Жнива під час війни. Підтримка агровиробників та продовольчої безпеки в Україні

CAP Project / Проєкт КЕП
3 min readMar 29, 2023

--

Доступне фінансування є критично важливим для українських агробізнесів, адже вони — опора як для своїх колег-фермерів, так і для солдатів на передовій.

This blog post was originally published in English on the FinDev Gateway blog.

Українські фермери: Володимир Ціхоцький (ліворуч), Назарій Болячок (згори), Василь Маркович (внизу). (Фото: USAID Україна).

Поки сини Володимира Ціхоцького служать в українській армії, захищаючи країну, їхній батько, фермер з 35-річним досвідом роботи в агробізнесі, робить свій внесок у продовольчу безпеку країни. Місцева влада Львівської області звернулася до тамтешніх фермерів з проханням розширити виробництво і засіяти землі, які до війни не оралися.

Володимир рішуче і без вагань підтримав цю ініціативу. «Наші колеги-фермери на сході [України] не можуть сіяти. Отже, ми повинні робити це тут. Ми повинні підтримувати економіку України», — пояснив він.

Проте щоб засіяти більше землі, Володимиру було потрібно більше фінансування. Як член кредитної спілки «Анісія» понад шість років, він знову звернувся до них по кредит, що став доступним через Фонд ліквідності, започаткований USAID і Всесвітньою фундацією кредитних спілок. Завдяки отриманому фінансуванню Володимир зміг обробити 145 га землі й зібрати 136 тонн пшениці та 120 тонн кукурудзи у 2022 році.

Кредитні спілки надають доступне фінансування агровиробникам в Україні

Доступне фінансування є ключовим для діяльності та зростання будь-якого агробізнесу. Мікро-, малі та середні агропідприємства (ММСП) в Україні рідко є цільовою аудиторією для комерційних банків, оскільки їхні потреби занадто малі. Тому їхній вибір фінансового партнера часто — кредитна спілка. Кооперативне фінансування також є вигіднішим для аграрних ММСП завдяки лояльному обслуговуванню клієнтів, індивідуальному підходу та менш забюрократизованим процедурам кредитування.

У 2016 році Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) запустило Проєкт «Кредитування сільськогосподарських виробників (КЕП)», що впроваджується в Україні Всесвітньою радою кредитних спілок (WOCCU). Проєкт має на меті розширити доступ до фінансування для сільського та аграрного мікро- та малого бізнесу через кредитні спілки та сприяти економічному зростанню і стійкості сільської місцевості та локальних громад в Україні.

П’ять років потому, у 2021 році, USAID та Всесвітня фундація кредитних спілок запустили Фонд ліквідності в розмірі 1 мільйон доларів США, щоб надати додаткову ліквідність українському сектору кредитних спілок і таким чином забезпечити достатні ресурси для кредитування аграрного мікро- та малого бізнесу через кредитні спілки. Через цей фонд Проєкт КЕП сприяє забезпеченню доступного фінансування для українських фермерів, таких як Володимир Ціхоцький. З моменту повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року Фонд ліквідності допоміг 504 фермерам (станом на 31.12.2022 — прим автора) з різних регіонів України отримати кредити на загальну суму понад 1 мільйон доларів.

Солідарність з тими, хто на передовій

Назарій Болячок і Василь Маркович — ще двоє з 504 фермерів, які з початку війни скористалися фінансуванням через Фонд ліквідності, що його курує Проєкт КЕП. Обидва фермери надали значні пожертви українській армії та потребували фінансування для продовження виробництва.

Назарій з 18 років разом із братом займається вирощуванням зернових у Львівській області на своїй фермі площею 255 га. Коли почалася війна, брат Назарія пішов до Збройних сил України, а Назарій залишився керувати їхнім агробізнесом. Він ні секунди не вагався, чи засівати землю у воєнний час. «Ризикувати — друге життя для фермера», — сказав він, пояснюючи своє рішення взяти кредит після початку війни. «Як можна уявити, щоб третя країна нас годувала? Я був певний, що треба сіяти. Бо хто, як не ми?»

Надійний фінансовий партнер пана Назарія — кредитна спілка «Анісія» — співпрацює з Проєктом КЕП з 2017 року та має доступ до кращих практик агрокредитування і зовнішнього фінансування через Фонд ліквідності. Завдяки отриманому кредиту Назарій придбав мінеральні добрива і врешті зібрав 400 тонн пшениці та 87 тонн ріпаку.

Пан Василь, також член «Анісії» протягом багатьох років, у 2022 році взяв агрокредит через механізм Фонду ліквідності. Кредит допоміг йому придбати якісні сертифіковані добрива, які підвищили врожайність ферми до 10 тонн пшениці з гектара, що вдвічі більше середніх показників. 13 тонн пшениці фермер передав українській армії. Незважаючи на війну, Василь продовжує вдосконалювати свій агробізнес, впроваджуючи сучасні підходи у господарстві площею 210 га у Львівській області. Василь сподівається розширити діяльність після закінчення війни і шукатиме більше фінансування в своїй кредитній спілці.

Важливість фінансування для агробізнесу

Володимир, Назарій і Василь — лише три приклади з сотень інших. Відколи Росія розпочала повномасштабну війну проти України, Проєкт КЕП реагує на потреби ринку, співпрацюючи з кредитними спілками, їхніми національними асоціаціями та регулятором, щоб допомагати кредитним спілкам і надалі здійснювати свою діяльність і служити своїм громадам, особливо через доступ до агрокредитів. Це фінансування є вирішальним, щоб фермери могли продовжувати займатися агробізнесом і підтримувати місцеву продовольчу безпеку. Нещодавно Проєкт КЕП отримав продовження до вересня 2024 року, щоб ще більше посилити підтримку сектору.

--

--

CAP Project / Проєкт КЕП

Проєкт USAID "Кредитування сільськогосподарських виробників (КЕП)" в Україні