Neden Erteliyoruz? — 1

Çağla Hezer
Türkçe Yayın
Published in
2 min readJul 10, 2019

Sürekli kafamızda dönüp duran ve gerçekleştiremediğimiz eylemler ve bunun sonucunda meydana gelen erteleme alışkanlığı çoğumuzun ortak noktasıdır.

“Erteleme yaşamı kaçırmaktır” Windy Dryden

  1. ÇABA ÖDÜL İLİŞKİSİ

Ertelemenin başlıca faktörüdür. Daha net olmak gerekirse, çaba ve bize gelen ödülün zamanı ve büyüklüğüdür. Çaba göstereceğimiz bir işin ödülü size geç sunulacaksa veya o ödülden sizi motive edecek bir netice almayacaksanız ertelemenin doğma olasılığı çok yüksektir. Bir örnek verecek olursak; sabah işe gitmek için kurduğunuz alarmı, iki saat daha erken tatile gitmek için kurmuş olsanız alarmı erteler miydiniz? İşe giderken alarmı erteleme olasılığınızın yüksek olması çaba-ödül ilişkisine örnektir. İşe gitmek için gösterdiğiniz çabanın ödülünü maaş zamanında, tatile gitmek için göstermiş olduğunuz çabanın ödülünü uçağa bindiğiniz dakika itibari ile alacaksınız. İşte ertelemenin en önemli faktörlerinden biri ve bize çözümler üretmemiz için zemin hazırlıyor.

2. KARAR VERMEKTE ZORLANMAK

Yapacağınız işe bir türlü nereden başlayacağınıza, nasıl yapacağınızı, yapacağınız işi yetiştirip yetiştiremeyeceğinizi ve bunun gibi birçok düşünceye karar veremiyorsanız istikrarlı bir halde seyir gösteren erteleme alışkanlığınız varsa sizin için yine en kolayı alışkanlık haline getirdiğiniz ertelemek olacaktır.

3. ANKSİYETE

Anksiyete, bir ertelemenin nedeni ve sonucu olabilir. Çok yoğun bir anksiyete sebebi ile beyin fonksiyonlarımızı kullanmakta zorluk çekmemiz kaçınılmazdır. Anksiyetenin hakim olduğu bir bünye ile işi yapmak ya da sorumluluğu yerine getirmek yerine vakit öldürecek, zaman geçirmemizi sağlayacak, kafamızı dağıtacak aktiviteler yapmayı tercih ediyoruz. Miskinlik de buna dahil… Sonuç itibari ile o an yapmamız gereken işleri yapmak yerine ertelemeye alışkanlığımızı devreye sokuyoruz.

4. SORUMLULUĞU SEVMEME

Ertelemenin bir diğer sebebi ise yapacağımız işi sevmediğimizden kaynaklıdır. Bir işi sevmiyorsak, bizi o işe çeken bir faktör yoksa harcayacağımız zamanı başka işlerle harcamayı tercih ediyoruz. Bu da mevcut olan sorumluluğu ertelemenize yol açıyor. Genellikle bu durum, insanlara hayır diyememekten ve başkasının zoruyla sorumluluk üstlenmekten kaynaklanır.

5.GEÇMİŞE TAKILMAK

Geçmişe odaklanıp geleceğe odaklanamama ya da geleceğe fazla dalıp anı yaşayamamak ertelemenin sebeplerinden biridir.. Bu insanın kimyasında adaptasyon zorluğu yaratır. Adaptasyon zorluğu çeken bir insanın bir sorumluluğa hazır olamaması ve bunun neticesinde ertelemiş olması muhtemeldir.

6. SORUMSUZLUK

Sorumsuzluk, belki de erteleme alışkanlığının oluşturduğu en geç çözüme kavuşan etmendir. Sorumsuzluğun doğuracağı sonuçların bilincini kavrayamama ve sorumlulukları yerine getirme alışkanlığı kazanamama durumudur.

Ertelemenin sebeplerini sadece bu kadar sıralamak yeterli değildir elbette… Kişiden kişiye birçok faktör değişkenlik gösterebilir. Bu alt başlıklar ile ertelemenin en sık rastlanan sebeplerini ele aldık. Serinin kalan bölümün de parlak çözüm önerileri ile karşınıza çıkacağım.

Bu hususta ertelemeye yönelik ritüel haline getirdiğiniz çözümleri yazıma karşılık vererek paylaşmanız bu seriye katkı sağlayacaktır. Serinin kalan yarısında görüşmek dileği ile…

--

--

Çağla Hezer
Türkçe Yayın

“They told me I was a wild and dangerous woman. I am telling the facts. The facts are also wild and dangerous