Πώς να μην Ερωτευτείς ποτέ

Αν δε θέλεις να ερωτευτείς ποτέ, μάθε τα πάντα για σένα.

Αν ξέρεις τα πάντα, δε θα χρειαστείς τίποτα παραπάνω. Δε θα χρειαστεί να ερωτευτείς.

– Μα πως γίνεται να μάθεις τα πάντα ;

Θα σου πω μια ιστορία. Υπήρξε ένας ταξιδευτής που ήθελε να μάθει τα πάντα. Ήθελε να αποκτήσει τη δύναμη της γνώσης του σύμπαντος ολάκερου.

Ταξίδεψε στα πέρατα του Κόσμου. Συνάντησε τους Σοφότερους Δασκάλους και έμεινε μαζί τους καιρό. Κατάφερε να συγκεντρώσει ό,τι γνώση υπήρχε εκείνη την εποχή στον κόσμο. Έμαθε τα πάντα.

– Και μετά;

Ένα πρωί γύρισε στο σπίτι του, κατάκοπος από το μεγάλο ταξίδι χρόνων. Κοίταξε τον παρατημένο κήπο του και ήξερε πως λειτουργεί το κάθε μόριο χώματος, πώς ανασαίνει το χώμα και πώς φωτοσυνθέτουν τα φυτά. Κοίταξε στο περβάζι μια φωλιά χελιδονιών και ήξερε πώς αναπαράγονται, και πώς επικοινωνούν τα πτηνά. Κοίταξε τον ουρανό και αναγνώρισε πώς σχηματίζονται τα σύννεφα, πώς φυσά ο αέρας και πώς ο ήλιος περνά τα στρώματα της ατμόσφαιρας και ενεργεί στη ζωή του πλανήτη.

Θα μπορούσε κάποιος να πεί ότι ήξερε τα πάντα έτσι δεν είναι;

– Nαι!

Μέχρι που ένα απόγευμα σήκωσε τα μάτια του και είδε κάτι πολύ περίεργο.

– Τι;

Τα μάτια της.

– Και;;

Και ερωτεύτηκε…

– Μα πώς γίνεται αυτό; Αφού μου είπες ότι κάποιος αρκεί να γνωρίζει τα πάντα για να μην ερωτευτεί.

Ναι. Μα είναι αλήθεια!

Αλλά στα μάτια της είδε το μέρος του εαυτού του που δεν γνώριζε. Και δεν θα μπορούσε να μάθει ποτέ . Γιατί εκεί υπήρχε η απάντηση για το μεγαλύτερο ερώτημα της ζωής του.

– Ποιό είναι το μεγαλύτερο ερώτημα της ζωής;

Το μεγαλύτερο ερώτημα της ζωής μας είναι ένα : «Ποιός είμαι;»

Ο έρωτας απευθύνεται σε αυτόν που γνωρίζει την πραγματική αλήθεια σου. Που σε κοιτάζει και τα λόγια συμπληρώνουν την ύπαρξη σου , δεν την αντικαθιστούν.

– Και τότε γιατί πονάει τόσο ο έρωτας;

Πονάει γιατί σε κάνει να πιστεύεις ότι αυτή η αλήθεια θα σε κάνει ευτυχισμένο.

– Ενώ; Δεν είναι έτσι;

Η Αλήθεια μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο αλλά είναι δύσκολο να την αντέξεις.

– Μα νιώθω τόσο μπερδεμένος…

Ο έρωτας είναι πάντοτε ένας λαβύρινθος με παρεξηγήσεις που δεν έχει έξοδο. Αλλά πάντοτε σε ωθεί να την αναζητείς. Ο έρωτας φορτίζει τους πόλους της ύπαρξης μας. Φέρει την σύγκρουση της φυσικής, ποιητικής υπόστασης του ανθρώπου με την ρεαλιστική, σκληρή ανάγκη για επιβίωση.

– Μα είναι λάθος η στιγμή. Λάθος οι συνθήκες!

Σήμερα βλέπω γύρω μου πολλούς ανθρώπους – με δύναμη γιγάντων, εγκλωβισμένους στους κοινωνικούς τους ρόλους. Να μικραίνουν τον εαυτό τους να χωρέσει στην συμβατικότητα του μοντέλου της ελληνικής οικίας. Να ποθούν κρυφά την απόδραση στην θαλασσινή τους φύση, μα σιγά σιγά να συνηθίζουν τη ζωή στη στεριά.

Υπάρχουν κάτι καλοκαίρια σε σπίτια εξοχικά και σε μπαλκόνια με φίλους και συγγενείς , να λέμε κουβέντες καθημερινές, να κάνουμε αστεία και έχουμε την αίσθηση ότι όλο αυτό είναι προσωρινό, ότι αυτή η ζωή δε θα’ ναι πάντα έτσι. Όπου να’ ναι θα φύγουμε! Θα πάμε εκεί που θέλουμε! Εκεί αληθινά που ποθούμε! Αλλά από εκεί, μόνο οι θαρραλέοι φεύγουν.

– …εκεί που ποθούμε….

Να θυμάσαι πάντα τούτο. Ο Έρως έχει ένα και μοναδικό αξίωμα. Όταν έρθει, δεν είναι ποτέ λάθος.

– Μα….

….Ο Έρωτας τρυπώνει μόνο όταν οι ψυχές είμαι διαθέσιμες. Και μην ακούς τι λένε οι άνθρωποι ότι τυχαία ήρθε. Ποτέ δεν έρχεται τυχαία. Δεν σου έχει τύχει να ξέρεις κάποιον πολύ καιρό και όμως μια δεδομένη χρονική στιγμή να τον δείς ερωτικά;

– Ναι. Μου συμβαίνει ….

Οι άνθρωποι κοιτάνε ρόλους και κοινωνικά συμβόλαια. Όμως η ψυχή τους αδιαφορεί. Όταν 2 ψυχές είναι διαθέσιμες μόνο τότε ο Έρωτας φυτρώνει. Και αν αυτό μπερδεύει το τετραγωνισμένο μυαλό σου, δες το αντίθετα. Τώρα που είσαι ερωτευμένος η ψυχή σου είναι διαθέσιμη. Και ας μην σ’ αρέσει γιατί δεν εξυπηρετεί τους ρόλους σου. Και αν θες να κατηγορήσεις κάποιον, βάλτα με την Ύπαρξη σου. Αυτή δίψασε και έψαξε να βρει νερό.

– …..

…..προσπαθούμε πολύ να καταλάβουμε τον έρωτα για να δικαιολογήσουμε την ανημπόρια μας απέναντι σε αυτόν, που μόνο με ένα βλέμμα μπορεί να διεισδύσει μέσα μας τόσο εύκολα, σχεδόν μαγικά.

- Και τώρα τι;

Ο έρωτας είναι υπόθεση 2 ανθρώπων. Όμως το μάθημα αφορά τον καθένα ξεχωριστά. Άσε το χρόνο να σου δείξει αυτό που καλείσαι να μάθεις. Και φέρσου ώριμα. Μην επιτρέψεις την καταστροφική μανία του Έρωτα. Αποδέξου τον όμως. Κοίταξε τον στα μάτια και μην του κρυφτείς. Μίλησε του. Άκουσε τον. Θα διαπιστώσεις ότι το βάρος σου θα είναι υποφερτό.

– Μα γιατί να είναι όλα τόσο δύσκολα;

Δύσκολα; Ζείς ανόητε. Κατάλαβε το. Όλα τα υπόλοιπα είναι ένας θίασος που εσύ επιλέγεις να συμμετέχεις στην παράσταση του, γιατί φοβάσαι τη Ζωή.


Η επιθυμία είναι η ενέργεια που μας συνδέει με το λόγο για τον οποίο υπάρχουμε.