Değişim Yılı Olarak 2018

Çağlar Türkal
3 min readSep 30, 2018

--

2018 gerçekten de büyük bir değişim ve dönüşüm yılı olarak başladı ve öylesine hızlı ve yoğun geçiyor ki ancak 9 ay sonra bloğuma yeniden birazcık da olsa bugün vakit ayırabildim. 2014 yılında başlayan girişim kurma düşüncem, araya giren 15 Temmuz, siyasi radikal değişimler, seçimler referandumlar ve daha bir sürü etkene rağmen yine de yürüdü diyebilirim. Memleket ciddi bir değişimden geçerken girişim kurmak kulağa çılgınca gelebilir. Ama bir başka yönüyle yeni fırsatları da bir girişimcinin ayağına getiriyor. Önemli olan bu fırsatları görebilmek ve daha da önemlisi bunları değerlendirebilecek aksiyonları alabilmek.

Bir girişimci için TÜBİTAK ve KOSGEB hibeleri/destekleri bu fırsatların yalnızca küçük bir bölümü. Bu desteklerden yararlanarak kurulmuş olmak elbette başarıyı garantilemiyor. İş bana göre şansa ve girişimcilik yeteneklerine daha çok bağlı. 2015 yılı epey heyecanlı başlamıştı. O yıl başında çalıştığım uluslararası firmadaki ekibim de değişmişti. Ve bu değişiklik ile beraber onca yıl karşılaşmadığım bir iş ortamında bulmuştum kendimi. Dahil olduğum proje (daha doğrusu birden kendimi içinde bulduğum) benim daha önce yer aldığım projelerden epey farklıydı. Zor diyebileceğim bir yıldı ama müthiş öğreticiydi. O ekipte geçirdiğim 3 yıl girişimcilik hedefim ve yaklaşımımda büyük bir gelişim sağladı diyebilirim. 2015 Mayıs ayında öğrendiğim bir bilgi, girişimci olma hedefimi bir B-planı olmaktan çıkarıp “A” planı yapmaya beni motive etti. 2016 yılı başında yeni A-planım artık resmen devredeydi.

2016 yılı da kolay değildi. Hele hele 15 Temmuz olayı ve diğer bilindik iç-dış siyaset olayları belirsizliği zirve yaptırdı. Finansal açıdan da Temmuz ayında verilmesi gereken devlet destekleri Ekim ayı sonuna kadar verilmedi. Bu durum yıldırmadı ve bir grup girişimci arkadaşımla TEKGİAD’ı kurduk. Pek çok derneğin kapatıldığı, geriye kalanların ciddi bir incelemeden geçtiği dönemde dernek kurmak ancak biz girişimcilere göreydi. Monovi Academy ile özellikle İzmir’de eksikliğini gördüğüm teknik eğitimleri vermek için mümkün olduğunca vakit ayırdım. Ürün geliştirme, diğer girişimcilerle iş birliği ortamı yaratma, toplantılar vs. gibi çalışmalar gerekli ve de yararlıydı. Benim açımdan hedef belliydi. 2017 yılında gelen bir projeye katılma teklifini (en az 2 yıl İngiltere’de çalışacaktım) kabul etmemiştim. Belki isteseydim İspanya’ya temelli taşınacak fırsatım da olabilirdi. Ama girişimcilik yönüm daha ağır bastı. Ülkemi seviyor ve güveniyordum. 2017 yılı Kasım ayı değişimin dönüm noktası oldu ve o andan itibaren artık bir B-planım yoktu.

2018 yılı başında kurumsaldan çıkış ile artık tamamen girişimime odaklanabildim. 2018 yılı Şubat ayında TEKGİAD olarak FIT furarında Bileşim Fuarcılık’la birlikte zirve organizasyonu gerçekleştirdik. Yıllardır aynı ofiste birlikte çalıştığım iş arkadaşlarımın da ekibimize katılımıyla özellikle SAP ERP alanında da güçlendik. 2018, yeni ürünler geliştirdiğimiz, yeni müşterilere odaklandığımız ve IT proje yönetimi ve SAP ERP danışmanlık faaliyetlerimize başladığımız, Urla İYTE kampüste 11 haftalık Monovi Incudemy (Incubation Academy) eğitim kampını düzenlediğimiz fazlasıyla yoğun bir yıl oluyor. Monovi’de ekibimizi büyütmek ve yeni yetenekler kazanmak konusunda güçlü bir motivasyona sahibiz.

Döviz kurlarının hızlı yükselişi, zaten yurt dışına ürün ve hizmet üretmeye dönük olan stratejimizi net bir şekilde doğruladı. Piyasadan farklı olarak, Monovi’de “değer üretmeye” odaklıyız. Bunu slogan haline de getirdik ve işimizin merkezine koyduk; “Monovi — Business Value Technology”.

2019'da işimizi ve ekibimizi büyütmeyi hedeflediğimiz, yazılım teknolojileri temelinde yeni “değerler” üreteceğimiz ve özellikle yurt dışına ağırlık vereceğimiz bir yıl olacak. Yurt içinde kendi web ve mobil tabanlı ürünlerimizin (kurumsal iletişim, e-lojistik, makine öğrenmesi vb.) portföyünü büyütmenin yanı sıra ERP çözümü arayan firmalarımız için pahalı ithal çözümlere alternatif olacak, farklı ve terzi-işi olmasına rağmen uygulama başarısı yüksek BPM (Business Process Management) çözümüne odaklanacağız. İnsan kaynağımızı kendimizin yetiştirdiği yetenek yönetimi programımız olan Monovi Incudemy konseptimize devam edeceğiz. Monovi IT Academy ile başta İzmir’deki diğer girişimcilerle ve şirketlerle de bilgimizi ve tecrübemizi paylaşmaya gayret edeceğiz. TEKGİAD’da daha aktif bir rol alarak yeni iş birliklerini temellendirmek de önceliklerimiz arasında olacak. Girişimcilik eko sistemimizdeki değerli paydaşlarımız ile daha sıkı ve yoğun etkileşimde olmaya özen göstereceğiz.

Bu yıl, önemli değerler ürettik ve devam eden proje çalışmalarımızı bu yıl sonunda tamamlamak öncelikli hedefimiz. Kendimizi şimdiden önümüzdeki en azından 3 yıla hazırlamalıyız. Karanlıkta kısa farların aydınlattığı kadar değil, uzun vadeli stratejik vizyonumuzun bizi aydınlattığı bir gelecek planımız var.

Originally published at Girişimcilik, Gelişim, Yaşam.

--

--