Želiš da napraviš svoju aplikaciju?

Prečesto čuješ kako nije dovoljno samo imati ideju? To je delimično tačno. Ali ideja je bitna, ona je početak. Onda u pomoć treba da pristignu motivacija, znanje i naravno, podrška. Tu uskačemo mi. Ti zaista želiš da napraviš svoju aplikaciju, a čini ti se da je još rano: nemaš dovoljno iskustva, treba ti neko da je dizajnira, promoviše, proda, pomogne da je napraviš… Mi želimo da radimo s nekim ko je kreativan, preduzimljiv i ima ideju koju želi da sprovede u delo. Težimo ka proizvodu, ali ono što ćemo neminovno svi dobiti na tom putu je iskustvo.

Koliko vredi ideja

Domaća startap scena napreduje iz godine u godinu, kao i organizacije i udruženja koja se trude da je ojačaju. Formira se pozitivna preduzetnička atmosfera gde smo kao pojedinci odgovorni za postavljanje temelja nove ekonomije. Byteout nije izuzetak iz ove priče. Krenuli smo malim preduzetničkim koracima pre pet godina, a danas nas sedamnaestoro zajedničkim snagama osmišljava budućnost kompanije.

Horizontalnost u vođenju firme je već široko rasprostranjen model i mi ga samo vešto kopiramo. Pravi lideri ne stvaraju pratioce, oni stvaraju nove lidere. U Byteout-u svaki glas se podjednako čuje i mi želimo da radimo sa ljudima koji će doprineti zajednici svojim idejama i stavovima. Zato poštujemo kreativnost i preduzimljivost, a rizika se ne plašimo i od istog ne krijemo jer on ide ruku pod ruku sa uspehom.

Standardna praksa u Byteout-u podrazumeva da u zavisnosti od njenog trajanja i tehnologija koje želiš da usavršiš, dobiješ projekat na kojem ćeš raditi kao deo tima. U okviru ovogodišnjeg JobFair-a nudimo ti mogućnost da projekat na kom ćeš raditi bude zapravo tvoj lični. Ti osmišljavaš i razvijaš proizvod, tehnologije koje ćeš koristiti i samu organizaciju posla, a ostatak tima je tu da ti pomogne. Istovremeno si idejni tvorac, programer i lider svog projekta. Od tebe se očekuje i da sam/a predložiš vremenski period razvoja aplikacije, odnosno trajanja prakse.

Trka sa vremenom

Danas se dosta priča o zastarelom školskom sistemu i konstantnom kašnjenju na teorijskom polju kad je biznis i ekonomija u pitanju. Ali u vreme kad se biznis strategije menjanju i usavršavaju iz meseca u mesec teško je ispratiti koje su aktuelne, a koje već zastarele. Vreme se ubrzalo. Najatraktivniji izazov je definitvno biti ispred ostalih, biti prvi i kopiran.

Kod razvoja novog proizvoda postoji stalni rizik da će se od početka rada na istom do njegovog plasiranja na tržište okolnosti u toj industriji promeniti, a sa njima i zahtevi tržišta. Počećete da radite na jednoj ideji i trudeći se da usavršite svoj proizvod osluškivati potencijalne korisnike i prilagođavati svoj proizvod njihovim potrebama sve dok on na kraju ne bude ni podsećao na inicijalnu zamisao. U međuvremenu neko je negde u svetu već razmišljao na sličan način i vi sa nevericom pratite kako raste popularnost proizvoda koji je u obliku ideje mesecima ili čak godinama čučao u vašim glavama, ali ga je neko drugi prvi izbacio na tržište.

Ideje su postale klizave i brzo nam se izmigolje kroz prste. Utešna pomisao je da nam i nepozvane stalno pristižu nove. Ne treba ih lakomisleno puštati da nam se ugnezde u podsvest i nateraju da prerano odsanjamo uspeh a da nikakav konkretan rad nije započet. Treba ih pažljivo preispitati kao potencijalne krivce, proveriti i jednom kad smo u njih sigurni hrabro i bez nedoumice krenuti u njihovo ostvarenje. Ako bi taj prvi potez više voleo/la da napraviš u društvu tima koji će te hrabriti i pomagati na tom putu, javi nam se. Možda shvatimo da smo dobar spoj i na duže staze, pa posle jednog izazova krenemo u pohod na sledeći.

Naš tim ne sedi na klupi rezervnih igrača

Neki borci više vole da u neizvesnost krenu sami. Mi volimo to da radimo u timu. Neko mora i da povede tim, a u kulturi Byteout-a je da to ne bude uvek ista osoba. Svi mi imamo gomilu “nepozvanih” ideja i primećenih društvenih problema za koje smo možda baš mi smislili najefikasnije rešenje, ali nažalost ne i dovoljno vremena i resursa da ih sve sprovedemo u delo. Zato nam treba pojačanje. Ali kod nas rezervni igrači ne sede na klupi, oni se prvo dokazuju na terenu uz sve potrebne asistencije.

Kako se prijaviti?

Do 28. oktobra 2015. godine možeš nam poslati opis svoje ideje za mobilnu ili web aplikaciju koju bi želeo/la da napraviš. Potrebno je samo da imaš razrađen koncept šta je svrha tvoje aplikacije i da poznaješ osnove tehnologije u kojima bi je razvijao/la. Oko svega ostalog će ti pomoći Byteout tim, a rad na aplikaciji će biti realizovan kroz praksu u našoj kompaniji u vremenskom periodu oko kog ćemo se zajedno dogovoriti. Konkurs je takmičarskog karaktera i od pristiglih prijava izabraćemo nekoliko kandidata sa kojima ćemo razgovarati o daljoj saradnji.

Samo odabranu ideju realizovaće njen autor uz pomoć Byteout tima, dok ostale pristigle ideje neće ni na koji način biti korišćene od strane Byteout Software i ostaju privatna intelektualna svojina svog idejnog tvorca koji ih može dalje samostalno razvijati ukoliko ne prođe u sledeći krug našeg takmičenja.

Opis ideje sa okvirno procenjenim vremenom za realizaciju i odabranom tehnologijom za izradu uz CV kandidata poslati na mail office@byteout.com sa naslovom “Moja je najbolja” do 28. oktobra 2015. godine. Do kraja novembra bićete obavešteni o ishodu aplikacije.