Kahvecilerde internet hızı berbat, Workinton’da ise fiyatlar. Her ikisinin de iyi olduğu bir kahveci buldum. Orada çalışıyorum şimdi. TR’den giderken ismini ve adresini veririm. Çok sağlam bir yerdir ;)

Kum Tanesi Toplama İşi -başlangıç-

caglaror
2 min readOct 31, 2018

--

IT kumsalında kum tanesi toplamayı hayal eden bir adamın hikayesi.

Hikaye benimkinden çok daha iyi durumlarda olanlara benzer şekilde başlıyordu. Ama biraz farklı, ilkokulda Commodore64 ya da Amiga ile değil, lisede kağıt üzerinde “Basic” soruları çözerek. İlk dokunduğum bilgisayar çok kısa süreli de olsa IBM’e ait (modelini hatırlamadığım) bir PC idi. Yıl 1989–1990 sanırım ve MSDos ekranını hatırlıyorum.

Burada filmi çok hızlı ileri sarabiliriz. 1995 yılında üniversitenin ilk yılı babam Escort marka PC aldı eve. Ve ben “html” ardından “asp” ile tanıştım. Bilgisayar dergilerindeki ASP örnekleri ve tarifler ile çevirmeli ağ internetinin aile bütçesini sarstığı aylarım geçti. 1998–1999 yılında artık bir “üyelik sistemi”, “forum”, “soru-cevap”,”resim yükleme” ve “sayaç” vb gibi bölümleri olan bir web sayfasını asp(vbs) ile kodlayabiliyor, Ms Access üzerine kayıt alabiliyordum.

Şimdi yine filmi ileri saralım, çünkü 2018 yılına kadar yazılım bir hobi ve arkadaş muhabbeti seviyesini hiç geçmedi benim için. Evet öğrendiğim yeni diller (PHP, js) ve teknolojiler oldu ama derinlemesine öğrenmek için ve temeline doğru hiç bir girişimde bulunmadım. Okumalarım hep merak nedeniyle idi, pratiğe dönük parmak oynatmadım.

Son çalıştığım (en uzun çalıştığım ) iş yerinde geliştirdiğim yazılım projesi bile profesyonellikten uzak ama devasa bir meraktan kaynaklanan , şu anki bakış açıma göre de amatörlük abidesi bir üründü. Buna rağmen hala ayakta ve çalışıyor sanırım. Ham PHP, MySQL ve bolca js kullanılmış, intranette çalışan resmi bir projedir.

Derken GreenCard 6. başvuru yılımda çıktı bana. Orijinal mesleğimi sevmeme bir de USA’da geçerli olmaması eklenince sevdiğim hobimi mesleğim yapmaya çalışmaya karar verdim. Üstelik dünyada en geçerli olduğu yere gidiyordum.

Ama çevremizde gördüğümüz ve uzaklardan duyduğumuz kadarıyla bu işi hobi olarak da yapıyor olsak, güncel ve temel kavram,kural,araç ve yöntemleri bilmediğimiz sürece yapacağımız iş sahadaki standartlardan ve kabul gören taleplerden uzak kalacaktı.

Bir “alaylı adayı” olarak “mekteplinin” bildiği temel bilgileri bilmek ve piyasa dinamiklerine uygun gelişmeleri öğrenmek, piyasada yer bulmak istiyorsam bir zorunluluktu.

Öyle kumsalda gezerken ayağına bulaşan kum taneleri ile olacak iş değil, kuralına uygun olarak, ilgilendiğin türdeki kum tanelerini tek tek toplayıp kesene koyacaksın. Ne kadar düzenli toplarsan o kadar iyi, ne kadar çok toplarsan o kadar iyi. Ve yapabiliyorsan bunları birden çok türde kum taneleri ile tekrar yaparsan mükemmel.

Tüm kum tanesi çeşitlerine niyetlenirsek -bir deha da değilsek -ciddi anlamda zaman kaybedip sonuç elde edemeyebiliriz. Bu nedenle her ne kadar gözüm ve aklım sık sık diğer kum tanelerine kaysa da belirli bir grup üzerine yoğunlaşmayı deniyorum.

Sonraki yazıda doğrudan konulara giriş yapacağım. Henüz elimde (ayağıma yapışan 3–5 kum tanesi hariç) hiç kum tanesi yok. Yolun başında bile değilim…

Sonraki yazı (devam)

--

--