…

Peki yazımızın başlığına dönelim.. Neden?

Aslında buraya kadar açıklamalarımız hep bu sorunun alt temelini oluşturdu. 21. y.y. bağlı, itaat eden, ezberci ve sindirilmiş bireyler beklemiyor. Aksine bu yüzyıl kendi kendine karar alabilen, liderlik becerisine sahip olan, uyumlu çalışan ve gerekirse yanlış gördüğü bir konuya tepkisini veren çözüm odaklı bireyler bekliyor.

Yazımın sonuna gelirken sizlere kendi deneyimlerimden ve gözlemlerimden aktarım yapmak istiyorum. Her zaman öz gelişimi öncelikli tutan bir insan oldum. Kendim için gelişime attığım her adım bana birçok farklı merdiveni barındıran kapılar araladı.

Bahsettiğim yetkinliği kazanma yolu bana kattıklarıyla beraber ‘öz mutluluk’ nasıl kazanılır onu da öğretti. Kişi hayatında kendini hep bir adım öteye taşımaya odaklandığı takdirde mutluluk ve başarı beraberinde geliyor. Çünkü işin sonunda neredeyse her konuda ‘yetkinlik’ hedefi olan bir insan oluyorsunuz…

&B.C.

https://medium.com/yetkingencler/yetkin-gen%C3%A7ler-fcd670465d5d

https://www.designboom.com/design/victor-castanera-balance-lamp-oblure-maison-objet-01-03-2017/

--

--