Durum : Devam ediyor
Bu yazı en iyi ihtimalle Ocak 2021'e kadar devam ediyor olarak kalacak. Çünkü kalıcı oturum (Niederlassungserlaubnis) için daha önce başvurmam mümkün değil. :)
Blue Card sahipleri için kalıcı oturuma başvuru süresi ikiye ayrılıyor. Almanca öğrenmeye vakit ayıran ve B1 seviyesini bitirenler 21 ayın sonunda başvurusunu yapabiliyor. Almanca öğrenmeye vakit ayırmamış kişiler ise 33 ay bitince başvuru yapabiliyor.
Başvurular Berlin’de Business Immigration Service’e e-posta yoluyla yapılıyor. E-posta ile başvuru sonrası yaklaşık iki ay süren bir bekleme sonrasında oturum kartınızı teslim almanız için randevu veriliyor.
Başvuru için gereken belgeler :
Durum : Devam ediyor
Eşimin eczacı olması sebebiyle, Almanya hakkında bir araştırma konumuz da eşimin nasıl denklik alabileceği ve çalışabileceği yönünde oldu. Bu süreç de şu anda devam eden bir süreç ve bu yazı ileride güncellenecek ve hatta muhtemelen konuyla ilgili daha fazla detay verebilmek için yeni yazılar eklenecek.
Şuradan Berlin’deki denklik vermekle ilgili yetkili birime ve gerekli belgelere ulaşabilirsiniz.
Öncelikle denklik konusu da ikiye ayrılıyor, anerkennung ve berufserlaubnis. İlki tam yetkili bir eczacı olarak çalışmanın önünü açarken ikincisi geçici bir çalışma izni. Her ikisi de aynı başvuru belgelerini istiyor ancak berufserlaubnis sınavsız olarak veriliyor gibi bir durum var. …
Durum : Devam ediyor
Bu yazı uzunca bir süre devam ediyor durumunda kalacaktır. Çünkü en azından 2020 baharına kadar bir motosiklet ya da araba almayı düşünmüyorum.
Yine de şu anda spor olsun diye fiyatlara bakıyorum, farklı seçeneklere bakıyorum ve işlemleri araştırıyorum. Bunlardan biraz bahsedebilirim.
Öncelikle bence bu soruya cevap vermek gerekiyor. Berlin için konuşursak, şu ana kadar bana iki kere araç gerekti, her ikisi de IKEA’dan alışveriş yaptıktan sonra aldıklarımı eve getirmek için. Birinde IKEA’nın buradaki hizmeti olan van kiralamayı kullandım ve eşyaları kendim taşıdım, diğerinde ise taksi ile döndüm. …
Durum : Devam ediyor
Türk ehliyetleri maalesef Almanya’da uzun süreli kullanılamıyor. Ülkeye girdiğiniz andan itibaren altı aylık bir geçerlilik süresi var. Devamında araç kullanmak istiyorsanız, ehliyetinizi AB ehliyetine çevirmeniz gerekiyor. Bu süreçte bizim için biraz meşakkatli ve yorucu görünüyor. Şu anda ben bu işlemlerin ortasındayım, yaptıklarımı ve yapmam gerekenleri yazacağım.
Öncelikle bir ilk yardım kursuna katılıp, katılım belgesi almanız gerekiyor. Bu eğitimi İngilizce veren yerler de var. Her kurs olmasa da kimi ehliyet kursları bu eğitimi de veriyor.
Ardından bir optik mağazasına gidip göz testi yaptırmanız gerekiyor.
Sonra da Berlin için şuradan Bürgeramt randevusu almanız gerekiyor. …
Durum : Devam ediyor
IT alanında açık bulunmasından dolayı Almanya’da özellikle bu sektörde çalışanlara güzel yan haklar sağlanıyor. Bunlardan biri de taşınma desteği, taşınma desteğini ayrıca şirketler de vergilerinden düşebiliyor ancak sadece eşyalar yurt dışından getirilirse. Yani eğer ben eşyalarımı Türkiye’den getirirsem, benim şirketim bana verdiği desteği vergiden düşebiliyor. Bu sebeple de bana verdiği taşınma desteği paketi, yeni eşya almamı kapsamıyor. Sadece eşyalarımı taşımam durumunda geçerli.
Bunu göz önünde bulundurunca, benim Türkiye’den eşyalarımı buraya taşımam mantıklı olan seçenek haline geldi.
Bu yazıda şirket adı anmadan genel bilgiler ve dikkat etmeniz gereken noktalara dair bilgiler vereceğim. Çünkü aynı şirketle taşıma yapıp çok mutlu olan arkadaşım da var şirkete lanet eden arkadaşım da. Biraz şans işi yani. Biz karar verdiğimiz şirketi armut.com aracılığıyla bulduk. …
Durum : Devam ediyor
Bu yazı aslında çok fazla kişisel tercihlere dayanan bir yazı ve ayrıca ben şu anda yalnız yaşıyorum ve alışveriş miktarım eşim de yanımda olunca değişecektir. O sebeple yazıda vereceğim rakamlar benim tutarlarım değil gelmeden önce araştırdığım rakamların harmanlanmış hali olacak. Amacım genel olarak bir evin giderlerini yansıtmak.
Kiraya geçmeden önce Kaltmiete ve Warmmiete arasındaki farkı açıklayayım. Kaltmiete, Türkçeye soğuk kira ya da çıplak kira olarak çevirebileceğimiz, evin dört duvar olarak kirasıdır. Warmmiete’de Kaltmiete’nin üzerine ek ücretler (nebenkosten) bindirilir. Bu ek ücretler hemen hemen her zaman aidat, su, atık su vergisini kapsar, bunun yanı sıra merkezi ısıtma varsa ısıtma da ek ücretlere dahildir. …
Durum : Devam ediyor
Ev sahibi ile yaşanacak olası bir sorunda yanınızda bir destek olsun istiyorsanız, bunun için kiracı dernekleri ya da kooperatifleri diyebileceğim oluşumlar var.
Mieterverein ya da mieterschutzbund adı verilen yerlere kayıt oluyorsunuz. Belli bir kayıt ücreti ve aidat karşılığında yasal destek veriyorlar. Bir nevi sigorta gibi görebilirsiniz.
Aslında Berlin’e taşındığımda hemen üye olmayı düşünüyordum ancak iş arkadaşlarımdan biri anlaşmazlıkların genelde evden çıkarken yaşandığını bu sebeple çıkmaya yakın üye olabileceğimi boşuna para vermememi söyleyerek beni ikna etti. :)
Bu derneklerde dikkat etmeniz gereken şey, üye olur olmaz hizmetlerinden faydalanamıyorsunuz üç aylık bir üye olmanız gerekiyor. Bu sebeple evden çıkma kararı verdiğimde üye olmayı düşünüyorum.
Yazı da bununla paralel olarak ileride güncellenebilir.
Benimle iletişime geçmek için yazılara yorum yapabilirsiniz. İçerik sizin için faydalı olduysa bunu Medium’un alkışlarıyla gösterebilirsiniz.
İçindekiler
Sıradaki yazı : Temel Aylık Giderler
Durum : Tamamlandı
Berlin gibi büyük Alman şehirlerinin en büyük problemlerinden biri konut sıkıntısı. Çevremde duyduğum genel ev bulma süreleri 2 ay ile 5 ay arasında değişiyor ve açıkçası pek çok insanın cesaretini kıran bir süreç. Ben bu süreci nispeten şanslı atlatıp, aramaya başladığımın beşinci haftasında kalıcı evime taşındım. Şöyle beş alt başlıkta ev tutma sürecini ve elektrik/doğalgaz gibi hizmetlerin bağlanmasından bahsedelim.
Kısaca rakamlarla benim yaşadıklarımı anlatayım:
Ev aramak için Almanya’daki en büyük kaynak immobilienscout24.de biz bunun yanında immobilien.de’yi de kullandık. Ancak eğer bilgim olsaydı akelius.com’a …
Durum : Devam ediyor
Benim sürecim de halen devam ettiği için bu yazı ileride güncellenecektir.
Daha önceki yazımda bahsettiğim gibi Almanya’ya girerken size verilen geçici bir ulusal vize. Bu nedenle ülkeye girişinizi yaptıktan sonra daha uzun süreli vizeniz için başvurmanız gerekiyor. Blue Card için bu süre maksimum dört sene olarak belirlenmiş.
Başvurmanız gereken yer Auslanderbehörde diye biliyorum ancak benim işlemlerimi şirketin insan kaynakları departmanı yürüttüğü için detay bilgim yok.
Benden istenen belgeler :
Eşimden istenen belgeler :
Durum : Devam ediyor
Şu anda bu yazıyı yazarken hatırladığım üç çeşit önemli vergi var.
About