Kadıköy Rexx Sineması Projesi

Çağrı Öcal
4 min readJan 12, 2023

--

Bölüm Bir : Aranızda hala sinemaya giden var mı?

Öncelikle içinde sinema kültürü devam etmeli diye düşünsem de daha sonra araştırmalarımdan da edindiğim bilgilerle sinema kültürünün eskisi kadar popüler olmadığını gördüm. Ve daha değişik, daha farklı aynı zamanda Kadıköy’e yakışacak bir fikir düşünme aşamasına girdim.

Kadıköy ve Kadıköy halkı hakkında araştırma yapmaya başladım. Çünkü burada yapacağım proje hem Kadıköy halkına hem de dışarıdan gelecek insanlara hitap etmeli ve onlara uygun bir yer olmalıydı.

Bölüm iki : Kadıköy

Proje çalışma alanı Kadıköy’de Sakızgülü sokak ve kadife sokağın kesişiminde bulunan rexx sinemasıydı. Projem için ilk önce rexx sinemasının geçmişini, nasıl işlediğini, hangi yıllarda hizmet verdiğini araştırarak başladım. Edindiğim bilgilerde çoğu kişi tarafından bilinen rexx sineması aslında aynı zamanda bir buluşma noktasıydı. Bu durumun önemini göz önünde bulundurmam gerekiyordu.

Sinemanın bulunduğu arsanın tarihi 19. yüzyıla dayanır. 1800 lerde kilise olarak kullanılmıştır ve 1873 de bir tiyatro salonu yapılmıştır. Başlangıçta Febüs olarak adlandırılan tiyatro, daha sonra Apollon Tiyatrosu adını aldı 1920'lerde Afife Jale’nin ilk kez sahneye çıktığı yer olması sebebiyle de tarihsel bir öneme sahiptir. 1932 yılında isim değiştirerek Hale Sineması adıyla işlevine devam etti.1960 yılında bina yıkıldı ve bu arsa için mimar Maruf Önal tarafından yeni bir sinema binası tasarlandı. Reks Sineması adını alan yeni sinema 1962 yılında “Aşkın Günahı” filminin gösterimiyle işletmeye açıldı. 1996 ve 2006'daki tadilatlarla çok salonlu hale geldi ve adı salon sayısındaki artışı ifade etmek üzere iki x içerecek şekilde Rexx olarak değiştirildi. Sinema, Mart 2020'de kapandı.

Bölüm üç : Yeni bir fonksiyon: Meditasyon

Bu düşünme süreci beni aslında biraz zorlasa da sonunda yapacağım şeyi buldum ve bir meditasyon ve yoga merkezi yapmaya karar verdim.

Daha sonra proje alanı çok büyük olduğu için ve daha farklı işlevleri de olmasını istediğim için Uzakdoğu kültürünü de barındıran bir proje çalışmasına girmeye karar verdim. İnsanların içeri girdiğinde oranın ne olduklarını bilmeseler dahi içeride Uzakdoğu kültürünü yaşatmak ve hissettirmek istedim. Ve böylece insanlar sergileri gezerken veya meditasyona geldiklerinde kendilerini tamamen Uzakdoğu kültürünün içinde hissedeceklerdi.

Bölüm dört: Gelelim mimariye

Uzakdoğu kültürünü 3 koldan ele alarak sergileme, fiziksel aktivite ve yeme içme kültürlerini yansıtmak istedim. Bu fikrin Kadıköy’e çok yakışacağını düşünerek içeride neler olacağını, sergi alanlarının nasıl olacağını, kısaca neyin ne kadar ve nasıl olacağını düşünmeye başladım.

Malzeme olarak ahşap, taş , bambu ağırlıkta olacak; yeşillikler her katta göz önünde bulunacaktı.

Bölüm beş: Rexx Uzakdoğu kültür ve meditasyon merkezi

Gelelim biri buraya geldiğinde ne yapabilir? Bir kullanıcı gününü burada nasıl değerlendirebilir sorusuna.

Bodrum katta masaj odaları, sauna, şok duş ve dinlenme alanları bulunuyor. Uzakdoğu kültürüne ait masajlar yapılıyor. Thai masajı , shiatasu masajı ,bali masajı gibi…

Teknik odalar ve depo da yine bu katta bulunuyor.

Zemin katta çeşitli sergi alanları mevcut. Resim sergisi, Doğal taş sergisi ve Uzakdoğu giyim tarzının bir örneği kimono sergisi, kapalı video sergisi. Orta alanda üstteki galeri boşluğuna doğru uzayan bir ağaç ve çevresinde bir bar bulunuyor. Bu bar yan tarafındaki kafeye de hizmet ediyor aynı zamanda. Arka tarafta ise bir kütüphane ve satış alanı bulunmakta. Bu satış alanında doğal taşlar, tütsüler ve çeşitli meditasyon aletleri satışı yapılıyor.

Üst kata geldiğimizde ise bizi şık bir resepsiyon karşılıyor önce. Turnikelerden geçtikten sonra soyunma odaları ve seminer salonu ile karşılaşıyoruz. İlerleyince zemindeki ağacın uzandığı galeri boşluğunun çevresinde kurgulanan oturma alanlarında, yanındaki vitamin bardan içeceklerimizi alıp oturuyoruz.

Sonrasında bizi meditasyon ve pilates odalarımız karşılıyor. Eğitmen odaları da hemen yanlarında bulunuyor.

Geldik teras kata. Burası Uzakdoğu yeme- içme kültürünü yansıtmaya çalıştığım bir alan olarak düşündüm. Her yaş ve kişi sayısına uygun olarak kurgulamaya çalıştığım masaların arasında saksıların üstünden uzanan bambularla gizliliği sağlıyoruz. Ve ilerledikçe bar kısmını görüyoruz daire şeklindeki kurgusuyla çevresinde bir oturma düzeni oluşturuyor bu bar.

Yani gün içinde buraya gelen biri Uzakdoğu rüzgarını yemeden gitmiş olmayacak o kesin..

Bölüm altı: Kapanış

Önünden geçen bir kişinin bile içeriye göz attığında orada yapacak birçok şeyi olmasını göstermekti hedefim. Tek bir katta bile fazlasıyla işlev bulunuyor ve bu da insanda evet burası tek bir yer değil etkisi yaratıyor.

Bu mevcut durumda rexx için çözüm önerim, burayı canlandırmak için geliştirdiğim projem bu yöndeydi. Bu yazıyı okuyanlar için tavsiyem mekanlarda çok yönlü düşünmek olacaktır.

Sevgiler.

--

--