Almanya’ya Taşınmak — 15 Çöpleri ayırmak, geri dönüşüm ve depozito

Canburak Tümer
2 min readAug 31, 2019

Durum : Tamamlandı

Çöpleri ayırmak alt başlığında vereceğim kaynağa göre, Almanya geri dönüşüm konusunda da dünya liderleri arasında. 2020 için çöplerin %65'ini geri dönüştürme hedefi olan Almanya bunu 2017 de %67.2 geri dönüşüm oranı sağlayarak tutturmuş. Bu ülkede yaşamaya karar verince, bizim de ülkeye ayak uydurmamız gerekiyor tabi ki. Hazır elimize doğayı daha fazla koruma imkanı geçmişken uygulamamak olmaz.

Çöpleri ayırmak

Yazının bu bölümünde daha önce okuduğum şu yazıyı kaynak olarak kullanacağım. Doğrudan kaynağından İngilizce de okuyabilirsiniz.

Apartmanların çöp odalarında genelde 4 tip konteyner oluyor. Bunlar, kağıt (mavi), organik (kahverengi), ambalaj (sarı) ve geri kalan (siyah) olarak ayrılıyor.

Ambalaj çöpleri : Kağıttan ya da camdan yapılmamış hemen hemen bütün ambalajlar bu kategoriye giriyor. Deodorant tüpleri, deterjan kutuları, tetra-pak süt / meyve suyu kartonları.

Kağıt çöpleri : Gazete, dergi, broşür, koli gibi kağıttan yapılma her türlü çöpü kapsıyor.

Organik çöpler : Mutfak artıkları, meyve — sebze kabukları gibi çöpler.

Geri kalan : Yukarıdaki üç kategoriye ya da aşağıda yazacağım iki alt başlığa girmeyen her türlü çöp.

Geri Dönüşüm

Kağıt, plastik ve alüminyum gibi malzemelerin geri dönüşümü yukarıdaki alt başlıkta çöp ayrıştırılırken yapılıyor. Bunun yanı sıra mahallenizde bulabileceğiniz cam toplama kumbaraları da camların geri dönüşümü için kullanacağınız noktalar.

Cam toplama kumbaraları da üçe ayrılıyor, şeffaf camlar için beyaz kumbara, yeşil camlar için (örneğin kırmızı şarap şişesi) yeşil kumbara ve kahverengi camlar için (örneğin bira şişesi) kahverengi kumbara.

Tabi bir alt başlıkta bahsedeceğim depozitoya sahip şişeleri muhtemelen geri dönüşüme atmak istemezsiniz. :)

Depozito

Depozito logosu

Marketlerde satılan şişeli ya da kutu ürünlerin büyük çoğunluğu, cam, teneke ya da plastik, depozitolu oluyor.

Eğer aldığınız ürünün üzerinde yandaki logo varsa, bu ambalajı markete geri getirip karşılığında o markette harcamak üzere bir indirim kuponu alabilirsiniz.

Plastik ve teneke ürünlerde 25 cent, cam ürünlerde 8 cent depozito oluyor. Dikkat edilmesi gereken bir nokta da siz bir ürün alırken etiket fiyatında depozito miktarı ayrıca yazıyor. Yani atıyorum bir içecek alırken etiketinde “0.62€ + 0.08€ Pfand” şeklinde yazı bulunuyor.

Şu anda bizim evdeki çöp ayrıştırma yöntemi şu şekilde. Depozitolu ürünler alışveriş çantasında birikiyor, markete gidince teslim ediliyor. Camlar bir kenarda birikiyor, belli bir seviyeye gelince mahalledeki cam kumbarasına götürüyorum. Diğer çöpler de ilk alt başlıktaki şekilde ayrılıyor ve en fazla haftalık olarak ilgili çöp kutusuna gönderiliyor.

Benimle iletişime geçmek için yazılara yorum yapabilirsiniz. İçerik sizin için faydalı olduysa bunu Medium’un alkışlarıyla gösterebilirsiniz.

İçindekiler
Sıradaki yazı yok :) Şimdilik serinin son yazısı bu.

--

--

Canburak Tümer

Cloud Data Engineer @ Google Cloud | Data, Coding and Travel enthusiast